01-04-2022

Een weekend in Tongeren

Een sterke geschiedenis, boeiende kunst en cultuur en vernieuwende restaurants. Tongeren blijft met reden een vaste waarde voor een weekendje weg. Een hedendaagse stad die de geschiedenis waar ze op gebouwd is in ere houdt.

Het Teseum is een unieke uitvalsbasis om het boeiende verleden van de stad Tongeren te ontdekken.

ZATERDAG

11u00 // Schatten van het Teseum

Een museum in het erfgoedkader van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, dat klinkt als een absolute topper! Het Teseum is een unieke uitvalsbasis om het boeiende verleden van de stad Tongeren te ontdekken. Kom er de geheimen van de archeologische ondergrond te weten en stap mee in het fascinerende verhaal van de religieuze kunstschat. Voor iedere leeftijd is er een aangepast parcours. De prachtige kloostergang en -tuin bieden de ideale rustpauze tijdens je bezoek.

Onderweg kom je de mooiste plaatsen tegen zoals wijde hoogstamboomgaarden, de Burcht en het Kasteel van Kolmont, het oude station van Piringen en de Ridder Herkwinning.

14u00 // Een fruitige wandeling

De Fruitwandeling in Kolmont is altijd de moeite, maar tijdens de bloesemperiode een absolute aanrader. Je start aan de Kerk van Overrepen en volgt zes bewegwijzerde kilometers aan verharde en onverharde paden. Onderweg kom je de mooiste plaatsen tegen zoals wijde hoogstamboomgaarden, de Burcht en het Kasteel van Kolmont, het oude station van Piringen en de Ridder Herkwinning. De brochure is gratis verkrijgbaar bij Toerisme Tongeren.

chef Tristan Hardenne en maître-sommelier Michael Van Kessel een nieuwe definitie geven aan bistronomie

18u30 // Bisnummer

Voor een culinair hoogtepunt neem je de trap naar Bistro Bis, waar chef Tristan Hardenne en maître-sommelier Michael Van Kessel een nieuwe definitie geven aan bistronomie. Tristan stak veel op als souschef in de sterrenkeuken van Magis. In de keuken van Bistro Bis drukt hij zijn eigen stempel op de borden. Michael schenkt veel aandacht aan natuurwijnen, die tot stand komen zonder chemische processen. Na een gezellig aperitief verschijnen unieke en verfijnde gerechten op tafel vergezeld van een passend glas wijn: dit is genieten! En welverdiend na al die stappen op Tongerse bodem.

22u00 // Vinotel X

Vriendelijke ontvangst? Check. Slapen in alle comfort en stijl? Check. Op wandelafstand van Tongerse toppers? Check. Check in bij Vinotel X om ook je rustmomenten op hoog niveau te beleven. Het herenhuis telt acht ruime kamers met plafonds van 3,40 meter! Ze zijn modern ingericht en net als de gasten uitgerust en fris. Met een eigen koffieautomaat en roomservice van de Vinobar waan je je keizerlijk ontvangen. Je rijtuig laat je vlakbij op de afgesloten privéparking achter. In de ochtend geniet je van een veelzijdig ontbijt in de veranda of op het terras.

Vinotel X telt acht ruime kamers met plafonds van 3,40 meter!

ZONDAG

10u00 // Sjiek antiek

Na een heerlijke nachtrust en een uitgebreid ontbijt, heb je alle nodige energie om langs de meer dan 350 standhouders en veertig antiekzaken te schuimen op de alom bekende antiek- en brocantemarkt. Wist je dat dit de grootste is van de Benelux? Elke zondag van 7 tot 13 uur worden de meest bijzondere waren uitgestald aan de omgeving van de Leopoldwal: van eeuwenoud antiek en brocante, design- en vintagespullen tot zeldzame collectorsitems. Of je nu op zoek bent naar een specifiek interieurstuk of gewoon met je ogen wil winkelen, de antiekmarkt van Tongeren is een must-do op je lijstje.

van eeuwenoud antiek en brocante, design- en vintagespullen tot zeldzame collectorsitems.


Tip: Stil je middaghonger met een lunch in één van de vele zaakjes tussen de marktkramers of wandel even naar de wijnbar van Vinotel X om uit te blazen bij een glaasje wijn en wat kleine hapjes.

14u00 // Gallo, iedereen!

Eindig je weekend met een culturele noot gespeeld door een topper van formaat: het Gallo-Romeins museum. Reis door de tijd aan de hand van meer dan 2000 voorwerpen die helemaal tot hun recht komen in een sfeervolle scenografie. Films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars vertellen het boeiende verhaal van Neanderthalers, Kelten, Gallo-Romeinen en Germanen. De veelzijdige collectie biedt niet alleen een unieke blik in het verleden van de mens in prehistorisch Limburg tot het einde van de Romeinse tijd. Een bezoek aan het Gallo-Romeins museum zal je voortaan met andere ogen naar het heden doen kijken.

Reis door de tijd aan de hand van meer dan 2000 voorwerpen die helemaal tot hun recht komen in een sfeervolle scenografie.

Benieuwd naar een weekend in het oud- en nieuwerwetse Tongeren? Check Toerisme Tongeren voor nog meer inspiratie.