Wat te doen in Limburg? Je vindt het hier!

be-MINE - e

be-MINE

BERINGEN (KOERSEL)
Van mijnsite tot toeristische hotspot. Shoppen, duiken, zwemmen, klimmen, mountainbiken… het kan allemaal op be-MINE!

Het heeft wat, zo’n oude mijnsite. Er hangt nog altijd die bijzondere sfeer uit een al even bijzonder verleden en het is natuurlijk een knap stukje industrieel erfgoed. Maar wat helemaal geslaagd is in Beringen, is de manier waarop die bijzondere plek met be-MINE een eigentijdse en vooral aangename plek geworden is. En je kan er veel. Heel veel! Genoeg voor minstens een dagje puur plezier.

Wie meer wil weten over het mijnverleden van be-MINE is welkom in het Mijnmuseum. Dit is een wel heel interactief museum want je kan vrijwel aan de lijve ondervinden wat het betekende om meters onder de grond af te dalen. Leerrijk en spannend!

De aap uithangen kan bij klimcentrum Alpamayo : klimmen, boulderen of de Clip 'n Climb, voor ieder wat wils. Een koffietje drink je in een wel heel bijzonder café dat vroeger een controlekamer was.

Je verwacht het misschien niet meteen, maar er is ook heel wat water op be-MINE te vinden. Sportoase is een fantastisch zwembad en een echt paradijs voor waterratten. Nog méér water is er in het snorkel- en duikcentrum Todi. Uniek zijn de meer dan 3000 kleurrijke, tropische zoetwatervissen naast heel wat andere onderwaterattracties.

En over be-MINE praten zonder het over de Avonturenberg te hebben, is onmogelijk. Bijzonder hoor: een bos van 1600 palen met trappen, een touwparcours, klimconstructies, kruiptunnels en wandelpaden, ingericht 'op' de mijnterril. Op de top van de Avonturenberg geniet je van een indrukwekkend panoramisch uitzicht.

Aan wandel- en fietskilometers geen gebrek. Een fiets huren is zo gepiept bij Toerisme Beringen en de fietsfanaten kijken hun ogen uit bij Velotril. Fietsen doe je over het Kolenspoor en wandelaars gaan graag de terril op. Daar wachten immers de mooiste uitzichten!

Shoppen doe je op Be-MINE Boulevard in een uniek erfgoedkader.

Voor onze eventkalender zie: be-mine.be/vieren
Nationaal Park Hoge Kempen - Terhills

Nationaal Park Hoge Kempen

MAASMECHELEN
Het enige Nationaal Park in België! Wie graag zijn longen wil vullen met verse zuurstof is hier meer dan welkom!

De toegangspoorten zijn de ideale start van jouw bezoek aan het Nationaal Park en bieden voor ieder wat wils!
In de Mechelse Heide spreekt de natuur voor zich: prachtige heide zover het oog reikt! Of beklim je liever de mijnsteenbergen van Terhills, voorheen gekend als Connecterra, om er te genieten van een adembenemend panorama? Herbeleef in Pietersheim het adellijke verleden in de Waterburcht of trek naar de kinderboerderij met speeltuin. In Kattevennen kan je heerlijk achterover leunen en je laten meevoeren door de 360° projecties in de Cosmodrome, terwijl een tocht op blote voeten in Lieteberg natuurlijk ook nooit gaat vervelen! Trek je eropuit met de fiets? Dan is Station As je ideale vertrekpunt. Het Nationaal Park breidde in 2020 uit en in de toekomst worden Thorpark (Genk), de Commanderij (Oudsbergen) en Het eilandje (Maaseik) ontwikkeld als toegangspoort.

Het Nationaal Park met donkergroene bossen, weidse heide, spiegelende vennen en grote landduinen nodigt uit om te wandelen. Je hebt keuze uit meer dan 80 wandellussen. Ze zijn dankzij wandelwissels zelfs makkelijk te combineren. Twee wandelingen in Pietersheim dragen zelfs een Premium kwaliteitslabel! Nog niet moe? Sinds juni 2022 kan je wagen aan de National Park Trail, van meer dan 100 km.

Ook fietsers en mountainbikers komen hier zeker aan hun trekken! Via het fietsroutenetwerk knoop je makkelijk zelf een route aan elkaar. Mountainbikers hebben de keuze uit 10 bewegwijzerde lussen met afstanden van 16 tot 80 km, in verschillende moeilijkheidsgraden.

Zelfs voor ruiters ligt er een heel netwerk aan paden klaar. Met duidelijke bewegwijzering en heldere kaarten raak je nooit de weg kwijt!

Wil je graag met een local mee? Elke 1e en 3e zondag van de maand vertrekt er een Ranger aan één van de toegangspoorten. Je kan ook je eigen Ranger online boeken voor een groep.