Limburg zal je misschien eerder met natuur associëren. En ja, we zijn ook niet de provincie met de grootste kunststeden, maar aan cultuur geen gebrek! Integendeel.

Waterschei - © Eddy Daniëls

Waterschei - © Eddy Daniëls

Mijn, mijn, mijn

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. En nergens anders in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als in Limburg. Vandaag de dag zijn de mijnsites van weleer interessante plaatsen die een nieuwe invulling gekregen hebben, met respect voor het verleden.

Tongeren - © Kristien Wintmolders

Tongeren - © Kristien Wintmolders

De eerste stad van België

De eerste stad van België ligt in Limburg! Nergens zie je nog zo veel overblijfselen van de Romeinse geschiedenis in het straatbeeld dan in Tongeren. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Borgloon - © Robin Reynders

Borgloon - © Robin Reynders

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg. Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur, tijdens een wandeltocht. De kunstwerken geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Halen - © Luc Daelemans

Halen - © Luc Daelemans

Kleine verhalen in een Groote Oorlog

De Eerste Wereldoorlog en Limburg? Wat hebben die nu met elkaar te maken, zal je misschien denken. Dat was toch in de Westhoek? Maar ook in Limburg had de oorlog een impact. Het zijn misschien niet de grote verhalen van aan het front, maar net de kleine verhalen in een Groote Oorlog die een indruk nalaten.

Archeologisch landmark Jesseren

Borgloon
De ‘landmark’ bestaat uit drie onderdelen. Het eerste is een eigentijdse wegwijzer met daarin de vormen van de grafgiften uit het gevonden crematiegraf uitgefreesd.

De wegwijzer leidt je naar een tweede onderdeel, de archeologische oriëntatietafel, die zich bevindt op een rust- en picknickplaats. Deze is opgebouwd uit een betonnen sokkel in de kleur van de Maastrichtersteen, met daarboven drie cirkelvormige elementen in cortenstaal. De vorm verwijst naar de teruggevonden Gallo-Romeinse waterput. Het informatiepaneel van de oriëntatietafel vertelt over de Gallo-Romeinse site, maar ook over zeven andere interessante archeologische locaties in de omgeving.

In de helling van het grote waterbufferbekken, waar de waterput ontdekt werd, staat het derde onderdeel van de landmark met daarop het Latijnse woord ‘aqua’ en een pijl die naar de bodem wijst. Water is de ‘blauwe’ draad doorheen het verhaal van deze unieke plek. De waterbufferbekkens kwamen er immers door de aanhoudende wateroverlast voor de buurtbewoners. Erosie van de bodem én de wateroverlast, zorgden voor aftopping van de archeologische site. Het is een wonder dat de waterput nog gevonden werd, maar de vondst maakt het waterverhaal zeker compleet!

Om het waterverhaal te benadrukken, werd in de oriëntatietafel de volgende tekst van Vergilius uitgefreesd: ‘Claudite iam rivos, pueri sat prata biberunt’, wat zoveel betekent als ‘Sluit de watertoevoer af jongens, de velden hebben genoeg gedronken’.
Dankzij een eigentijdse inrichting en educatie geven we deze plek terug de betekenis en aandacht die ze verdient! Ben je benieuwd? Kom dan beslist een kijkje nemen in Jesseren!