In Pijnven fiets je nu door de bomen. Naast Fietsen door het Water telt Limburg nu een tweede grote fietsbeleving: Fietsen door de Bomen. Op dit fietspad geraak je veilig in hogere sferen. Letterlijk, want je fietst via een dubbele cirkel tot op 10 meter hoogte tussen de bomen. Je ziet, voelt en ruikt de natuurpracht.

Waar fiets je door de bomen?

Fietsen door de Bomen doe je in Hechtel-Eksel, aan het Pijnven in Bosland, ter hoogte van knooppunt 272 van het fietsroutenetwerk. En dat is niet toevallig. Bosland is het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen en slaagt erin mens en natuur te verbinden.

knooppunt 272

Wat maakt het fietspad zo speciaal?

Net zoals bij Fietsen door het Water biedt dit fietspad een unieke fietsbeleving in harmonie met de natuurlijke omgeving. Je beleeft de natuur op een heel andere manier en wordt als het ware één met het bos. Het pad stijgt geleidelijk tot een hoogte van 10 meter en is 700 meter lang. De palen symboliseren de rechte stammen van de dennenbomen. Dat zorgt ervoor dat de constructie mooi in de omgeving opgaat.

Fietsen door de Bomen

Respect voor het bos

De bossen van Pijnven bestaan vooral uit naaldbomen aangeplant voor de productie van mijnhout. Door de sluiting van de mijnen zijn de bomen nooit gekapt. Die situatie verbeteren we nu via een bosbeheerplan op maat. Kleinere inheemse bomen in de onderste laag van het bos krijgen meer plaats en licht om door te groeien. De gekapte bomen werden gebruikt voor het paviljoen aan de toegang dat dient als rust- en infopunt.

paviljoen

Klaar om te gaan fietsen?

We hebben al twee fietslussen voor je uitgestippeld die passeren aan knooppunt 272, en dus Fietsen door de Bomen. Daarnaast  hebben we een fietsroute bepaald die zowel Fietsen door het Water als Fietsen door de Bomen met elkaar verbindt. Heb je zelf geen fiets bij? Hier kan je er eentje huren.

Kom je met de auto? Geef Kiefhoekstraat in 3940 Hechtel-Eksel als gps-adres in. Parkeren doe je op Parking Picknick.

 

FIETSLUS 1: Fietsen door de Bomen in Bosland

Deze vlakke fietstocht doorheen het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen, toont je het beste van Bosland. In de schaduw van de bomen fiets je richting Fietsen door de Bomen bij knooppunt 272, een unieke fietsbeleving die je meeneemt naar de toppen van de bomen.

Bekijk deze fietslus

 

 

FIETSLUS 2: Van woestijn tot water

Deze vlakke fietstocht voert je langs de Sahara, een prachtige zandvlakte met waterplassen. Je fietst langs het kanaal Bocholt-Herentals en de natuurparel Blauwe Kei. Daarna fiets je in de schaduw van de bomen in Bosland richting Fietsen door de Bomen bij knooppunt 272.

Bekijk deze fietslus

 

FIETSROUTE: Van Fietsen door het Water naar Fietsen door de Bomen

Vlak na start doorkruis je een vijver in Bokrijk bij Fietsen door het Water. Je volgt de oude spoorlijn 18, zorgeloos en autovrij fietsen in het groen richting Hechtel-Eksel. Aan het Pijnven klim je tenslotte naar de kruinen van de bomen bij Fietsen door de Bomen.

Bekijk deze route

Fietsen door de Bomen is een project van Toerisme Limburg, in samenwerking met Provincie Limburg, LSM, Toerisme Vlaanderen, de gemeente Hechtel-Eksel, Natuur en Bos en Bosland.