Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen heeft het mijnverleden een grote invloed op verschillende regio's gehad, maar in Limburg ligt ook de eerste stad van België en onze kunst in open ruimte, zoals het Doorkijkkerkje, is zelfs buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de mijnsites interessante plaatsen die een nieuwe invulling gekregen hebben, met respect voor het verleden.
>> Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.
>> Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg. Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.
>> Bekijk alle kunst in open ruimte

Man staat bij de Helmen van Halen onder een bewolkte lucht

Kleine verhalen in een Groote Oorlog

Ook in Limburg had de Eerste Wereldoorlog een enorme impact. Het zijn misschien niet de grote verhalen van aan het front, maar net de kleine verhalen in een Groote Oorlog die een indruk nalaten.
>> Luister naar de kleine verhalen

Alle culturele activiteiten in Limburg

Sint-Vincentiuskerk - Sint Vincentiuskerk te Zolder-Centrum

Sint-Vincentiuskerk

HEUSDEN-ZOLDER
De Sint-Vincentiuskerk van de Sint-Vincentius en Sint-Hubertusparochie in het hartje van Heusden-Zolder is in vele opzichten bijzonder. Deze kerk is in Limburg een uniek voorbeeld van de hallenkerk. Ze is opgetrokken in Maaslandse gotiek en bezit een rijk kunsthistorisch patrimonium waaronder een sedes sapientiae uit ca 1225. Als gevolg van de mijnverzakkingen was het gebouw meer dan twintig jaar gesloten.
Van 2000 tot 2004 werd de kerk op bijzondere wijze gerestaureerd. Een bezoek is zowel historisch, kunsthistorisch als bouwtechnisch interessant. Andere blikvangers binnen zijn de kapittelloze zuilen, typisch voor de Demergotiek, de barokke kansel (1691), de laatgotische doopvont (ca. 1550), de rocococommuniebank (1750-1775) en de kerkmeestersbank (1750-1800). Voorts zijn er nog vele andere bezienswaardige beelden en schilderijen.
In 2010 werd een prachtig nieuw brandglasraam ‘Symbiose’ boven de toegangspoort geplaatst. Deze creatie van glazenier Leen Kooreman brengt samen met de gerestaureerde oude ramen een uniek kleurenspel in dit prachtig monument.
Voortaan zal onze parochiekerk, de Sint Vincentiuskerk gelegen Dorpsstraat nr. 44 te 3550 Zolder, dagelijks doorlopend geopend zijn van 9 tot 17 u.
Dit geeft aan iedereen de mogelijkheid om even rustig onze kerk te bezoeken voor een stil moment, het branden van een kaarsje of een vroom gebed.
Uiteraard is er een beveiliging met bewakingcamera's geplaatst.
Buiten de mis- en gebedsvieringen zal het voorste gedeelte van de kerk afgesloten zijn als extra beveiligde zone en niet toegankelijk zijn.
Bruegelmuseum - Bruegelmuseum

Bruegelmuseum

PEER
Pieter Bruegel de Oude maakte in zijn leven meer dan 40 schilderijen die heel divers van onderwerp en opzet zijn: boerentaferelen en drukke pleinen, maar ook Bijbelvoorstellingen en beeltenissen van hel en oorlog. De originele schilderijen zijn over de hele wereld verspreid. Maar in het Peerse Bruegelhuis kan je zijn volledige oeuvre in één keer aanschouwen: een unicum!

Hoe? Met een verrassende kortfilm -met sprekers als fotograaf Michiel Hendrickx en kunstenaar Koen Vanmechelen- wordt onderzocht of de schilder werkelijk in Peer geboren is. De film gaat op een originele manier dieper in op zijn totale oeuvre en legt de link met het Peer van vandaag.

Individueel kan je deze tentoonstelling bezoeken met een audiogids die op een levendige en originele manier vertelt over de diverse werken. Voor een bezoek in gezinsverband, hebben we een zoektocht met leuke doe-activiteiten voor de kinderen. Kom je in groepsverband (enkel op aanvraag en maximum 20 personen per groep), dan regelen we een erkende gids die je meeneemt naar het tijdperk van Bruegel.

De film, de audiogidsen en de familiezoektocht zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Duur: +/- 1,30 u.

Adres Toerisme Peer:
Markt 3 bus 2 in 3990 Peer

Openingsuren:

Van 1 april tot 30 september:
elke werkdag van 9 - 12.30 u. & van 13.30 - 17 u.
elke zaterdag en zondag van 10 - 12.30 u. & van 13.00 - 17 u.

Van 1 oktober tot 31 maart:
elke werkdag van 9 - 12.30 u. & van 13.30 - 17 u.
elke zaterdag en zondag van 11 - 15 u.