Limburg, de groenste provincie van Vlaanderen, biedt een rijkdom aan natuur. Van uitgestrekte bossen en heidevelden tot glooiende landschappen en schilderachtige rivierdalen – de Limburgse natuurgebieden zijn stuk voor stuk parels waar je tot rust komt, nieuwe energie opdoet en avonturen beleeft. Ga mee op reis door de natuurgebieden van Limburg.
Nationaal Park Hoge Kempen
Nationaal Park Hoge Kempen is een uitgestrekt natuurgebied in het oosten van Limburg. Het park bestaat uit meer dan 12.000 hectare aan bossen, heidevelden, vennen en zandvlaktes, waar bezoeker een indrukwekkende biodiversiteit ervaren.
Met maar liefst 10 deelgebieden ga je eindeloos op ontdekkingstocht door deze mix van natuur. De diverse landschappen en goed gemarkeerde routes maken van Nationaal Park Hoge Kempen een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers.
De verschillende toegangspoorten:
- Bergerven: een voormalige grindwinning tussen Maaseik en Dilsen-Stokkem
- Duinengordel: de noordelijke rand van Nationaal Park Hoge Kempen met heide, bossen en landduinen
- Kattevennen: bosrijk gebied in Genk
- Lieteberg: bossen en hooilanden in Zutendaal
- Mechelse Heide: uitgestrekt heidelandschap in Maasmechelen
- Munsterbos: op de grens van de Hoge Kempen en Haspengouw
- Pietersheim: bossen en weilanden in Lanaken
- Station As: naaldbossen als getuigen van het mijnverleden
- Terhills: hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park met een landschap van 'bergen en meren'
- Thorpark: de voormalige mijn van Waterschei met terrils te midden van heide en dennenbossen
Nationaal Park Bosland
Midden in de Limburgse Kempen bevindt zich het Nationaal Park Bosland. Een voornamelijk bosrijk gebied op de typische zandgrond van het noorden. De diverse deelgebieden verspreid over Lommel, Hechtel-Eksel, Pelt en Peer bieden elk een uniek kader: de miniatuurwoestijn van de Sahara, de bossen van het Pijnven en de zandbak van In den Brand zijn slechts enkele voorbeelden.
In dit natuurgebied ontdek je al wandelend of fietsend de cirkelvormige brug van ‘Fietsen door de Bomen’.
Landschapspark RivierPark Maasvallei
In het uiterste oosten van Limburg vormt de Maas de natuurlijke grens met Nederland. De grillige regenrivier creëert een wilde, bijzondere natuur langs de oevers. RivierPark Maasvallei is een grensoverschrijdend landschapspark waar vogels, grote grazers en kruiden het hoofdaandeel van de flora en fauna bepalen.
Zes Maasdorpjes, van zuid naar noord langs de Belgische kant van de Maas, vormen de uitvalsbasis voor je tocht door het park. Met een veerpont steek je zowel de rivier als de grens met Nederland over, waarna je wandel- of fietstocht naadloos verdergaat.
Landschapspark Hart van Haspengouw
Haspengouw, de fruitstreek in het zwoele zuiden van Limburg, staat vooral bekend om de bloesems in het voorjaar, die in de zomer en herfst uitgroeien tot heerlijk zoet fruit. Dit cultuurlandschap bestaat uit eindeloze rijen boomgaarden, velden en weilanden, bossen en beekvalleien met telkens wel een kerkdorp, historische stadskern, kasteel of vierkantshoeve in het vizier.
Al wandelend verken je de streek het best op de Landschapswandelingen. Deze routes tonen je de mooiste plekken van de regio. Onder meer het doorkijkkerkje ‘Reading between the Lines’ en het zwevend kapelletje ‘Helsheaven’ zijn blikvangers die je absoluut gezien moet hebben.
Landschapspark Grenzeloos Bocageland – Voerstreek
Landschapspark Grenzeloos Bocagelandschap omvat het Waalse Land van Herve, het Nederlandse heuvelland en onze Limburgse Voerstreek. De landschappen vertonen opvallende gelijkenissen: een heuvelachtig groen lappendeken van weilanden omzoomd door hagen, oude bossen, de typische graften, holle wegen en hoogstamboomgaarden.
