09-01-2023

Expo's in Limburg

Of je nu houdt van kunst, mode, fotografie of geschiedenis, de Limburgse musea bieden regelmatig inspirerende tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. Een fascinerende en leerrijke uitstap die ook bij slecht weer niet in het water valt. Hieronder vind je een greep uit het aanbod.

Expo's in Limburg

1. Bags. Inside out in het Modemuseum

van 23 december 2022 tot 14 mei 2023 in het Modemuseum in Hasselt
De tentoonstelling zet de schijnwerper op de handtas. Bijna 300 objecten illustreren de eeuwenoude en wereldwijde fascinatie voor de tas: van de iconische Brillant van Delvaux en de Kellybag van Hermès tot piepkleine vanity cases, militaire rugzakken en luxueuze reiskoffers. De tentoonstelling staat niet enkel stil bij het maakproces van de tas, maar ook bij de ingrediënten die haar succes bepalen. Een (hand)tas is immers niet alleen functioneel, maar is ook een uiting van identiteit en status.

Meer info over Bags. Inside out

2. Fitting in in Z33

nog tot 26 februari 2023 in Z33 in Hasselt
De wereld wordt steeds meerstemmiger. Hoe kan je, zonder jezelf te verliezen, deel uitmaken van een groter geheel? Die vraag vormt het uitgangspunt van de groepstentoonstelling Fitting In. Kunstenaars en ontwerpers tonen hoe rijk de wereld is, als we openstaan voor de vele stemmen rondom ons. Ze benaderen identiteit vandaag als gelaagd of vloeibaar. Samen met jou tasten ze de grenzen af tussen mode, beeldende kunst, fotografie, design en de wereld.

Meer info over Fitting in

3. Wolf! De wolf in illustratie in Villa Verbeelding

van 20 november 2022 tot 4 juni 2023 in Villa Verbeelding in Hasselt
In deze expo ontmoet de bezoeker de wolf in vele gedaantes: vriendelijk of wreed, als slachtoffer van de jager of zelf schietend op de jager. Wolfmensen, leeswolven, wolven op affiches of in sprookjesboeken, prentenboeken en graphic novels. Het is uniek om op één plek zoveel wolvenillustraties samen te zien: ze komen uit Parijs, Berlijn, Madrid en uit heel Nederland en Vlaanderen.

Meer info over Wolf! De wolf in illustratie

4. Over bomen en bossen in het Emile van Dorenmuseum

nog tot 19 februari 2023 in het Emile Van Dorenmuseum in Genk
In het 19de-eeuwse eindeloos kale Genk, met zijn spiegelende wijers, moerassen, oneindige heidevlaktes en duinen, waren bomen en bossen een bron van inspiratie voor landschapsschilders. De expo Over bomen en bossen toont historische werken van bomen en bossen, van een eenzame berkenboom langs de vijvers tot de aangeplante, geneeskrachtige dennenbossen.

Meer info over de expo Over bomen en bossen

5. Enzo Mari in C-mine Genk

van 11 februari 2023 tot 29 mei 2023 in C-mine Genk
De tentoonstelling 'Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli' is gewijd aan het werk en de ideeën van de beroemde Italiaanse ontwerper, kunstenaar en theoreticus Enzo Mari. Je ziet nooit eerder vertoonde projecten, modellen, tekeningen, films en posters uit het ‘Enzo Mari Archive’.

Meer info over de expo Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli

6. Kompelkoppen in ZLDR Luchtfabriek

verlengd tot 28 januari 2023 in ZLDR Luchtfabriek in Heusden-Zolder
De Belgische gerenommeerde fotograaf Stephan Vanfleteren graaft in de ziel van de mijnwerker. Naar aanleiding van 30 jaar mijnsluiting fotografeerde hij meer dan 75 koolputters die gewerkt hebben in de Limburgse steenkoolindustrie. De expo is een visueel document van indringende portretten van arbeiders die uit het duister gelicht worden. Er is ook een hedendaagse en abstracte filmprojectie ‘De Profundis’ te zien, gemaakt samen met zijn artistieke broeder Stef Van Alsenoy.

Meer info over de expo Kompelkoppen

7. Piet Stockmans - Liefdesbrieven in Studio Pieter Stockmans

nog tot 28 januari 2023 in Studio Pieter Stockmans in Genk
In 2021 werd Piet Stockmans uitgenodigd om als centrale figuur deel te nemen aan de Cheongju Craft Biennale 2021 in Zuid-Korea. Het was zijn 6de bezoek aan dit land en hij voelde zich er steeds erg welkom. De 100 porseleinen liefdesbrieven zijn ontstaan uit de talrijke bezoeken die Piet aan Korea bracht en de hartelijke wijze waarop men hem steeds ontving. De brieven zijn allemaal verschillend en een mooi geschenk met de feestdagen aan alle geliefden.

Meer info over de expo Piet Stockmans - Liefdesbrieven

8. Charbonnage - 100 jaar in CC Maasmechelen

van 15 oktober 2022 tot 12 mei 2023 in CC Maasmechelen
Vijftien jaar na de oprichting van mijnmaatschappij ‘S.A. des Charbonnages Limbourg-Meuse’ in 1907 werden op 7 september 1922 de eerste kolen opgehaald in de mijn van Eisden. Vandaag, honderd jaar later, wenkt voor ‘de charbonnage’ een vergeten verleden. De mijn in Eisden ging 35 jaar geleden dicht, waardoor enkel vijftigplussers er nog levendige herinneringen aan hebben.

Meer info over de expo Charbonnage - 100 jaar