In het noorden van onze provincie vind je de Limburgse Kempen. Deze regio dankt haar populariteit voornamelijk aan de veelzijdige omgeving en natuur, ideaal voor wandelingen, fietstochten en uitstapjes met de familie. Hier kom je tussen eindeloos groen helemaal op adem.

Natuurlijk schoon

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een klepper van formaat. Fiets of wandel via één van de negen toegangspoorten de ongerepte natuur in. Naaldbossen, heide-, gras- en zandvlaktes, landduinen en weidse vergezichten passeren de revue. In het Zutendaalse Lieteberg doe je dat zelfs op blote voeten! De 31 meter hoge uitkijktoren in As gunt je een prachtig uitzicht over het omliggende park. Meer avontuur? Hechtel-Eksel, Pelt en Lommel vormen samen Nationaal Park Bosland, het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen. Fiets door de toppen van de bomen, maak een wandeling in de Sahara en laat je (innerlijk) kind los in één van de twaalf speelbossen.

Uitzicht over de bossen, vijvers en heide van Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen

In het hart van Limburg tref je vijvergebied de Wijers, een waterrijke omgeving die zich uitstrekt van Genk tot Lummen. Met de fiets? Dan moet je in Bokrijk niet uitwijken voor de vijvers, je fietst er gewoon door het water. Het Openluchtmuseum geeft je een kijk in het Vlaanderen van een eeuw geleden. Tegen de grens met Nederland ligt GrensPark Kempen~Broek, een 3-sterren stiltegebied en dus de uitgelezen plek om in alle rust de natuur te ervaren. Zijg neer in één van de hangmatten aan de Luysmolen in Bocholt of ga libellen tellen in Bree waar het vijvergebied Mariahof - De Luysen één van de libelrijkste gebieden in Vlaanderen vormt. Ook Tessenderlo ontvangt graag stille genieters in Natuurgebied Gerhagen, het eerste officieel erkende stiltegebied van Vlaanderen.

Geef je je wandeling graag een historisch kader? In Halen ontdek je tijdens de Zilveren Helmen wandelroute alles over deze legendarische veldslag. De Leopold I route leidt je langs 28 militaire herdenkingsmonumenten in Leopoldsburg. In het Grevenbroekmuseum in Hamont-Achel leer je de geschiedenis van de regio en kom je erachter wat Teuten zijn.

Herdenkingsplek Slag Der Zilveren Helmen in Halen

Durven, doen!

Is een rustgevende wandeling niet meteen voor jou? De Limburgse Kempen biedt ook tal van activiteiten om je adrenaline een boost te geven. Zelfs wintersportfanaten kunnen hier het hele jaar door hun hart ophalen want op de daling van Snow Valley ligt altijd sneeuw. Wakeboarden, waterskiën en jezelf uitdagen op een groot drijvend hindernissenparcours doe je in Terhills Cablepark in de prachtige omgeving van het Nationaal Park Hoge Kempen. Echte snelheidsduivels racen naar Karting Genk en Circuit Zolder. De vroegere koeltoren van de mijnsite Beringen herbergt het eerste indoor snorkel- en duikcentrum van Europa en in Alpamayo trotseer je je hoogtevrees tegen 18 meter hoge klimmuren.

Meisje zit in een kart op het outdoor kartingcircuit van Genk

Mijn erfgoed

Het fascinerende verleden van de mijnindustrie torent letterlijk boven het landschap uit in de vorm van schachtbokken en terrils. Voormalige mijnsites als C-Mine, Thor Parkbe-MINE en de Schacht kregen een nieuwe bestemming als culturele en belevingsvolle hubs waar je alles leert over de mijn. Verleden en heden zijn zo helemaal met elkaar verweven. De acht Limburgse mijnsites zijn uitgegroeid tot bruisende multiculturele buurten waar kunst, cultuur en gemeenschap ten volle leven en worden beleefd. Bovendien zijn de sites het perfecte startpunt voor een stevige wandeling die vorstelijk wordt beloond met een panoramisch uitzicht vanop één van de terrils.

Prachtig mistig uitzicht over de mijnsite Winterslag in Genk

Groen paradepaardje

Een paardenparadijs. Zo mogen we deze regio wel noemen. Het totale ruiter- en menroutenetwerk bestaat uit maar liefst 600 kilometer aan grotendeels onverharde paden langs variërende natuurpracht. Zo heeft onder meer natuurgebied Gerheserheide in Ham alle troeven in huis om naast wandelaars en fietsers ook paardrijders kilometers lang te vermaken. Ook Oudsbergen laat je draven en galopperen over het ruiternetwerk Duinengordel, te paard, met de huifkar of de koets. Speciale paardvriendelijke cafés en logies maken de Limburgse Kempen helemaal geschikt voor dagtochten en vakanties met je onevenhoevige vriend.

Twee ruiters te paard galopperen in Duinengordel

Met (ge)zin eropuit!

Naast het uitgebreide aanbod aan recreatie in de natuur, zoals de Bosland speelbossen, het Joekelbos of de Stokkenmanroute, biedt de regio Limburgse Kempen ook heel wat andere activiteiten voor kinderen en hun (groot)ouders. Waterratfamilies zijn welkom in LAGO Pelt of Aqua Mundo in Vossemeren en Erperheide. Haal je sportieve hart op met kajakken, surfen, zeilen, roeien of suppen op het Schulensmeer in Herk-de-Stad. Liever ravotten op een binnen- of buitenspeeltuin? In Houthalen-Helchteren vind je Saraland, Heusden-Zolder heeft Tarzan & Jane. Kleurrijke speeltoestellen, klimtorens, snelle glijbanen, indoor golfbanen... Er zijn te weinig uren in een dag! Jonge cultuurzoekers vinden hun gading in de C-mine expeditie en kunnen ook terecht bij LABIOMISTA voor een audiotour op kindermaat. Koen Vanmechelen en acteur Tom Van Dyck vertellen je tijdens de rondgang over de verschillende projecten en dagen bezoekers uit om ook zelf te ontdekken.

Inspanning, ontspanning

Je wil graag een nieuwe broek? Gevonden! Maar bij die broek heb je nieuwe schoenen nodig. En bij die schoenen eigenlijk een nieuwe jas. En mogelijk een handtas... Gelukkig telt Maasmechelen Village meer dan 100 designer boetieks waar je voor iedere stijl en gelegenheid je gading vindt. Pauzeer met een koffie of heerlijke lokale en internationale specialiteiten bij één van de vier restaurants. In Genk kan je aan garderobe-uitbreiding doen in één van de 80 winkels in Shopping 1, het allereerste shoppingcentrum van België. In het veelzijdige markt- en winkelaanbod van Lommel wisselen grote bekende kledingwinkels en authentieke boetiekjes elkaar af. En shoppen in een uniek erfgoedkader doe je op be-MINE Boulevard.

    Heb je na al dat snuffelen tussen kledingrekken, passen en rondzeulen met zakken nood aan ontspanning? Plan dan ook zeker een bezoek aan Elaisa Energetic Wellness. Kom tot rust met een unieke wellness-beleving in traditionele sauna’s en baden, omgeven door de prachtige natuur van Nationaal Park Hoge Kempen.

    Adem in.

    Adem uit.

    Tot snel, in de Limburgse Kempen!