Een terrasje doen en eens goed gaan eten, dat hebben de meeste mensen wel op de planning staan wanneer ze op vakantie gaan. En hé, laat Limburg nou net de ideale plek zijn daarvoor.

Culinair genieten - © Kristien Wintmolders

Culinair genieten - © Kristien Wintmolders

Waar gaan we eten?

Een zeer belangrijke vraag! Schuif je benen onder tafel in een toprestaurant. Met elf sterrenzaken en tien Jong Keukengeweldrestaurants heb je genoeg keuze uit gastronomische adresjes om duimen en vingers bij af te likken. Ook als het iets minder sjiek mag zijn, vind je gemakkelijk een restaurant of bistro de buurt. Onderaan deze pagina vind je vast wel een plek waar je kunt gaan eten.

Streekproducten - © Koen De Langhe

Streekproducten - © Koen De Langhe

Lokaal en lekker

Een Meulekeukske, Bierendrèpke, Looise maan. Wablieft? Allemaal op en top Limburgse streekproducten. Het eerste is een koekje uit het Maasland, het tweede een jenever gemaakt van bessen en het laatste is een appelgebakje. Kies voor streekproducten, want die zijn lokaal én lekker!

Terrasje in Peer - © Raf Ketelslagers

Terrasje in Peer - © Raf Ketelslagers

Wijn of bier daarbij?

Voor welk van de twee dat ge ook kiest, probeer eens de Limburgse variant. Je zal niet ontgoocheld zijn. En geef toe, het is toch net even specialer om een wijntje te proeven met zicht op de wijngaard of een biertje te drinken dat getapt werd door de brouwer himself.

Streekproductenwinkel: Nationale Boomgaardenstichting

KORTESSEM (VLIERMAAL)
De Nationale Boomgaardenstichting beschikt over een streekproductenwinkel, waarin wij ambachtelijke stroop verkopen, gestookt van het onbespoten fruit uit onze eigen hoogstamboomgaarden. Je kan hier ook van hetzelfde fruit sappen bekomen, een product van de Sapmobiel®. Het fruit is ook (seizoensgebonden) bij ons te verkrijgen aan voordelige dagprijzen.

Wij beschikken over een uitgebreid aanbod aan fruitkundige drukwerken, waaronder ook onze eigen reeks "Hoogstamfruitbomen in Limburg", waarvan ondertussen al deel 1 (peren) en deel 2 (appels) verschenen zijn. Ook verscheidene andere pomologische werken zijn bij ons verkrijgbaar, van onder andere Herbert Petzold en Herman Vandommele.

Jaarlijks organiseren we heel wat evenementen, zoals bijvoorbeeld de KERS®, de Nationale Fruittentoonstelling en het nieuwe Bloesem+. In heel Vlaanderen kan je geregeld lessen volgen over de aanplant en het beheer van Hoogstamboomgaarden, of je kan deelnemen aan onze 10-delige lessenreeks, die ieder jaar in een andere provincie plaatsvindt.

Tot slot kan je gebruikmaken van onze dagelijkse werking voor adviezen rond pomologie, hoogstamboomgaarden en landschapsonderhoud. Tijdens het plantseizoen verkopen wij ook zelf fruitbomen, -struiken en -hagen.
Onze zustervereniging NBSW Maatwerk zorgt met haar werkploegen voor het uitvoeren van werkzaamheden zoals aanplanten, snoeien, onderhouden,... zowel van publieke als privé-eigendommen, boomgaarden, fruittuinen, hagen, houtkanten, graslanden,... en andere werken en projecten.

Zalig picknicken in Beringen

BERINGEN (KOERSEL)
Niets zo zalig als een lekkere picknick. Een mooi plekje, een rijkelijk gevulde mand en goed gezelschap. Genieten toch? Het gezelschap moet je zelf zorgen, met de rest helpen we graag een handje.

Heel wat mooie plekjes in Beringen om te picknicken. Wat dacht je van boven op de Avonturenberg? Over 'picknick with a view' gesproken... Zoek je het liever onder de bomen, dan moet je naar het Park van de Directeur. Of het Kioskplein, het mooiste plein van Limburg omringd door charmante citéhuisjes.
Voor wie graag een wandeling of fietstocht combineert met een picknick zijn er de recreatiedomeinen De Paalse Plas en 't Fonteintje. Het ene is aan het water, het andere in een bosrijke omgeving met kilometers wandelwegen.

De rijkelijk gevulde picknickmand kan je zelf voorzien of je laat het aan ons over. Wij hebben enkele picknickmanden voor je samengesteld. Je kan ze reserveren (+32 11 42 45 01) en afhalen bij Whatz Hap (Kioskplein 25, 3582 Beringen).

Winterpicknick: thermos met 0,5 liter warme chocomelk of koffie, 0,5 liter vers fruitsap, 2 croissants, bruin brood en broodjes, beleg en smeersel, quiche met brie en breydelspek, broodje omelet, mini worstenbroodje, chocolade muffin

Zomerpicknick: thermos 0,5 liter koffie, 0,5 liter vers fruitsap, 2 croissants en diverse broodjes, 2 mini, wraps, mediterraanse quiche, yoghurt en vers fruit, gekookt eitje, beleg en smeersel,chocolademuffin

KIDS-picknick: suprisedrink, 0,5 liter vers fruitsap, 2 mini chocoladebroodjes, 2 mini worstenbroodjes, gekookt eitje, croissantje met kaas, boke met confituur, chocolademuffin