In het oosten van Limburg is de Maas de baas. Het zal niet verbazen dat het Maasland één van Vlaanderens populairste fietsregio's is: het rivierlandschap is lekker vlak en wondermooi. De pittoreske Maasdorpjes vormen aangename rustplekken tijdens een heerlijke fiets- of wandeltocht.

Grensoverschrijdend wielrijden

Parallel aan de Maas fiets je kilometers langs eindeloze oevers. Onderweg geniet je van de typische Maaslandse natuur met haar prachtige vergezichten. Even op visite bij onze noorderburen? Spring met je fiets op een veerbootje vanuit Uikhoven, Ophoven of Rotem. De Nederlandse fietsroutes sluiten naadloos aan op het Limburgse netwerk waardoor je zorgeloos kan doortrappen. Ook de bekende Maasfietsroute behoort voor een groot stuk tot het Limburgse fietsroutenetwerk in het Maasland.

ouders met kinderen op veerboot met fietsen maasland

(ge)wilde natuur

Het terrein van RivierPark Maasvallei biedt een brede variatie aan fauna en flora. Gallowayrunderen en Konikpaarden staan er vlijtig te grazen en watervogels scheren over het water. In de zomer trakteert het landschap je op dekens van wilde bloemen en kruiden als marjolein, tijm en laurier. Deze vind je ook terug in het Maaslands kruidenzout van de streekproductenshop van Kinrooi. Fervente hikers halen hun hart op aan de lange afstandswandeling van 137 km, in april 2021 verkozen tot 'Beste wandelroute van de Benelux'!

konikpaarden langs de maas

Rivier vertier

De Maas leent zich uitstekend voor avontuurlijke waterpret zoals kajakken, suppenzeilen en andere watersporten. Liever het roer in handen? Dan zijn de Fluisterboten of StilSloepen iets voor jou! Je bent ook vrij om met een eigen plezierboot aan te meren in één van de twee moderne jachthavens. Maak je borst maar nat!

met de kano varen over de maas

Magisch Maasland

De Maas verbindt vijf eeuwenoude dorpjes, die niet alleen de waterstroom maar ook een geschiedenis met elkaar delen. Ieder dorpje heeft een eigen wandelgebied, zo combineer je natuur en cultuur moeiteloos tijdens een uitstap. Het pittoreske Oud-Rekem in het zuiden werd uitgeroepen tot 'mooiste dorp van Vlaanderen'. Wandel er eventjes rond en je snapt waarom. Ook in Leut heeft de Maas haar sporen achtergelaten. Kom er alles te  weten over kasteel Vilain XIIII en de omgevende natuur. Hotspot voor vogelliefhebbers is Stokkem, hier zijn zelfs ijsvogels te zien! Het historische Aldeneik is de oorsprong van vele legenden die je mee krijgt tijdens de cultuurwandeling. En in het noordelijke dorpje Kessenich word je even stil van de weide landschappen met grote grazers.

landschapsbeeld de maas dorpjes

Reden genoeg, en masse naar het Maasland!