Limburg zal je misschien eerder met natuur associëren. En ja, we zijn ook niet de provincie met de grootste kunststeden, maar aan cultuur geen gebrek! Integendeel.

Waterschei - © Eddy Daniëls

Waterschei - © Eddy Daniëls

Mijn, mijn, mijn

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. En nergens anders in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als in Limburg. Vandaag de dag zijn de mijnsites van weleer interessante plaatsen die een nieuwe invulling gekregen hebben, met respect voor het verleden.

Tongeren - © Kristien Wintmolders

Tongeren - © Kristien Wintmolders

De eerste stad van België

De eerste stad van België ligt in Limburg! Nergens zie je nog zo veel overblijfselen van de Romeinse geschiedenis in het straatbeeld dan in Tongeren. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Borgloon - © Robin Reynders

Borgloon - © Robin Reynders

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg. Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur, tijdens een wandeltocht. De kunstwerken geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Halen - © Luc Daelemans

Halen - © Luc Daelemans

Kleine verhalen in een Groote Oorlog

De Eerste Wereldoorlog en Limburg? Wat hebben die nu met elkaar te maken, zal je misschien denken. Dat was toch in de Westhoek? Maar ook in Limburg had de oorlog een impact. Het zijn misschien niet de grote verhalen van aan het front, maar net de kleine verhalen in een Groote Oorlog die een indruk nalaten.

Geleide bezoeken in Villa Verbeelding

HASSELT
Op zoek naar een uitstap met je klas of groep? Villa Verbeelding voorziet bij elke tentoonstelling een educatief programma met speurtochten, kijk- en doe-opdrachten (6-16 jaar) en geleide bezoeken (16+). Elke kamer van dit witte herenhuis verrast je met een andere kijk op boeken en illustraties.

Het aanbod is aangepast aan verschillende leeftijden, van kleuters tot leerkrachten in opleiding. Ook voor NT1-, NT2- en OKAN-groepen valt er heel wat te ontdekken. Bezoekers met gids volgen een interactieve rondleiding op maat en een creatieve workshop.

Geldig voor groepen het hele jaar, open op afspraak. Duur: 1,5-2u.
Info: www.villaverbeelding.be/educatief.

Permanente tentoonstellingen

Welke straffe verhalen schuilen er achter de voorwerpen in de Wonderkamer? Ga op Ontdekkingsreis met jeugdschrijvers en -illustratoren! Laat jij je liever verleiden door giftige appels op gouden bordjes in de Sprookjeskamer? Of volg de weg die een boek aflegt, van de schrijver tot bij de lezer.

Tentoonstellingen 2019

Uit het goede hout. De houtsnede in prentenboeken
3 feb - 8 juni 2019
Hoe gebruiken illustratoren van nu houtsnedes in hun prentenboeken? Geniet van originele houtsnedes, filmjes en bijzondere voorwerpen. Ontdek meer over de techniek en steek zelf de handen uit de mouwen! Groepen volgen een workshop 'brikdrukken': met afvalmaterialen maak je een prachtige afdruk. Ism PXL-MAD School of Arts

Op een dag, misschien... De wereld van Mélanie Rutten
19 juni - 14 sept 2019
Duik onder in een kleurrijk universum. In interactieve installaties ontmoet je een natuurvolk en hun wereld van spel, dans en dromen.