01-05-2024

3 dagen fietsen door natuur en erfgoed in Haspengouw

Haspengouw staat bekend om de uitgestrekte fruitboomgaarden die in de lente tot leven komen met een zee van bloesems en overgaan in een groen landschap vol rijp fruit. Stap op de fiets om deze glooiende streek optimaal te verkennen. Met de fietskaart ‘Fietsen tussen bloesems en fruit’ heb je maar liefst 6 lussen bij de hand die je laten stoppen op de mooiste plekken. Ideaal voor een driedaagse fietsvakantie.

Dag 1: als een kasteelheer in Bilzen

De eerste dag vertrek je op de lus ‘Land van druiven en mergel’ van 54 km in en rond Bilzen. Vertrek- en eindpunt is Landcommanderij Alden Biesen. Neem voor of na je fietstocht zeker de tijd om dit imposante kasteeldomein met waterburcht, kapel, prachtige tuinen en een unieke hoogstamboomgaard te verkennen. Alden Biesen laat je wegdromen naar de tijd van ridderordes en landcommandeurs. Struin door het wilde Engels Park en de symmetrische Franse tuin.

Een gezellige picknickplek is het vlonderpad achter het kasteel. Dit pad kronkelt door de grootste aaneengesloten hoogstamboomgaard van de Lage Landen.

Luchtfoto bij zonsondergang van Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen

Dag 2: trap van Tongeren naar Borgloon (en terug)

Op dag twee kies je voor de lus ‘Historisch met pit’ waarbij je 37 km door het glooiende Tongerse en Loonse landschap fietst. Vooraleer je op de trappers gaat staan, start je de dag best met een portie erfgoed. De basiliektoren van Tongeren zie je al van ver boven de horizon uitsteken. Deze toren is volledig gerestaureerd en in topconditie én… voor het eerst in de geschiedenis toegankelijk voor het brede publiek.

De beklimming langs de zolders van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de binnenruimtes van de toren met de beiaard is ronduit uniek. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over het Haspengouwse landschap dat je zo dadelijk met de fiets zal doorkruisen. Reserveer je ticket voor de torenbeklimming.

Basiliektoren van Tongeren

Vanuit het Tongerse stadscentrum fiets je via de omliggende kerkdorpen richting Borgloon, het hart van het schilderachtige Haspengouw. Kunst en natuur smelten hier prachtig samen. Al fietsend passeer je unieke kunstwerken in het fruitige landschap, zoals de Tranendreef, Untitled#158 en Time Capsule. Plekken om even stil te staan en de omgeving goed in je op te nemen.

Aan de Stroopfabriek waai je de streekproductenshop binnen voor heerlijke, lokale lekkernijen. Onderweg vind je gemakkelijk een idyllisch plekje tussen de boomgaarden voor een ontspannen picknick. Perfect voor een zalige fietsdag!

Dag 3: het monumentale Sint-Truiden

Sluit de fietsdriedaagse af met een rit in en rond fruitstad Sint-Truiden. Voordat je vertrekt, laat je de fiets nog even aan de kant staan voor de beklimming van de abdijtoren. Waag je aan de 196 trappen met onderweg 5 rust- en ervaringsplatforms en geniet op de top van een adembenemend panorama over stad en streek. Al klimmend ervaar je de kracht van duizend jaar bouwgeschiedenis.

Wist je trouwens dat je met de Trudopas verschillende historische gebouwen in Sint-Tuiden kan bezoeken? Haal deze af aan het toeristisch onthaal en krijg toegang tot 8 monumenten.

Uitzicht over de stad Sint-Truiden vanop de abdijtoren

In Haspengouw combineer je fietstochten door het groen feilloos met bezoeken aan erfgoedparels. De routekaart ‘Fietsen tussen bloesems en fruit’ met 6 fietslussen haal je voor 3 euro af aan het toeristisch onthaal van:

Weten wat er nog te beleven valt in Haspengouw? Doe inspiratie op via visithaspengouw.be!

Groep vrienden fietst door Haspengouw