01-10-2023

Op reis naar het mijnverleden van Limburg

In de vorige eeuw zorgden de steenkoolmijnen voor serieus wat bedrijvigheid in Limburg. Vandaag de dag kan je de diverse mijnsites bezoeken voor een reis door de tijd. Klaar om de mijnverhalen op te graven?

Mijnmuseum Beringen

Het Mijnmuseum dompelt je meteen volledig onder in het woelige Beringse mijnverleden. Bezoek het museum op eigen tempo of laat je gidsen door een ex-mijnwerker die je verhalen uit eerste hand vertelt. In de ondergrondsimulatie ervaar je hoe het was om te werken onder de grond.

Voor de kinderen steek je het museumbezoek in een leuk jasje met het opdrachtenboekje 'Mijn Verhaal' of de gratis audiotour.

Op de eerste zondag van de maand (m.u.v. de wintermaanden) vinden de Mijnzondagen plaats. Op die dag neemt de gids je mee naar de historische gebouwen die anders voor het publiek gesloten zijn. De badzaal, de betaalzaal, … je wandelt door diverse ruimtes waar de tijd is blijven stilstaan. Dit jaar gaat de laatste Mijnzondag door op 5 november. Maak het mee!

Mijnmuseum in Beringen

Wandelen door Beringen-Mijn

Na een bezoek aan het Mijnmuseum is een wandeling over de mijnsite een absolute aanrader. In het wandelgebied van Beringen-Mijn is de beklimming van de mijnterril een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Op de top verrast het uitzicht over de streek en de omliggende tuinwijken.

Volg de rode wandellus van 6,3 km om de grote terril te beklimmen. Er is ook een kortere wandelroute van 2 km die je tot op de top van de Avonturenberg brengt. Daarvoor houd je de bewegwijzering met de groene rechthoek in het oog.

Op de top van de mijnterril in Beringen

Erfgoed en natuur in Terhills

Terhills ligt op de voormalige mijnsite van Eisden. Het strekt zich uit over een gebied van ongeveer 365 ha in Dilsen-Stokkem en Maasmechelen, aan de rand van het enige Nationale Park van Vlaanderen.

De site transformeerde van een industrieel mijngebied tot een groen hart met indrukwekkende landschappen. Trek je wandelschoenen aan voor een stevige tocht. Er zijn drie routes van 3,6 km, 5,4 km en 9,5 km. Onderweg liggen enkele uitdagende beklimmingen van de terrils te wachten. Maar de uitzichten zijn al die inspanningen meer dan waard.

Genieten van een prachtig panorama en liever niet al te veel inspanning? Elaisa Energetic Wellness beantwoordt perfect aan je noden. En als je er een weekend of midweek van wilt maken, overnacht je in het historische gebouw van Terhills Hotel of in de stijlvolle cottages van Terhills Resort.

Prachtig panorama over de mijnterrils en waterplas van Terhills in Maasmechelen

Gneistan in C-mine Genk

Wie Genk bezoekt, kan niet langs C-mine. Op de voormalige mijnsite van Winterslag beleef je het mijnerfgoed op een hedendaagse, interactieve manier. Ga op C-mine expeditie en duik in het verleden door middel van VR, verhalenkokers en diverse installaties. Op het einde beklim je de hoogste schachttoren van België.

Tijdens de herfstvakantie ontdek je op C-mine het magische universum van Gneistan. Kinderen volgen de Gneiswijzer, duiken in een krachtenschacht, lezen de sterren en dalen af in fabelachtige diepten. Het parcours loopt doorheen C-mine expeditie en het volledige Energiegebouw.

Deze betoverende tocht voor kinderen vanaf 4 jaar kan je verkennen vanaf 28 oktober tot en met 5 november 2023. Scoor nu al jouw tickets!

Campagnebeeld Gneistan in C-mine Genk