De zuidelijke regio van Limburg, Haspengouw, staat gekend als fruit- en bloesemstreek. Het voornamelijk glooiende landschap leent zich immers bijzonder goed voor fruitteelt en wijnbouw. Daarnaast kent deze streek een rijk historisch verleden en ook daar vind je sporen van terug.

Leef je (fr)uit!

Het is niet zonder reden dat deze fruitige streek elk jaar zoveel bezoekers trekt. Het begint allemaal rond april wanneer de fruitbomen transformeren tot een uitgestrekte bloesemzee die zich uitstekend leent als decor voor prachtige fietstochten en wandelingen. De Haspengouwse boomgaarden bieden de ideale locatie voor een picknick onder de bloemen. Het begin van de zomer wordt in Heers ingezet met het Klaprozenfestival. Jong geweld kan zich helemaal uitleven in Recreatiedomein De Alk.

Wanneer de knopjes veranderen in miljoenen plukrijpe vruchten, kan je snoepen van de rijke oogst. Bij het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon en de stroopstokerijen Vrolingen en Bleus in Wellen ontdek je hoe al die mooie vruchten verwerkt worden tot heerlijke stroop. Combineer je rondleiding met een bezoek aan omliggende fruitbedrijven en beleef het hele proces van A(ppel) tot Z(oete lekkernij).

Twee fietsers tussen de appelbomen

Rijk verleden en kunst met pit

Naast het fruit herbergt Haspengouw ook een waaier aan geschiedenis, kunst en erfgoed. Tongeren is zo'n stad die historie ademt. Op de Grote Markt word je trots opgewacht door Ambiorix, de man die Caesar te slim af was. Wie alles wil weten over de geschiedenis van de Romeinen en ver daarvoor kan terecht in het Gallo-Romeins Museum en de Gallo-Romeinse grafheuvels of Tumuli van Gingelom. Herleef het verleden in Hoeselt met de audiovisuele Kluizenaarstocht en laat je meeslepen door de volksverhalen over de kluis van VrijhernIn het Tongerse Teseum vergaap je je aan de mooiste kerkschatten. Neem jij je kunstschatten liever mee naar huis? Struin dan zondagmorgen eens over de antiekmarkt.

Kapittel en Kanunniken in het Teseum

Kastelen en abdijen liggen verspreid over het Haspengouwse landschap, met Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen als grootste exemplaar. Tijdens je tour door de glooiende landschappen van Borgloon spot je tenten in bomen en een kerkje waar je doorheen kan turen. Zij maken deel uit van het kunstproject pit - kunst in open ruimte, een absolute must tijdens je bezoek aan de streek. De stad Sint-Truiden telt maar liefst 250 beschermde monumenten waarvan je de fraaiste kan spotten op de Trudo Monumentenwandeling. Van bovenop de oude abdijtoren krijg je een magnifiek zicht over de streek cadeau. Ook Herstappe biedt bezoekers een adembenemend uitzicht vanop haar hoogste punt vanwaar je bij helder weer zelfs de mijnterrils van Genk kan zien.

doorkijkkerkje borgloon

K(l)eigoed!

Het heuvelachtige landschap van Haspengouw telt de meeste wijndomeinen van Limburg. De omgeving van Riemst heeft een ondergrond van klei en kalk en dat brengt een aantal bijzonderheden met zich mee, zowel boven als onder de grond. De bodem is ideaal voor wijnteelt waardoor je hier topwijndomeinen vindt zoals wijnkasteel Genoels-Elderen, het grootste wijnkasteel van België. Dankzij jarenlange mergelontginning in de streek kunnen we vandaag prachtige ondergrondse parels ontdekken zoals de mergelgrotten van Kanne en Zichen-Zussen-Bolder.

Haast je gauw naar Haspengouw!

Kijk op Visit Haspengouw en beleef het zelf!

Zicht op het wijnkasteel Genoelselderen in Riemst met omliggende wijngaarden