Haspengouw ligt in het zuiden van Limburg en is vooral gekend omwille van het fruit. Het voornamelijk glooiende landschap is uitstekend om aan fruitteelt en wijnbouw te doen. Daarnaast kent deze streek een heel rijk verleden en ook daar zie je de sporen nog van terug.

Dé fruitstreek

Het is niet voor niets dat deze fruitige streek elk jaar zoveel bezoekers trekt. Het begint allemaal rond april wanneer de fruitbomen zichzelf omtoveren tot een uitgestrekte bloesemzee die zich perfect leent voor prachtige fietstochten en wandelingen. Wanneer de bloemetjes veranderen in miljoenen plukrijpe vruchten kan je snoepen van de rijke oogst. Dankzij het heuvelachtige landschap telt Haspengouw de meeste wijndomeinen van Limburg. Wil je een echte fruitexpert worden? Spring dan eens binnen in Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek en maak het hele proces mee van A(ppel) tot Z(oete lekkernij).

Twee fietsers tussen de appelbomen

Rijk verleden en pittige kunst

Buiten het fruit herbergt de streek ook een hele hoop interessante geschiedenis, kunst en erfgoed. Tongeren is een van de steden die historie ademt. Op de Grote Markt staat Ambiorix – de man die Caesar te slim af was – je al trots op te wachten. Wie alles te weten wil komen over de Romeinse geschiedenis en ver daarvoor kan terecht in het Gallo-Romeins Museum. In het Teseum vergaap je je aan de mooiste kerkschatten. Neem jij je kunstschatten liever mee naar huis? Struin dan eens op een zondagmorgen over de antiekmarkt.

In Haspengouw liggen kastelen en abdijen verspreid door het landschap, met Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen als grootste exemplaar. Tijdens je wandeling door de glooiende landschappen van Borgloon zou het zomaar eens kunnen dat je tenten in bomen spot en een kerkje waar je doorheen kijkt. Zij maken deel uit van het kunstproject 'pit - kunst in open ruimte': een absolute must tijdens je bezoek aan de streek. Sint-Truiden heeft maar liefst 250 beschermde monumenten. De mooiste hiervan kom je tegen op de Trudomonumentenwandeling. Bovenop de oude abdijtoren heb je een magnifiek zicht over de streek.

Close up van een groep vrienden in het doorkijkkerkje in Borgloon

K(l)eigoed!

De omgeving van Riemst heeft een ondergrond van klei en kalk en dat brengt een aantal bijzonderheden met zich mee, zowel boven als onder de grond. Deze bodem is ideaal voor de wijnteelt waardoor je hier topwijndomeinen vindt. Wijnkasteel Genoels-Elderen is het grootste wijnkasteel van België. Jarenlange mergelontginning in de streek heeft gezorgd voor ondergrondse parels zoals de mergelgrotten van Kanne en die van Zichen-Zussen-Bolder.

Zicht op het wijnkasteel Genoelselderen in Riemst met omliggende wijngaarden