01-06-2023

Reis door de Limburgse middeleeuwen

Wie middeleeuwen zegt, denkt al snel aan ridders, kastelen en de belangrijke rol van de Kerk. Ook in Limburg domineerden adellijke veldheren en het christelijk geloof de periode van het jaar 500 tot 1500. Wij prijzen ons gelukkig dat deze fascinerende geschiedenis op een aantal plekken nog zo zichtbaar is! Kom je mee op reis?

Bezoekers aan de waterburcht van Pietersheim

Waterburcht van Pietersheim in Lanaken

Omgeven door het prachtige groen van Pietersembos staat de waterburcht van Pietersheim. Dit robuuste bouwwerk uit de twaalfde eeuw vormde het decor voor de roemruchtige veldslagen van de Heren van Pietersheim.

Vandaag kan je de weermuren en poorttoren van het middeleeuwse slot nog zien, en ook de kapelzaal uit de 16e-eeuwse renovatie is goed bewaard. Een zwevende loopbrug – of is het een tijdmachine? – leidt je naar het historische verleden van Pietersheim, waar ridders en jonkvrouwen weer even tot leven komen. In het bezoekerscentrum geven interactieve spelen je meer informatie over deze prachtige ruïne. Stap binnen in de kijkdoos en beleef de rijke geschiedenis met een 3D-animatiefilm. In de kelder doet een fantastisch schaduwspel op de oeroude stenen muren het verhaal van de burcht weer herleven. De site is geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Voor een volledige onderdompeling raden we een rondleiding met gids aan, die je vol overgave de bijzondere kroniek van de waterburcht kan vertellen. Meer informatie vind je op Visit Lanaken.

De Sint-Agnes begijnhofkerk in Sint-Truiden met in het koor en links en rechts van de triomfboog de oudste muurschilderingen uit begin 14de eeuw.

 

Begijnhofkerk in Sint-Truiden

In 1258 schonk de abt van de benedictijnenabdij van Sint-Truiden een stuk grond, gelegen buiten de middeleeuwse stadswallen, aan de begijnen. Meteen vatten ze de bouw van de begijnhofkerk aan, die gewijd werd aan de Heilige Agnes. Het laatromaanse, vroeggotische bouwwerk werd opgetrokken in drie fasen tussen de 13de en 16de eeuw.

Wat dit stuk UNESCO-werelderfgoed zo bijzonder maakt, is de schitterende reeks muurschilderingen van begin 14de tot eind 16de eeuw. Door hun monumentale uitvoering en spreiding over het hele interieur vormen deze muurschilderingen één van de indrukwekkendste ensembles van het land. De taferelen werden geschilderd in heldere en levendige kleuren en zijn stille getuigen van de middeleeuwse geloofsbeleving. Bovendien geven ze een boeiend overzicht van de verschillende schildertechnieken en stijlen. Laat je meenemen in de verhalen en stap even terug in de tijd.

Het Sint-Catharina begijnhof in Tongeren

Begijnhof in Tongeren

Wist je dat er al voor 1239 begijnen waren in Tongeren? Deze juffrouwen kozen noch voor het huwelijksleven, noch voor het klooster, maar installeerden zich in een ommuurde site aan de Moerenpoort. Hier bouwden ze een zelfstandig leven op. Zo groeide het Sint-Catharina begijnhof uit tot een stadje binnen de stad.

Begin achttiende eeuw kende het Begijnhof zijn hoogtepunt met 100 huizen voor 300 begijntjes. Maar de Franse Revolutie in 1789 deed het tij keren. Het begijnhof werd onteigend en integreerde voor een stuk mettertijd in de stadsomgeving. Vandaag ademen de met kasseien geplaveide straatjes, pittoreske pleintjes, begijnenhuisjes en religieuze gebouwen van het Tongerse begijnhof nog steeds die middeleeuwse sfeer. Terecht UNESCO-werelderfgoed!

Wil jij ook met eigen ogen zien hoe de begijnen leefden vroeger? Kom het beleven in begijnhofmuseum Beghina, aan het idyllische pleintje Onder de Linde. Je vindt alle informatie om je uitstap te plannen op Visit Tongeren.

zicht op landcommanderij Alden Biesen vanuit de lucht

Landcommanderij Alden Biesen

In Bilzen zijn de late middeleeuwen heel erg prominent aanwezig, en wel in de vorm van Landcommanderij Alden Biesen. Dit indrukwekkende kasteeldomein werd in 1220 gebouwd door de Duitse Ridderorde en is nog steeds één van de grootste in de Euregio.

Sinds 1971 is Alden Biesen in handen van de Vlaamse Overheid. Achthonderd jaar later is de Landcommanderij veel meer dan een unieke erfgoedsite. Haar muren ademen geschiedenis en vervullen nog steeds een belangrijke rol als Europees cultuur- en congrescentrum. Tijdens een bezoek kan je de eeuwenoude historische gebouwen bewonderen, kuieren door de Engelse en Franse tuinen of één van de vele evenementen mee pikken.

Na een rondleiding met gids heeft deze bijzondere plek geen geheimen meer voor jou. In juli en augustus start er elke zaterdag en zondag om 13 en om 14.30 u. een zomerrondleiding. Reserveren is niet nodig, je aanmelden in het toeristisch infokantoor volstaat.

Romaanse kloostergang in Tongeren

Teseum in Tongeren

Tongeren fascineert met haar religieus en waardevol verleden. In het Teseum ontdek je de kerkschat van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, een van de grootste en rijkste kunstschatten uit de Lage Landen. Via een multiamediagids krijg je meer inzicht over de functie, betekenis en het gebruik van de diverse kunstvoorwerpen. De kern van de kerkschat bestaat vooral uit relieken. Het bezit van relieken was een bewijs van de ouderdom van een kerk en bekrachtigde haar macht en aanzien.

Wees er zeker bij tijdens de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten begin juli, want dan worden heel wat objecten uit de schatkamer meegedragen tijdens de processies.

Na je bezoek aan het Teseum wacht er je een van de meest merkwaardige bezienswaardigheden in Tongeren: de romaanse kloostergang, deels uit de 12de eeuw, is een perfect rustplekje midden in de stad.