De Voerstreek is een groen paradijs waar wandelaars, levensgenieters en rustzoekers zich direct thuis zullen voelen.
De Wijers
De Wijers is een enorm vijvergebied dat Midden-Limburg omspant van Genk en Diepenbeek tot in Lummen. De meer magische naam van het gebied luidt 'het land van 1001 vijvers'. De natuur is bijzonder waardevol en huisvest enkele zeldzame diersoorten, zoals de roerdomp en de boomkikker.
Meerdere toegangspoorten openen de weg naar het idyllische landschap. In Bokrijk bevindt zich het pad van ‘Fietsen door het Water’. Naast de vijvers is in het landschap ook de heide volop aanwezig.
De verschillende deelgebieden:
GrensPark KempenBroek
Op de grens van Limburg en de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg ligt GrensPark KempenBroek. Aan Belgische kant trek je dit natuurgebied in vanuit Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. GrensPark KempenBroek mag zich trots het eerste UNESCO Biosfeergebied in België noemen.
De natuur ontvouwt zich als een mozaïek, wat resulteert in een zeer divers landschap. Moerassen, beekvalleien, vennen en bossen vloeien over in heide, hooilanden, weilanden en akkers. Tal van zeldzame planten- en diersoorten vinden hier hun thuis. Weinig plaatsen in de Benelux herbergen zoveel libellensoorten, en sinds enkele jaren is ook de bever terug van weggeweest.
De verschillende deelgebieden:
Natuurgrenspark De Groote Heide
In het uiterste noorden van Limburg ligt De Groote Heide, een gebied dat de grens met Nederland overschrijdt en eigenlijk bestaat uit een optelsom van meerdere, kleinere natuurgebieden. Aan Belgische kant start je je tocht in Hamont-Achel (Achelse Kluis en Beverbeekse Heide) of Pelt (Hageven).
Bos en heide wisselen elkaar af met het prachtige agrarische buitengebied van de streek als decor tussendoor. En niet te vergeten: water, dat een rode draad vormt. Struin langs de Dommel en de talloze beekjes en vennen die het landschap kenmerken.
De Vallei van de Zwarte Beek
De Zwarte Beek ontspringt in Hechtel-Eksel en slingert door West-Limburg via Houthalen-Helchteren, Beringen, Lummen en Halen richting Diest. Op vijf locaties langs de rivier zijn wandelgebieden met meerdere routes ingericht.
Op de flanken van de heuvels kleuren weides en akkers het landschap, met knoteiken en houtkanten. In de natte vallei zwaaien venige moerassen, turfputten en trilveen de plak, wat dit beekdal uniek maakt in Vlaanderen. Een gevarieerd landschap om te verkennen!
De vijf wandelgebieden:
Abeekvallei
Op de grens van de Hoge Kempen en GrensPark KempenBroek stroomt de Abeek. De beekvallei loopt door Bocholt, Oudsbergen en Peer en is een vrij drassig gebied met bossen, moerassen en hooilanden.
Een kleine kudde Gallowayrunderen zorgt voor het beheer van het gebied. Wie weet zie je ze wel tijdens je wandeling. Er zijn 10 wandelroutes uitgestippeld, waaronder de molenroute van ruim 20 km, die alle watermolens in dit gebied met elkaar verbindt.
Tussen Jeker en Maas
In het zuidoosten van Limburg ligt een prachtig mergelgebied ingesloten tussen de Jeker en de Maas. De Limburgse startplaats voor je wandeling is Kanne, maar het gebied strekt zich helemaal tot in Wallonië en Nederland uit.
De uitgesleten vallei van de Jeker vormt een betoverend decor voor je wandel- of fietstocht. De mergelblokken uit de ondergrond zijn gebruikt om veel huizen in Kanne, die je nu nog onderweg tegenkomt, te bouwen. Je treft hier zeldzame kalkflora aan, zoals geelhartje en vleugeltjesbloem.
de Merode – Gerhagen
Het natuurgebied Gerhagen in Tessenderlo is de Limburgse toegangspoort tot de Merode, een landschapspark dat zich voornamelijk uitstrekt over het Vlaams-Brabantse Hageland en de Antwerpse Kempen. Gerhagen is het eerste erkende stiltegebied van Vlaanderen, waar je meer dan 1000 hectare bosrijke natuur kan ontdekken.