Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen en dat maakt het zo fijn om hier te wandelen. Van de fruitstreek in het zuiden tot de zandgronden in het noorden, waar je ook kiest om te gaan wandelen, overal doet de schone natuur je versteld staan. Trek je wandelschoenen al maar aan!

Borgloon - © Raf Ketelslagers

Borgloon - © Raf Ketelslagers

Zoveel natuur

Het land van 1001 vijvers, de Sahara, het enige Nationaal Park van België, klinkt veelbelovend, toch? Dat ligt allemaal in Limburg. Je hebt als het ware het ene natuurgebied net achter je gelaten en het volgende ligt al om de hoek. Die wandelschoenen heb je ondertussen toch al aan, hè?

Lommel - © Raf Ketelslagers

Lommel - © Raf Ketelslagers

Handig op weg

Waar ga je wandelen? Hoeveel kilometer? Kan de koets mee? Is er parking? ’t Is belangrijk dat je zulke zaken op voorhand al weet natuurlijk. Wandelen in Limburg geeft het antwoord! Op de kaart zie je het overzicht van alle wandelroutes en met de zoekfunctie filter je op de gewenste eigenschappen. Als je liever een echte kaart in handen houdt, dan is de Wandelbox iets voor jou.

Maasmechelen - © Guy van Grinsven

Maasmechelen - © Guy van Grinsven

Lang…langer…langst

Voor de fervente wandelaar die wat meer uitdaging zoekt en meerdere dagen aan de wandel wilt, heeft Limburg vier lange afstandswandelingen door vier heel diverse streken. Als je ze allemaal hebt uitgewandeld heb je meer dan 330 kilometer in de benen. Het zal nu wel tijd zijn voor een nieuw paar wandelschoenen!

Bosland Wandelen met wielen

LOMMEL
In Bosland zijn er verschillende wandelroutes die geschikt zijn voor zowel rolstoelgebruikers als geschikt voor gezinnen met buggy's.

1) Rolstoelpad Kattenbos

De groene route van Kattenbos (2,2 km) is volledig aangepast voor rolstoelgebruikers. Dit verharde pad is voorzien van extra rustplaatsen en een picknickplaats. Op deze route bouwde kunstenaar Will Beckers het indrukwekkend kunstwerk Bijt in het zand.

Kom wandelen

- Startplaats en parking: Zandstraat, 3920 Lommel (100 meter voorbij de molen), langs de weg Leopoldsburg-Lommel.
- Openbaar vervoer: Lijn 29 Lommel-Hasselt of Belbus 177 (enkel op reservatie: T 011 850 300). Het treinstation van Lommel ligt op 1.7 km van Kattenbos

2) Rolstoelpad Holven - t' Plat

In het mooie gebied Holven- 't Plat kunnen rolstoelgebruikers genieten van enkele belevingstoestellen (een orgelwip, fluisterpalen, een roterende schijf en een dendrofoon) die de beleving intenser maken. Deze wandeling (blauwe route) heeft een lengte van 2 km en vertrekt aan de MS-kliniek.

Kom wandelen

- Startplaats en parking: MS-Centrum, Kleine Boemerangstraat z/n, 3900 Pelt
- Openbaar vervoer: Belbus 745 (Halte Gortenstraat en kerk Holheide)


3) Rolstoelpad Resterheide

Wie in Hechtel-Eksel op pad wil met de rolstoel, trekt best naar Resterheide. In dit 170 ha grote natuurgebied op de grens van Hechtel-Eksel en Peer vind je het zogenaamde ‘lieveheersbeestjespad’, een verharde route van 2,5 km speciaal voor rolstoelen en buggy’s.

Onderweg geniet je van de mooie natuur, die onderdeel uitmaakt van Bosland en de Vallei van de Zwarte Beek, en die zich kenmerkt door bos en heiderelicten. Het rolstoelpad leidt ook langs de Begijnenvijvers.

Kom wandelen

- Startplaats en parking: Begijnenstraat z/n, 3940 Hechtel-Eksel