Haspengouw, van bloesems tot fruit

Het startschot voor de fruitstreek is april. Dan komen de prachtige bloesems aan de fruitbomen. In de zomer zijn de kersen klaar voor de pluk, vanaf eind augustus hangen de appelen en peren plukrijp aan de bomen. Vanaf half september gaan dan ook de wijnbouwers aan de slag in hun wijngaarden. In deze periode zijn er tal van fruitige activiteiten die niet alleen wandelaars en fietsers, maar ook levensgenieters en rustzoekers naar het zuiden van Limburg brengen.

Heb jij de Gault&Millau gids 'Heerlijk Haspengouw' al?

Deze gids belooft een smaakvolle reis naar de beste eetgelegenheden en de beste adressen in de regio. Vanaf nu haal je met de bon de gids gratis af bij iedere Standaard Boekhandel in Vlaanderen.

Haal deze Gault&Millau gids

Fruit in Haspengouw

Tijdens de zomermaanden smul je al van de verse aardbeien en kersen, terwijl de appels, peren en wijndruiven nog even verder rijpen aan de bomen. Bloesembars maken plaats voor zomerbars en wijnterrassen. Ga met de fiets of Vespa op pad en met de zon op je gezicht lijkt het net alsof je in Toscane rond aan het toeren bent.

Ook in de nazomer is het de moeite waard om naar Haspengouw af te zakken. De boomgaarden die in het voorjaar nog prachtige bloesems droegen, hangen nu boordevol plukrijpe appels en peren. Er heerst een bedrijvigheid tussen de bomen om de oogst van dit jaar tijdig binnen te krijgen. Ook de wijnbouwers gaan vanaf eind augustus aan de pluk in hun wijngaarden.

Proef van het lekkerste fruit

appelbomen in Alken

Wat doen tijdens de oogstperiode?

Tijdens de oogst vinden weer tal van bruisende festiviteiten en gezellige activiteiten plaats. In onze fruitkalender geven we een overzicht van de evenementen.

Ga naar de fruitkalender

Wat te doen in Haspengouw

Groep fietsers in Kerniel in Borgloon

Fietsen

Een van de meest populaire manieren om de streek te verkennen is met de fiets. Op het fietsroutenetwerk is het aangenaam trappen door de fruitboomgaarden. Houd er rekening mee dat Haspengouw een glooiend landschap heeft en dat de klimmetjes af en toe dus flink pittig kunnen zijn.

Bekijk de fietsroutes in Haspengouw

Wandelpad tussen de bloesems

Wandelen

Al wandelend geniet je op een kalme manier van de bloesempracht en kom je op bloesemplekjes waar je anders misschien niet zo snel zou komen. Haspengouw telt 10 Greenspots, oftewel wandelgebieden, met wandelroutes over verschillende afstanden.

Wandel in de Haspengouwse Greenspots

Een koppel op een Vespa door de bloesems van Haspengouw

Toeren

Naast wandelen en fietsen is het mogelijk om Haspengouw op andere manieren te verkennen. Met een authentieke Vespa, een milieuvriendelijke e-car of je eigen wagen bijvoorbeeld. Ga op roadtrip door de fruitstreek.

Maak een rit door Haspengouw

Bloesems in Limburg

Wanneer de lente in het land is, beginnen ook de fruitbomen in Haspengouw aan de start van het seizoen. De bloesemknopjes gaan in april geleidelijk aan open en toveren het glooiende landschap tijdelijk om in een schilderij met witte en roze bloesems. Ga op pad door de boomgaarden, geniet van het uitzicht op een bloesemterras en sluit aan bij een leuke bloesemactiviteit.

Waar kan je bloesems spotten?

Haspengouw is de fruitmand van Limburg. Hier liggen de rijen fruitboomgaarden zij aan zij. Deze regio strekt zich uit over het volledige zuiden van Limburg.

Hoewel Voeren niet tot Haspengouw behoort, is dit ook van oudsher een fruitstreek en dus een uitermate geschikte bestemming om bloesems te spotten.

Haspengouw op de kaart

Wanneer bloeien de bloesems?

April is traditioneel de bloesemmaand, maar naargelang het weer kan het zijn dat de bloesems al in maart of juist pas eind april tevoorschijn komen. Met de Bloesemmeter blijf je op de hoogte van de bloei van de bloesems. Vanaf half maart starten we ermee.

Ga naar de Bloesemmeter

Wat doen tijdens de bloesemperiode?

 • Met de bloesems start ook weer een periode vol bruisende festiviteiten en gezellige activiteiten. In onze fruitkalender geven we een overzicht van de evenementen.
  Ga naar de fruitkalender
 • Met de fiets kom je langs de mooiste bloesemplekjes. Onderweg houd je halt voor een heerlijke picknick of een pauze in een van de bloesembars.
  Fiets tussen de bloesems
   
 • Naast heel veel wandelen en fietsen, zijn er verschillende originele activiteiten die je de bloesems op een andere manier laten beleven.
  Bekijk onze tips

Vrouw ruikt aan bloesem in Haspengouw

 • In het gloednieuwe e-zine van Visit Haspengouw bundelen verschillende Haspengouwse gemeenten de leukste bloesemtips in 1 handig e-magazine. Ideaal om gemakkelijk jouw vakantie in de fruitstreek te plannen.
  Bekijk het e-zine

 

Wij zijn open voor bloesemgeluk

Geluk ligt in een klein hoekje. Een weids uitzicht waar je stil van wordt, een verborgen bloesemplekje ontdekken, een fijne tijd met vrienden en familie beleven, ...

Maak kleine bloesemgelukjes mee