07-04-2021

Kunst in open ruimte

Het doorkijkkerkje in Borgloon

In Limburg is er veel ruimte. Mooie landschappen die zorgen voor mooie vergezichten. En wat nu als we deze ruimte nog meer opsmukken door er enkele passende kunstwerken in te plaatsen? Dan krijg je succesverhalen zoals het doorkijkkerkje en de Tranendreef!

Het idee achter ‘kunst in de open ruimte’ is dat de kunstwerken zowel vormelijk als inhoudelijk passen bij de locatie. Het moet een verrijking zijn van de omgeving waar je rondloopt en even heel anders naar het landschap laten kijken.

Kunst met PIT in Borgloon en Heers

Het PIT-project is een uniek voorbeeld van kunst in open ruimte. Verschillende kunstwerken geven een extra troef aan het Haspengouwse landschap. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk het prachtige doorkijkkerkje, roepnaam voor Reading Between the Lines, ontworpen door het kunstenaars- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh.

Kunstwerk Untitled #158 in Borgloon

Ook de groene boomtenten van de Tranendreef geven van april tot september een origineel zicht op de groene dreef die naar het kasteel van Hex leidt. Iets minder bekend, maar daarom zeker niet minder mooi zijn Memento en Untitled #158, twee cirkelvormige kunstwerken die uitnodigen tot 'ronddwalen'. Midden in het groen, zomaar ergens onverwacht, kom je op je wandeling Twijfelgrens tegen. Enkel vanuit het juiste standpunt kan je het woord lezen.

Helmen in Halen

Ergens in een grasveld in Halen, vlak langs het fietsroutenetwerk, staan 44 grote betonnen helmen zij aan zij. De Helmen in Halen zijn een herinnering aan het verleden, een moment van bezinning in het heden en een blik vooruit naar de toekomst. Stuk voor stuk zijn het unieke creaties die de verhalen van 44 Limburgse gemeenten vertellen.

Labyrint C-mine Genk

Verdwalen in een doolhof

Het doorkijkkerkje is niet het enige kunstwerk van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh in Limburg. In 2015 bestond C-mine in Genk tien jaar. Om dat te vieren bouwden ze een groot metalen doolhof aan de voet van de schachtbokken. Vind jij je weg terug uit het Labyrint?

Helsh(ea)ven, het zwevende kappelletje

Op het hoogste punt van Helshoven zweeft deze kapel boven de grond. Het uitzicht over de fruitboomgaarden is hier om u tegen te zeggen. Als je de mogelijkheid hebt, breng dan een bezoek aan Helsh(ea)ven bij zonsopgang. Tijdens die eerste momenten van de dag baadt de omgeving in een magische sfeer.

Helsheaven in Helshoven Borgloon

Kunst in het bos

Tussen de bomen van het Klankenbos in Pelt vind je een verzameling van unieke klankkunstwerken. Niet alleen mooi voor het oog, maar ook voor het oor. In de speelbossen van Bosland staan natuurlijke kunstwerken van Will Beckers verscholen. Trek naar de Sahara, het Pijnven of doe de Vlinderwandeling van Kattenbos om deze speelse elementen in de natuur te ontdekken. Ook de picknickplaats Corpus in Kattevennen is van de hand van dezelfde kunstenaar Will Beckers.