Tijd voor wat meer actie! Verken Limburg op een avontuurlijke manier: te paard, op het water of met een mountainbike. Welke uitdaging ga jij aan?

Paardrijden in Limburg - © Koen De Langhe

Paardrijden in Limburg - © Koen De Langhe

Doorheen Limburg in galop

Limburg heeft kilometers aan ruiterpaden en heel veel natuur. De perfecte combinatie. Zadel je paard op en stap, draaf of galoppeer door bossen, over zandvlaktes, in heidegebieden,… Limburg is niet voor niets de paardenprovincie.

Maaseik - © Guy van Grinsven

Maaseik - © Guy van Grinsven

Actie in het water

Kajakken, kanoën, ietwat rustiger in een stilsloep rondvaren. Of ga je liever wakeboarden, waterskiën, surfen of op de bananenboot? Plezier verzekerd!

Lommel - © Guy van Grinsven

Lommel - © Guy van Grinsven

Lekker veel snelheid maken

Nog meer adrenaline nodig? Fiets dan eens met de mountainbike een heuvel af, rijd als eerste over de meet op het kartingcircuit, glij van een berg vol sneeuw,… Jep, Limburg is niet alleen rust en stilzitten.

Paalkamperen in Haspengouw

KORTESSEM
PAALKAMPEREN IN HASPENGOUW

Wandelaars die van lange trektochten houden kunnen vanaf het voorjaar 2019 bivakeren op één van de zeven paalkampeerplaatsen in Haspengouw. Dat zijn basic ingerichte kampeerplaatsen waar je je tentje kan opzetten voor 1 of 2 nachten. De zeven paalkampeerplaatsen liggen langs de lange afstandswandeling van Haspengouw of het fietsroutenetwerk van Limburg. Reken niet op de luxe van een echte camping. Een aangeduide plaats met paal in een natuurlijke omgeving, een composttoilet en een waterpomp vormen de basis ingrediënten. Op enkele plaatsen mag je ook een kampvuurtje maken.
De paalkampeerplaatsen liggen langs de Streek-GR Haspengouw. Dit is de langeafstandswandeling die de mooiste wandeltrajecten van Haspengouw met elkaar verbindt. Om de rust te bewaren, zijn de locaties niet met de auto te bereiken.
Paalkamperen is gratis. Reserveren is niet mogelijk.
Als paalkampeerder houd je je aan volgende regels:

• Maximum drie trekkerstentjes en tien personen tegelijkertijd mogen maximaal 48 uur bivakkeren
• Respecteer de stilte en de rust op de paalkampeerplaats, in harmonie met de natuur & de omgeving.
• Respecteer andere kampeerders.
• Houd je aan de plaatselijke regels. Niet overal mag je bijvoorbeeld een vuurtje stoken.
• Je bent te voet, per fiets of per paard onderweg. Auto’s zijn strikt verboden.
• Laat geen enkel spoor achter na je verblijf. Afval neem je dus gewoon mee.

Paalkampeerplaatsen in Haspengouw:

Op het bijgevoegde kaartje staan de 7 paalkampeerplaatsen van Haspengouw, allemaal in de nabijheid van het wandel- of fietsroutenetwerk.

Kerkom - Sint-Truiden
Mechelen/Bovelingen – Heers
Speelboomgaard Grootloon – Borgloon
Jesseren – Borgloon
Hemelspark – Kortessem
Hooilingen – Hoeselt
Grootbos – Riemst

Bestel de kaart met paalkampeerplaatsen op www.wandeleninlimburg.be/nl/webwinkel
(vanaf 1 juni 2019)

Bosland

HECHTEL-EKSEL
Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen waar kinderen de baas zijn. Ouders mogen ook mee, maar alleen als ze braaf zijn.

Deze gigantische natuurkern - gelegen in de gemeenten Hechtel-Eksel, Overpelt en de steden Lommel en Peer - ligt in het hart van Noord-Limburg en bestaat uit een 12-tal deelgebieden.

Het Project Bosland is een samenwerking van vier gemeentebesturen, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Lage Kempen en Toerisme Limburg.
Bedoeling is om de mooie en kwalitatieve Boslandse natuur te behouden en verder te ontwikkelen, maar ook waar mogelijk open te stellen voor het grote publiek. Daarbij staat duurzame ontwikkeling voorop: Bosland creëert dynamiek vanuit het groen!

Het kindvriendelijkste bos in woord en daad Bosland wil kinderen bereiken en doet dat door hen persoonlijk te benaderen. Daarom spreekt men in Bosland niet over ‘uitstapjes met de kids’. Nee, in Bosland gaan kinderen op Expeditie en vertrekken ze op pad met een Bengelkaart die haast onleesbaar is voor volwassenen. Tijdens het schatzoeken rusten ze uit in een speciale Boslandhangmat!

Want voor de allerkleinsten werden heel wat belevingsvolle producten ontwikkeld: spannende schatzoektochten en geocaches, avontuurlijke speelplekken, … om er enkele te noemen. Daarnaast is er een enorm aanbod van kwalitatieve routes voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters.

Op zoek naar een leuke suggestie of een vraag over Bosland? Dan kan je altijd bij de Bosland Gastheren en gidsen terecht. De Gastheren zijn ondernemers die na een aartsmoeilijke test deze titel hebben verdiend. Je vindt er onder andere praktische informatie zoals routekaarten, maar ook voor een doe-tip kan je bij hen binnenspringen.

De gidsen zijn onze slimmerikken die je alles over de fauna en flora, streekproducten en Boslandarrangementen kunnen vertellen!

Meer weten?

Surf naar de website www.bosland.be, schrijf je in op de nieuwsbrief of volg Bosland via Facebook of Instagram