'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland is een unieke fietsbeleving waarbij je tot op tien meter hoogte tussen de bomen fietst. Het fietspad werd geopend in juni 2019.

Op dit fietspad geraak je veilig in hogere sferen. Letterlijk, want via een dubbele cirkel fiets je helemaal tot tussen de boomtoppen, tot wel tien meter. Het fietspad is in totaal 700 meter lang. Je beleeft de natuur op een heel andere manier en wordt als het ware één met het bos. Het pad is ook toegankelijk voor wandelaars en joggers.

'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland

Waar ligt 'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland?

'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland ligt aan knooppunt 272 van het fietsroutenetwerk in natuurgebied van het Pijnven, wat dan weer deel uitmaakt van het dichte boslandschap van Nationaal Park Bosland. De exacte GPS-coördinaten van dit fietsknooppunt zijn 51.1616187, 5.3105925.

Kom je met de auto, dan kan je die achterlaten op deze parkings in Hechtel-Eksel:

  • Parking Fietsen door de Bomen: Kiefhoekstraat 16
  • Parking De Schans: Schansplein (aan fietsknooppunt 515)
  • Parking De Hoef, Lupinestraat (aan fietsknooppunt 516)
  • Parking Sporthal, Dennenstraat 8 (tussen fietsknooppunt 256 en 257)

We vragen je vriendelijk om gebruik te maken van een van deze parkings en je wagen niet zomaar in de berm te parkeren.

Als je niet met je eigen fiets komt, kan je er altijd eentje huren. Het dichtstbijzijnde fietsverhuurpunt is vakantiecentrum De Lage Kempen. Reserveer op voorhand je fiets en haal die dag zelf ter plaatse op.

Een fietspad met respect voor het bos

De palen die het fietspad ondersteunen symboliseren de rechte stammen van de dennenbomen van het bos waarin het ligt. Dat zorgt ervoor dat de constructie mooi in de omgeving opgaat. De bossen van het Pijnven bestaan vooral uit naaldbomen die decennia geleden aangeplant werden voor de productie van mijnhout. Door de sluiting van de Limburgse steenkoolmijnen zijn deze bomen echter nooit gekapt. Die situatie verbeteren we nu via een bosbeheerplan op maat. Kleinere inheemse bomen in de onderste laag van het bos krijgen meer plaats en licht om door te groeien. De bomen die gekapt werden, hebben een tweede leven gekregen in het paviljoen aan de toegang van 'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland. Het paviljoen doet dienst als rust- en infopunt voor fietsers en wandelaars.

'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland is een project van Visit Limburg, in samenwerking met Provincie Limburg, LSM, Toerisme Vlaanderen, de gemeente Hechtel-Eksel, Natuur en Bos en Nationaal Park Bosland.

Fietsers op 'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland

Bekijk ook onze andere fietsbelevingen

'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland is niet het enige pareltje op het Limburgse fietsroutenetwerk. Zo kan je ook al 'Fietsen door het Water' in Bokrijk en 'Fietsen door de Heide' in het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanaf de zomer van 2024 komt daar een nieuwe fietsbeleving bij: 'Fietsen onder de Grond' in het Mergelland.