Bloesems en fruit in Haspengouw

April is het startschot voor de fruitstreek. Dan komen de bloesems aan de fruitbomen. In de zomer zijn de kersen klaar voor de pluk, vanaf eind augustus kunnen de appelen en peren van de bomen gehaald worden en vanaf half september gaan ook de wijnbouwers aan de pluk in hun wijngaarden. In deze periode zijn er tal van fruitige activiteiten die niet alleen wandelaars en fietsers, maar ook levensgenieters en rustzoekers naar het zuiden van Limburg brengen.

In vogelvlucht over het prachtige bloesemlandschap | Visit Limburg

Bloesems in Limburg

Wanneer de lente in het land is, beginnen ook de fruitbomen in Haspengouw aan de start van het seizoen. De bloesemknopjes gaan in april geleidelijk aan open en toveren het glooiende landschap tijdelijk om in een schilderij met witte en roze bloesems. Ga op pad door de boomgaarden, geniet van het uitzicht op een bloesemterras en sluit aan bij een leuke bloesemactiviteit.

Waar kan je bloesems spotten?

Haspengouw is de fruitmand van Limburg. Hier liggen de rijen fruitboomgaarden zij aan zij. Deze regio strekt zich uit over het volledige zuiden van Limburg.

Hoewel Voeren niet tot Haspengouw behoort, is dit ook van oudsher een fruitstreek en dus een uitermate geschikte bestemming om bloesems te spotten.

Haspengouw op de kaart

Wanneer bloeien de bloesems?

April is traditioneel de bloesemmaand, maar naargelang het weer kan het zijn dat de bloesems al in maart of juist pas eind april tevoorschijn komen. Met de Bloesemmeter blijf je op de hoogte van de bloei van de bloesems. Vanaf half maart starten we ermee.

Ga naar de Bloesemmeter

Wat doen tijdens de bloesemperiode?

  • Met de bloesems start ook weer een periode vol bruisende festiviteiten en gezellige activiteiten. In onze fruitkalender geven we een overzicht van de evenementen.
    Ga naar de fruitkalender

Vrouw ruikt aan bloesem in Haspengouw

  • In het gloednieuwe e-zine van Visit Haspengouw bundelen verschillende Haspengouwse gemeenten de leukste bloesemtips in 1 handig e-magazine. Ideaal om gemakkelijk jouw vakantie in de fruitstreek te plannen.
    Bekijk het e-zine
  • Met de fiets kom je langs de mooiste bloesemplekjes. Onderweg houd je halt voor een heerlijke picknick of een pauze in een van de bloesembars.
    Fiets tussen de bloesems

Wij zijn open voor bloesemgeluk

Geluk ligt in een klein hoekje. Een weids uitzicht waar je stil van wordt, een verborgen bloesemplekje ontdekken, een fijne tijd met vrienden en familie beleven, ...

Maak kleine bloesemgelukjes mee

Fruit in Haspengouw

Tijdens de zomermaanden smul je al van de verse aardbeien en kersen, terwijl de appels, peren en wijndruiven nog even verder rijpen aan de bomen. Bloesembars maken plaats voor zomerbars en wijnterrassen. Ga met de fiets of Vespa op pad en met de zon op je gezicht lijkt het net alsof je in Toscane rond aan het toeren bent.

appelbomen in Alken

Ook in de nazomer is het de moeite waard om naar Haspengouw af te zakken. De boomgaarden die in het voorjaar nog prachtige bloesems droegen, hangen nu boordevol plukrijpe appels en peren. Er heerst een bedrijvigheid tussen de bomen om de oogst van dit jaar tijdig binnen te krijgen. Ook de wijnbouwers gaan vanaf eind augustus aan de pluk in hun wijngaarden.

Proef van het lekkerste fruit

Wat te doen in Haspengouw

Groep fietsers in Kerniel in Borgloon

Fietsen

Een van de meest populaire manieren om de streek te verkennen is met de fiets. Op het fietsroutenetwerk is het aangenaam trappen door de fruitboomgaarden. Houd er rekening mee dat Haspengouw een glooiend landschap heeft en dat de klimmetjes af en toe dus flink pittig kunnen zijn.

Bekijk de fietsroutes in Haspengouw

Wandelpad tussen de bloesems

Wandelen

Al wandelend geniet je op een kalme manier van de bloesempracht en kom je op bloesemplekjes waar je anders misschien niet zo snel zou komen. Haspengouw telt 10 Greenspots, oftewel wandelgebieden, met wandelroutes over verschillende afstanden.

Wandel in de Haspengouwse Greenspots