Brouwerijen en stokerijen

Terug

België is hét land van het bier en of een pint met liefde is getapt, dat proeven wij meteen. Onze biercultuur is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot werelderfgoed. Ook in Limburg kan je vrolijk hoppen tussen verschillende brouwerijen. In één van onze vele stokerijen kan je dan weer al die lekkere biertjes even laten zakken met een borreltje. Kom jij kennis maken met onze VIB's (Very Important Brewers)?

Proeven van een heerlijk lokaal gebrouwen biertje

Cheers!

In een aantal lokale brouwerijen kan je ter plekke van het ambachtelijk gebrouwen bier proeven. Een Achelse trappist, een Hoeseltse Toetëlèr, Tripel Kanunnik van Wilderen,… Wat is jouw favoriet?

 

Klinken met een jenever in Hasselt

Iemand een digestiefje?

Met nog drie actieve jeneverstokerijen is Hasselt uitgegroeid tot de jeneverhoofdstad van Vlaanderen. Sinds kort heeft Limburg ook een eigen whisky, gin en rum. Brouwerij en Alcoholstokerij Wilderen heeft er zich op toegelegd om een Limburgse variant te maken van deze sterkedranken.

De brouwerijen en stokerijen in Limburg

Proeverij in de mergelgrotten I CleurenCiders - Jana en Sander Cleuren I Founders CleurenCiders

Proeverij in de mergelgrotten I CleurenCiders

RIEMST
CleurenCiders is een jong familiebedrijf dat unieke high-end producten maakt op basis van appels uit Haspengouw.

Kennismaken met ons groeiende gamma aan schuimwijnen en digestieven kan in één van de mooiste ruimtes die de Mergelgrotten van Kanne rijk zijn. We organiseren onze proeverijen in het proeflokaal waar flessen POMM. sur latte liggen te rijpen. De prachtige muurschilderijen, sfeervolle belichting en kaarsen maken deze ruimte extra gezellig.

Onze proeverijen zijn een ware smaakreis waarbij je kan proeven van onze diverse POMM. en PITT. varianten, een gamma dat inmiddels uitgegroeid is tot 7 producten. Uiteraard kom je tijdens deze smaakreis ook meer te weten over de passie die schuilt in de werking van CleurenCiders, ons authentieke productieproces en onze unieke marketing strategie. De proeverij verloopt onder de deskundige begeleiding van broer Sander of zus Jana Cleuren. Als founding team van CleurenCiders kunnen zij elke vraag van een gedetailleerd antwoord voorzien.

Bovendien krijg je tijdens de proeverij ook de kans om meer bij te leren over de historie van de mergelgrotten. Dankzij onze samenwerking met  VISIT KANNE is het mogelijk om te genieten van een rondleiding in de mergelgrotten onder begeleiding van een professionele gids.

Naast de rondleiding, zijn er ook variaties mogelijk qua aantal producten dat je wenst te proeven. In de meest uitgebreide formule kun je bijvoorbeeld al genieten van producten die nog niet op de markt verkrijgbaar zijn [bv. POMM.PINK]. Ook bieden we mogelijkheid tot food pairing, waarbij we elk van onze dranken combineren met nauwkeurig uitgekozen kazen.

Afhankelijk van de combinatie die jouw groep kiest [4 producten of 6 producten, al dan niet uitgebreid met een rondleiding en/of aangepaste kaasschotel], kan de duur van een rondleiding schommelen tussen 1,5 uur en 3 uur, terwijl de prijs varieert tussen de € 15 en € 35 per persoon.  Via onze bookingstool kun je een overzicht van de mogelijke opties en prijzen
Fietsterras Brouwerij 'De Logt' - Fietsterras

Fietsterras Brouwerij 'De Logt'

HECHTEL-EKSEL (EKSEL)
Als bierliefhebbers rijpte einde 2018 bij ons het idee om een eigen bier te brouwen, hetgeen resulteerde in een artisanale brouwerij mét resultaat! Zo konden we, niet zonder enige fierheid, in september 2019 een eerste product op de markt brengen: De Logt Blond, een bier van hoge gisting met een frisse, volle smaak.
Door het plaatselijke succes was de toon gezet en uiteraard smaakte dit naar meer. Dus staken we de handen uit de mouwen en lieten onze creativiteit de vrije loop, ook weer met het verhoopte succes: er zijn ondertussen al verschillende bieren in productie.
Omdat we onze bieren beschouwen als een ambachtelijk product werken we volledig artisanaal, zo verloopt het brouwproces geheel handmatig en zien we persoonlijk toe op alle stadia van het gerstenat in wording. Van basis tot eindproduct, alle stappen in de verwerking krijgen rustig de tijd om te komen tot een resultaat waarop we fier kunnen zijn. Het brouwproces neemt aldus ongeveer zes uur in beslag, daarna gaat het wort in de gisttanks. Na circa drie weken wordt er gebotteld en gebeurt de hergisting op fles. Nog eens vier weken later is het bier van hoge gisting klaar voor consumptie. Gezondheid!

We heten je van harte welkom op ons proefterras in de Lochtstraat 48, 3941 Hechtel-Eksel, waar we met onze event truck onze opwachting maken. Hier kun je van onze bieren of een andere verfrissing genieten, maar let wel, als je voor een biertje kiest, schenken we enkel onze eigen bieren!
Kom je ons al wandelend of met de fiets opzoeken? Het terras is gelegen langs de wandelroutes van Bosland (knooppunt 229), vlakbij fietsknooppunt 257 van 'Fietsen door de Bomen' in Bosland.
Korhaan - De Korhaan_distilleerderij_Hechtel-Eksel_Toerisme Limburg

Korhaan

HECHTEL-EKSEL
Korhaan is één van de oudste actieve distilleerderijen van België. Al sinds 1833 wordt passie, verfijnd vakmanschap en een eigenzinnige twist hier vertaald in een uniek assortiment van alcoholische dranken.

VINTAGE WINKELTJE

Ben je een ginlover of fan van een likeurtje, advocaat of jenever? Dan is het vintage winkeltje de plek waar je moet zijn. Proef er verschillende smaken en shop jouw favoriet! Shop je liever online? Dan kan je steeds terecht in de webshop.

RONDLEIDING

De Korhaan bestaat sinds 1833. Dit maakt dat er achter de authentieke muren (met kogelgaten van WOII !) heel wat te ontdekken valt. Benieuwd naar wat er zich achter de schermen van de distilleerderij afspeelt? Kom meer te weten tijdens een rondleiding! Een gids neemt je mee op sleeptouw door de distilleerderij en je bezoek wordt afgesloten met een degustatie van 5 proevertjes.

Tip: je kan tijdens je boeking een tapasplank (vlees / vegetarisch) bestellen, heerlijk voor bij de proevertjes!

EEN BOSLAND GASTHEER OM IN DE GATEN TE HOUDEN

De Korhaan is een Bosland Gastheer en vertelt je graag wat er zoal te doen is in de regio, welke streekproducten voorhanden zijn en waarom Bosland uniek is. De stokerij ontwikkelde zelfs een Bosland Gin, met een vleugje grove den.

Daarnaast pakt de Korhaan in 2022 uit met de start van de ontwikkeling van een heus bezoekerscentrum. Met op de eerste verdieping een virtueel en interactief belevingsmuseum dat de geschiedenis van de Korhaan en de productieprocessen op een geanimeerde wijze zal uitbeelden. En daarboven, op de tweede verdieping, een multifunctionele eventlocatie in het origineel kader van de oude stokerij. Ideaal voor netwerk- en teambuildingsactiviteiten, workshops en feesten!