01-01-2022

Expo's in Limburg

Of je nu houdt van kunst, mode, fotografie of geschiedenis, de Limburgse musea bieden regelmatig inspirerende tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. Een fascinerende en leerrijke uitstap die ook bij slecht weer niet in het water valt. Hieronder vind je een greep uit het aanbod.

Expo's in Limburg

1. Imperium Romanum in het Gallo-Romeins Museum

van 4 juni 2022 tot 15 januari 2023 in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren
Op zijn grootst strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied behorend tot meer dan 40 hedendaagse landen. Vandaag zie je nog overal sporen van dat enorme Imperium: van vervallen ruïnes tot indrukwekkend goed bewaarde monumenten. Al 15 jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland al die overblijfselen vast. Zijn eigenzinnige, kleurrijke foto’s genieten internationale erkenning.

Meer informatie over Imperium Romanum

2. DressUndress in het Modemuseum

van 26 februari 2022 tot 20 november 2022 in het Modemuseum in Hasselt
Mode pendelt al eeuwenlang heen en weer tussen verstoppen en onthullen. Wat vandaag mag in de mode, mocht gisteren niet en andersom. Nu weer is een enkel taboe, later een blote rug. Wat triggert die pendelbeweging en hoe gaan ontwerpers toen en nu daarmee om? Met de expo DressUndress gaat Modemuseum Hasselt op zoek naar antwoorden.

Meer informatie over DressUndress

3. Fitting in in Z33

van 2 oktober 2022 tot 26 februari 2023 in Z33 in Hasselt
De wereld wordt steeds meerstemmiger. Hoe kan je, zonder jezelf te verliezen, deel uitmaken van een groter geheel? Die vraag vormt het uitgangspunt van de groepstentoonstelling Fitting In. Kunstenaars en ontwerpers tonen hoe rijk de wereld is, als we openstaan voor de vele stemmen rondom ons. Ze benaderen identiteit vandaag als gelaagd of vloeibaar. Samen met jou tasten ze de grenzen af tussen mode, beeldende kunst, fotografie, design en de wereld.

Meer informatie over Fitting in

4. LetterPret in Villa Verbeelding

van 5 februari 2022 tot 6 november 2022 in Villa Verbeelding in Hasselt
Letters lijken dan wel alledaags, de expo 'LetterPret' bewijst het tegendeel. In deze nieuwe, tijdelijke tentoonstelling kijk je met een andere bril naar letters, alfabetten en wat illustratoren ermee doen. Het blijft niet bij kijken alleen: teken letters met licht, sorteer voorwerpen op een interactieve alfabettafel en creëer een bijzondere letter in de stijl van Tom Schamp.

Meer informatie over LetterPret

5. Vanwege de vrienden. Erfgoed is goud waard. in Het Stadsmus

van 30 oktober 2021 tot 31 december 2022 in Het Stadsmus in Hasselt
Het Stadsmus, het stadsmuseum van Hasselt, heeft zelf al een lange voorgeschiedenis. Van een klein museum met 174 voorwerpen in het begin van de 20ste eeuw tot het museum zoals het nu is: deze evolutie zou niet mogelijk geweest zijn zonder de inzet van een groep enthousiaste mensen. In deze expo bewonder je de geschiedenis van Het Stadsmus.

Meer informatie over Vanwege de vrienden, Erfgoed is goud waard.

6. Over bomen en bossen in het Emile van Dorenmuseum

van 9 oktober 2022 tot 19 februari 2023 in het Emile Van Dorenmuseum in Genk
In het 19de-eeuwse eindeloos kale Genk, met zijn spiegelende wijers, moerassen, oneindige heidevlaktes en duinen, waren bomen en bossen een bron van inspiratie voor landschapsschilders. De expo Over bomen en bossen toont historische werken van bomen en bossen, van een eenzame berkenboom langs de vijvers tot de aangeplante, geneeskrachtige dennenbossen.

Meer informatie over de expo Over bomen en bossen

7. Fryns in het Jenevermuseum

van 24 september 2022 tot 8 januari 2023 in het Jenevermuseum en Het Stadsmus in Hasselt
Duik in de bewogen geschiedenis van vijf generaties jeneverstokers Fryns in het Jenevermuseum en Het Stadsmus. Prikkel je verbeelding met dit verhaal vol passie, smaak en creatief ondernemerschap. Activeer je reukzin via verschillende geuren die elk een hoofdstuk uit de geschiedenis van Fryns illustreren. Laat je verrassen door de installatie ‘Drink of Life’, ontwikkeld door olfactorisch kunstenaar Peter de Cupere.

Meer informatie over Fryns