Wandelen in het RivierPark Maasvallei

Langs de oevers van de Maas in Belgisch en Nederlands Limburg, ligt het RivierPark Maasvallei. De Maas vormt er de ruggengraat van een bijzonder, grensoverschrijdend landschapspark van ruim 15 000ha groot. Door de eeuwen heen heeft de Maas er het landschap geboetseerd tot een warrig netwerk van rivierarmen, oeverwallen, uiterwaarden, grindplassen en struingebieden. Het open water is een lust voor water- en trekvogels. Grote grazers zoals gallowayrunderen en konikpaarden 'snoeien' de natuurgebieden tot een lappendeken van open grasland, ruigere struwelen en bosjes. Het ideale landschap om te voet te verkennen.

Aan Belgische oever van de Maas werden er een aantal wandelgebieden uitgewerkt. Per wandelgebied vind je een parking en een infobord met daarop een detailkaart van het gebied. Elk wandelgebied biedt de wandelaar een aantal wandellussen van 2,5 tot 12 km die je langs de meest bijzondere plekken voeren. Lussen zijn herkenbaar aan een gekleurd symbool dat zichtbaar is op houten palen langs het pad.

Vertrek je vanuit een Nederlands Maasdorp, bekijk dan eerst welk systeem de gemeente in kwestie hanteert: het lussensysteem (ommetjes) en/of het knopenlopen. Op basis daarvan kun je op de websites van VVV Midden-Limburg of Visit Zuid-Limburg een ommetje kiezen of route naar keuze uitstippelen.

De wandelbox van het RivierPark Maasvallei bevat 7 wandelkaarten van de wandelgebieden in het RivierPark Maasvallei. De gratis gids 'Het Beste van Stein' en de ontdekkingskaart zitten ook in deze handige verzamelbox. Zo kun je helemaal geïnformeerd op stap.

Meer info de specifieke wandellussen vind je op de website www.wandeleninlimburg.be.

Individuele tarieven

  • Wandelbox: € 12

Faciliteiten

Parking binnen een straal van 100m