21-06-2023

Cultuurtips voor gezinstrips in Limburg

Ontdek het culturele aanbod van Limburg en laat je verrassen, zelfs als je geen doorgewinterde cultuurliefhebber bent. Beleef avonturen in prachtige kastelen of vind ultieme ontspanning in de betoverende Japanse tuin. Dit handige lijstje is de perfecte bron van inspiratie voor je volgende gezinsuitstap.

1. De Japanse Tuin in Hasselt

In het hart van Hasselt vind je een vleugje Japanse cultuur in de vorm van de prachtige Japanse Tuin. Dit is de perfecte plek om even tot rust te komen op een bankje, terwijl je luistert naar het kalmerende geluid van de watervallen op de achtergrond.

Gedurende de zomermaanden worden hier diverse activiteiten georganiseerd om de Japanse cultuur in de schijnwerpers te zetten.

Als je meer wilt weten over de oorsprong van de tuin en de Japanse tradities, kun je een gids inschakelen om je rond te leiden. Laat je onderdompelen in de serene sfeer en ontdek de schoonheid van deze unieke plek.

Kinderen in de Japanse Tuin in Hasselt

2. Labiomista in Genk

Op de locatie van de voormalige mijn en oude dierentuin van Zwartberg vind je nu Labiomista. Deze plek is een voortdurend evoluerend kunstwerk dat de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen op identiteit, fertiliteit en bioculturele diversiteit uitdraagt.

Met de kinderen is het leuk om door het dierenpark te struinen en onder meer struisvogels en kamelen te zien.

Aangrenzend aan Labiomista bevindt zich Nomadland, een verbinding met de lokale gemeenschap. Het verwijst naar de nomade, de reiziger langs de zijderoute, die de rijkdommen van diverse culturen samenbrengt. Zet je neer aan een picknicktafel en geniet van lokaal eten en drinken. Hier kom je ont-moeten.

Meisje en jongen in het park van Labiomista in Genk

3. Kasteel van Heers

Het best bewaarde geheim van Heers is het majestueuze kasteel net buiten het centrum. Het draagt meer dan 1000 jaar geschiedenis met zich mee, maar is de afgelopen decennia in de vergetelheid geraakt. Vrijwilligers werken momenteel hard aan de opwaardering van dit uniek stukje erfgoed.

Je komt langs het kasteel op Verborgen Moois wandeling van 2,5 km. Je start vanuit het centrum en wandelt daarbij eerst langs de Sint-Martinuskerk met haar ommuurde kerkhof. Een speciaal aangelegd kerkenpad leidt je vervolgens naar het kasteel. Kasteelheren konden via dat privé-pad rechtstreeks naar de kerk wandelen.

Je kuiert door het kasteelpark om daarna via de mooie beukendreef terug naar het centrum te wandelen, waar een kleine speeltuin aan het wachten is.

Kasteel van Heers

4. Waterburcht Pietersheim in Lanaken

Duik in het verleden in de gerenoveerde Waterburcht van Pietersheim, tot 1971 in eigendom van de familie Merode.

Deze 12e-eeuwse burcht is een stille getuige van de glorieuze en turbulente veldslagen van de Heren van Pietersheim. Je kan nog steeds de ringvormige weermuren, poorttoren en de gerenoveerde 16e-eeuwse kapelzaal bewonderen.

Een zwevend looppad biedt toegang tot alle verborgen plekjes van de burcht, inclusief voor mensen met een beperking. Vanaf het nieuwe platform in het poortgebouw kun je genieten van een prachtig uitzicht over het burchtplein en het park. In de "kijkdoos op poten" naast de kapel wordt het verhaal van de burcht verteld via 3D-animaties en historische beelden.

Gezin aan de waterburcht Pietersheim in Lanaken

5. Moerenpoortmuseum in Tongeren

In de middeleeuwen kon je Tongeren alleen in of uit via de 6 stadspoorten. Van deze 6 is helaas enkel de Moerenpoort uit 1379 volledig intact gebleven. Nu is deze robuuste toren omgebouwd tot een historisch museum met drie verdiepingen.

