Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen en dat maakt het zo fijn om hier te wandelen. Van de fruitstreek in het zuiden tot de zandgronden in het noorden, waar je ook kiest om te gaan wandelen, overal doet de schone natuur je versteld staan. Trek je wandelschoenen al maar aan!

Borgloon - © Raf Ketelslagers

Borgloon - © Raf Ketelslagers

Zoveel natuur

Het land van 1001 vijvers, de Sahara, het enige Nationaal Park van België, klinkt veelbelovend, toch? Dat ligt allemaal in Limburg. Je hebt als het ware het ene natuurgebied net achter je gelaten en het volgende ligt al om de hoek. Die wandelschoenen heb je ondertussen toch al aan, hè?

Lommel - © Raf Ketelslagers

Lommel - © Raf Ketelslagers

Handig op weg

Waar ga je wandelen? Hoeveel kilometer? Kan de koets mee? Is er parking? ’t Is belangrijk dat je zulke zaken op voorhand al weet natuurlijk. Wandelen in Limburg geeft het antwoord! Op de kaart zie je het overzicht van alle wandelroutes en met de zoekfunctie filter je op de gewenste eigenschappen. Als je liever een echte kaart in handen houdt, dan is de Wandelbox iets voor jou.

Maasmechelen - © Guy van Grinsven

Maasmechelen - © Guy van Grinsven

Lang…langer…langst

Voor de fervente wandelaar die wat meer uitdaging zoekt en meerdere dagen aan de wandel wilt, heeft Limburg vier lange afstandswandelingen door vier heel diverse streken. Als je ze allemaal hebt uitgewandeld heb je meer dan 330 kilometer in de benen. Het zal nu wel tijd zijn voor een nieuw paar wandelschoenen!

Terhills

MAASMECHELEN
Feel the heartbeat of nature.
Dat is de passende beschrijving voor Terhills. Alles gebeurt op het ritme van je eigen hartslag: of je nu uren ongestoord door de natuur trekt, vanop een mijnterril de ondergaande zon volgt, vol passie je uitleeft op het Aquapark of de waterski's of op je dooie gemak van je luxueuze hotelbed naar Maasmechelen Village kuiert ... Jij kiest het tempo waartegen je deze unieke trekpleisters consumeert.

Het industriële verleden van dit 356 hectare groot recreatiegebied is zichtbaar in de neoklassieke stijl van het imposante hoofdmijngebouw dat nu het trendy TERHILLS HOTEL huisvest. De omgeving wordt vandaag gekenmerkt door weelderige fauna en flora, enorme waterpartijen en unieke vergezichten vanop de mijnterrils. Een levende herinnering aan het Limburgse steenkoolmijnverleden.

Op het TERHILLS CABLEPARK kun je waterskiën, wakeboarden, kneeboarden of het aquapark uitproberen. Een uitdagen opblaasbaar aquapark met obstakels tot 4 meter hoog.
Wie liever kijkt dan deelneemt, vlijt zich neer op het strand bij de beachbar of het restaurant.

Terhills is bovendien de thuishaven van de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen, CONNECTERRA. Een ongeëvenaard wandelparadijs.

Pure actie, ontspanning of een businesstrip? Bij het TERHILLS HOTEL beleef je een onvergetelijk verblijf. Dat doe je in één van de smaakvol ingerichte luxekamers. In een nieuwbouw langs het hotel kan je ook terecht voor vergaderingen, conferenties, teambuildingactiveiten, ...
De Franse tuin van het hotel vormt de groene schakel naar het Nationaal Park én shoppingparadijs Maasmechelen Village.

Wandelen in Thor Park

GENK
Thor Park biedt naast het erfgoed ook een unieke park- en natuuromgeving van 30 hectare. Het vormt een prachtig decor voor allerlei vormen van ontspanning. Bovendien kan je vanuit Thor Park het landschap van het Nationaal Park Hoge Kempen verkennen, te voet of via het Limburgs fietsroutenetwerk. Vlakbij liggen de Schansbroek, de Klaverberg en het Kolenspoor. Het landschap combineert unieke natuurelementen met de prachtige industriële mijngebouwen en de tuinwijken, die opgenomen zijn in de aanvraag voor classificatie als UNESCO-werelderfgoed.

De terril van Waterschei, in het wandelgebied Thor Park, is een oude steenberg die getuigt van het rijke mijnverleden van Genk. De stenen komen uit de omliggende lagen van de steenkooladers. Sinds 1999 is de terril beschermd, maar je mag hem beslist beklimmen. De Steenmannetjes leiden je naar de top. Draag ook jouw steentje bij en maak zelf een Steenmannetje! Eenmaal boven word je getrakteerd op een adembenemend zicht op het indrukwekkende mijnterrein en het voetbalstadion van KRC Genk.

Om het unieke gebied Thor Park toegankelijk te maken voor publiek werden 11 nieuwe routes, variërend van 2 tot 16 km, uitgestippeld. De handige wandelkaart THOR PARK, met meer dan 40 km bewegwijzerde wandelpaden, helpt je op weg en geeft meer info over het gebied. De kaart is verkrijgbaar in de horecazaken van Thor Central, het hoofdgebouw van de site, bij het C-mine bezoekersonthaal of online via de webshop van hat Nationaal Park.

Nationaal Park Hoge Kempen

MAASMECHELEN
Het enige Nationaal Park in België! Wie graag zijn longen wil vullen met verse zuurstof is hier meer dan welkom!

De zes toegangspoorten zijn de ideale start van jouw bezoek aan het Nationaal Park en bieden voor ieder wat wils!
In de Mechelse Heide spreekt de natuur voor zich: prachtige heide zover het oog reikt! Of beklim je liever de terriltoppen in Connecterra om er te genieten van een adembenemend panorama? Herbeleef in Pietersheim het adellijke verleden in de Waterburcht of trek naar de kinderboerderij met speeltuin. In Kattevennen kan je heerlijk achterover leunen en je laten meevoeren door de 360° projecties in de Cosmodrome, terwijl een tocht op blote voeten in Lieteberg natuurlijk ook nooit gaat vervelen! Trek je eropuit met de fiets? Dan is Station As je ideale vertrekpunt.

Het Nationaal Park met donkergroene bossen, weidse heide, spiegelende vennen nodigt uit om te wandelen. Je hebt keuze uit 51 bewegwijzerde lussen, die aan de 6 toegangspoorten starten. Ze zijn dankzij wandelwissels zelfs makkelijk te combineren. Twee wandelingen in Pietersheim dragen zelfs een Premium kwaliteitslabel! Nog niet moe? Liefhebbers kunnen zich wagen aan de lange afstandswandeling van 75 km.

Ook fietsers en mountainbikers komen hier zeker aan hun trekken! Via het fietsroutenetwerk knoop je makkelijk zelf een route aan elkaar. Mountainbikers hebben de keuze uit 10 bewegwijzerde lussen met afstanden van 16 tot 80km, in verschillende moeilijkheidsgraden.

Zelfs voor ruiters ligt er een heel netwerk aan paden klaar. Met duidelijke bewegwijzering en heldere kaarten raak je nooit de weg kwijt!

Wil je graag met een local mee? Elke 1e en 3e zondag van de maand vertrekt er een Ranger aan één van de toegangspoorten. Je kan ook je eigen Ranger online boeken voor een groep.

Wist je trouwens dat het Nationaal Park Hoge Kempen en de omliggende mijnsites kandidaat zijn voor een erkenning als UNESCO Werelderfgoed?