Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Geleide bezoeken in Villa Verbeelding - De Sprookjeskamer
© Boumediene Belbachir

Geleide bezoeken in Villa Verbeelding

HASSELT
Villa Verbeelding is dé plek waar je moet zijn als je je leerlingen wil aansteken met de leesmicrobe! We vertrekken steeds vanuit het prachtige aanbod jeugdboeken om je klas op sleeptouw te nemen doorheen het hele museum.

Villa Verbeelding voorziet bij elke tentoonstelling een educatief programma met speurtochten, kijk- en doe-opdrachten (6-16 jaar) en geleide bezoeken (16+). Elke kamer van dit witte herenhuis verrast je met een andere kijk op boeken en illustraties.

Het aanbod is aangepast aan verschillende leeftijden, van kleuters tot leerkrachten in opleiding. Ook voor NT1-, NT2- en OKAN-groepen valt er heel wat te ontdekken.

Geldig voor groepen het hele jaar, open op afspraak. Duur: 1,5-2u.
Info: www.villaverbeelding.be/educatie2022_2023

Vaste tentoonstellingen

Hoe komt een illustratie tot stand? In de vaste expo De Illustratiekamer werp je een blik in het atelier van acht toptalenten van eigen bodem. Open de deuren van de 'illustratiekasten' en ontdek alles van de illustratoren uit De Illustratieroute.

In De ABC kamer ontdek je een uniek, geïllustreerd alfabet. 26 illustratoren uit binnen- én buitenland maakten speciaal voor Villa Verbeelding een letterillustratie. Vlij je neer in de gezellige huiskamer en kies een exemplaar uit de mooie collectie abc-boeken. Aan verschillende op maat gemaakte werkstations kan je zelf met letters experimenteren!

Tijdelijke tentoonstelling

Wolf! De wolf in illustratie
20 november 2022 t/m 4 juni 2023

Villa Verbeelding brengt in deze bijzondere expo beelden samen van gevierde illustratoren en aanstormend talent. Er zullen wolven zijn in alle soorten: vals of vriendelijk, moedig of doodsbang, speels of bloeddorstig, dom of gewoon levensecht.

In deze expo ontmoet de bezoeker de wolf in vele gedaantes: vriendelijk of wreed, als slachtoffer van de jager of zelf schietend op de jager. Wolfmensen, leeswolven, wolven op affiches of in sprookjesboeken, prentenboeken en graphic novels.