'Een poort naar vroeger' is een nieuw spel- en geurenparcours dat kinderen een leuke ervaring biedt in de Moerenpoort. Met Elemoed De Dikke Poortwachter en Palmerijn De Dunne Reiziger kunnen gezinnen de drie verdiepingen ontdekken door samen te kijken, creatieve opdrachten op te lossen en spelenderwijs te leren. Elke verdieping heeft een unieke geur om de middeleeuwse sfeer tot leven te brengen.

Kom dit zelf ervaren en vergeet niet te genieten van het adembenemende panorama over het begijnhof en de Tongerse binnenstad vanaf de top van de toren!

Moerenpoortmuseum in Tongeren

6. C-mine Genk

De voormalige mijnsite van Winterslag in Genk is getransformeerd tot een bruisende hub voor creativiteit, cultuur en erfgoed. Bij een bezoek aan de C-mine Expeditie kun je een intrigerende tocht maken door de ondergrondse mijngangen en ontdekken hoe het leven van een mijnwerker eruitzag.

Aan het einde van de expeditie wacht een adembenemend uitzicht over de hele regio wanneer je de schachtbok beklimt.

Gedurende de hele zomer is er altijd wel iets te beleven op C-mine, zoals exposities, muziek, dans en voorstellingen. Vergeet daarom zeker niet om een blik te werpen op de agenda en mis niets van wat deze inspirerende plek te bieden heeft.

Gezin met kinderen onder de grond tijdens C-mine expeditie in Genk

7. Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen

Betreed de adembenemende erfgoedsite van de voormalige Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen, ooit de hoofdzetel van een Duitse ridderorde.

Verken het romantische Engelse park, bewonder de strakke Franse tuinen en ontdek de grootste hoogstamboomgaard van West-Europa.

Neem een kijkje binnenin de waterburcht onder begeleiding van een gids of duik dieper in de geschiedenis van dit machtige gebouw tijdens de tijdelijke tentoonstelling Ontdek Alden Biesen en haar geschiedenis.

Twee meisjes tijdens Bilzen Mysteries Het Complot op Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen

8. Begijnhofkerk in Sint-Truiden

In 1258 schonk de abt van de benedictijnenabdij van Sint-Truiden een stuk grond buiten de middeleeuwse stadswallen aan de begijnen. Ze bouwden meteen de Begijnhofkerk, gewijd aan de Heilige Agnes. Dit laatromaanse, vroeggotische bouwwerk ontstond tussen de 13e en 16e eeuw.

Het bijzondere aan dit UNESCO-werelderfgoed zijn de indrukwekkende muurschilderingen uit de 14e tot 16e eeuw. Ze vormen een van de meest imposante ensembles van het land, met heldere kleuren en diverse schildertechnieken. Deze muurschilderingen tonen de middeleeuwse geloofsbeleving en bieden een boeiend overzicht van stijlen.

Laat je meeslepen door de verhalen en reis even terug in de tijd.

Interieur met muurschilderingen van de Begijnhofkerk in Sint-Truiden

9. Abdijsite Herkenrode in Hasselt

De Abdijsite Herkenrode is een intrigerende plek die direct de verbeelding aanspreekt. Het imposante gebouw diende ooit als de welvarendste vrouwenabdij in de Nederlanden.

Tegenwoordig biedt de site diverse manieren om ervan te genieten: ontspannen wandelen door de Kruiden- en Inspiratietuin, als vertrekpunt voor uitgebreide boswandelingen of om de rijke geschiedenis van de abdij te ontdekken in het Belevingscentrum.

Deze veelzijdige locatie nodigt uit tot verschillende vormen van verkenning en biedt een gedenkwaardige ervaring voor bezoekers.

Moeder en zoon luisteren naar de audiogids in het belevingscentrum van abdijsite Herkenrode in Hasselt