In het hart van Limburg ligt hoofdstad Hasselt. Deze regio heeft alles in huis voor een geslaagde dag-of weekenduitstap. Mode- en designliefhebbers vinden hun gading in exclusieve boetieks en hippe concept stores. Cultuurzoekers gaan op ontdekking langs prikkelende street art en in de vele musea. Nagenieten doe je op een sfeervol terras of restaurant. Wil je weg van de stadsdrukte? Verken de groene rand met de fiets of benenwagen en kom helemaal tot rust.

In de mode, uit de kunst

Hasselt is één van de meest exclusieve shopping- en modesteden van het land. Je flaneert er tussen knusse straten met exclusieve en alternatieve boetieks, over grote winkelstraten en de heuse blauwe boulevard: Quartier Bleu. Hier vind je alle soorten retail therapie op wandelafstand van elkaar. Laat je verder onderrichten bij het Modemuseum. Met elk half jaar een wisselende expo en een eigen collectie van maar liefst 18 000 kledingstukken hebben heden en verleden van de mode na een bezoek geen geheimen meer.

Binnen in het Modemuseum van Hasselt

(H)art voor cultuur

Wie een flinke portie cultuur wilt proeven, zit goed in Hasselt. Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur, ligt naast het Begijnhof in het centrum van de stad. Onlangs opende er een nagelnieuw tentoonstellingsgebouw. Het stedelijk museum Het Stadsmus vertelt je alles dat je wil weten over het historisch erfgoed van Hasselt. Ook het aangrenzende Zonhoven stilt je honger met de cultuurhistorische dorpswandeling, die je over een route van 4 km alles vertelt over de geschiedenis van deze gemeente.

Begijnhof Z33 in Hasselt


Hou je van urban artwork? Meer dan 80 graffiti muurschilderingen geven kleur aan het straatbeeld, waardoor Hasselt zich één van grootste street art steden van België mag noemen. Ga op pad en beperk je niet tot de binnenstad want ook buiten het centrum zijn er prachtig versierde gevels te vinden. Dankzij de Street Art Cities app of Street Art wandel- en fietsroute mis je geen enkele parel.

Gevel met street art in Hasselt

De proef op de som

Fijnproever, smulpaap of lekkerbek: Hasselt zorgt voor tevreden smaakpapillen. Van ontbijt tot diner, aan lekkere eetadresjes is hier geen gebrek. Een drankje doen tijdens je bezoek aan de stad? Op de Fruitmarkt, de Grote Markt of het Kolonel Dusartplein kan je op de ruime terrassen in alle gezelligheid verpozen. Wist je trouwens dat jenever dé Hasseltse drank is? Ze zijn hier zo verknocht aan hun borrelke dat er een heel museum rond is opgericht: het Jenevermuseum. En ja, ook daar proef je letterlijk de gastvrijheid! Nog meer lekkers vind je op de zondagsmarkt van Zonhoven. Trakteer jezelf op een lekkere pannenkoek in het dorpscentrum als ideale weekafsluiter.

Drie vriendinnen lunchen in La Bottega in Hasselt

'Sjoean Greun'

Tussen de binnenstad en de grote ring stuit je op de Japanse Tuin, een Oosterse oase van rust. Luister naar de kletterende watervallen en geniet van de wisselende natuurpracht. Over de periode van eind maart tot begin mei zijn er drie golven van verschillende bloesembomen.

De Japanse Tuin met kletterende watervallen en prachtige kersenbloesems

Op fietsafstand van de Japanse Tuin ligt Abdijsite Herkenrode, te midden van een landschap van vijvers, boomgaarden, akkers en grachten. In deze voormalige vrouwenabdij kom je alles te weten over de boeiende geschiedenis van 600 jaar abdissen in Herkenrode.

De Abdijsite Herkenrode in omgeving Hasselt


De Abdijsite is de poort naar het uitgestrekte natuurgebied de Wijerseen uniek natuurgebied met meer dan duizend vijvers! Van hieruit kan je verschillende landelijke wandelroutes volgen die je al het moois van de omliggende natuur laten zien. Ook het uitzicht van bovenaf is adembenemend, dat kan je zelf ondervinden vanop de 15 meter hoge uitkijktoren De WijersNog meer groen vind je op Domein Kiewit. Schrik niet, in dit natuurgebied grazen Gallowayrunderen!

Galloway runderen grazen in domein Kiewit

Het hart van Limburg is vol van gastvrijheid, eigenheid en proeven van de goei dingen. Kom langs en laat je mond overlopen!