Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen heeft het mijnverleden een grote invloed op verschillende regio's gehad, maar in Limburg ligt ook de eerste stad van België en onze kunst in open ruimte, zoals het Doorkijkkerkje, is zelfs buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de mijnsites interessante plaatsen die een nieuwe invulling gekregen hebben, met respect voor het verleden.
>> Bekijk de mijnsites

Rondgang Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren

De eerste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.
>> Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg. Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.
>> Bekijk alle kunst in open ruimte

Man staat bij de Helmen van Halen onder een bewolkte lucht

Kleine verhalen in een Groote Oorlog

Ook in Limburg had de Eerste Wereldoorlog een enorme impact. Het zijn misschien niet de grote verhalen van aan het front, maar net de kleine verhalen in een Groote Oorlog die een indruk nalaten.
>> Luister naar de kleine verhalen

Alle culturele activiteiten in Limburg

Archeologisch landmark Jesseren - Archeologisch Landmark Jesseren

Archeologisch landmark Jesseren

BORGLOON
De ‘landmark’ bestaat uit drie onderdelen. Het eerste is een eigentijdse wegwijzer met daarin de vormen van de grafgiften uit het gevonden crematiegraf uitgefreesd.

De wegwijzer leidt je naar een tweede onderdeel, de archeologische oriëntatietafel, die zich bevindt op een rust- en picknickplaats. Deze is opgebouwd uit een betonnen sokkel in de kleur van de Maastrichtersteen, met daarboven drie cirkelvormige elementen in cortenstaal. De vorm verwijst naar de teruggevonden Gallo-Romeinse waterput. Het informatiepaneel van de oriëntatietafel vertelt over de Gallo-Romeinse site, maar ook over zeven andere interessante archeologische locaties in de omgeving.

In de helling van het grote waterbufferbekken, waar de waterput ontdekt werd, staat het derde onderdeel van de landmark met daarop het Latijnse woord ‘aqua’ en een pijl die naar de bodem wijst. Water is de ‘blauwe’ draad doorheen het verhaal van deze unieke plek. De waterbufferbekkens kwamen er immers door de aanhoudende wateroverlast voor de buurtbewoners. Erosie van de bodem én de wateroverlast, zorgden voor aftopping van de archeologische site. Het is een wonder dat de waterput nog gevonden werd, maar de vondst maakt het waterverhaal zeker compleet!

Om het waterverhaal te benadrukken, werd in de oriëntatietafel de volgende tekst van Vergilius uitgefreesd: ‘Claudite iam rivos, pueri sat prata biberunt’, wat zoveel betekent als ‘Sluit de watertoevoer af jongens, de velden hebben genoeg gedronken’.
Dankzij een eigentijdse inrichting en educatie geven we deze plek terug de betekenis en aandacht die ze verdient! Ben je benieuwd? Kom dan beslist een kijkje nemen in Jesseren!