Cultuurliefhebbers halen hun hart op in een van de meest authentieke dorpskernen in de Limburgse Maasvallei. Niet voor niets werd Oud-Rekem in 2008 verkozen tot 'Mooiste dorp van Vlaanderen'.

Ook natuurliefhebbers vinden hun gading, want je wandelt vanuit het dorp richting de wilde riviernatuur op de oevers van de Maas. Met 15 km best een stevige wandeling, maar met voldoende rust- en picknickmomenten de ideale dagstapper.

Oud-Rekem gooit je op slag terug naar de middeleeuwen. Met drie kerken, een kapel, een kasteel en een museumapotheek is het hier authenticiteit troef.

Ook de dorpjes Boorsem, Kotem en Uikhoven liggen op de route. Eerst kom je nog voorbij het gehucht Herbricht, dat bij overstromingen van de Maas wel eens durft te veranderen in een eiland of zelfs helemaal onder water komt te staan.

Hier mag je via de klappoortjes vrijelijk struinen langs de rivier. Zonder twijfel valt het kunstwerk ‘Tree of Life’ van de Amerikaan Mark Dion op. Hij ontwierp een levensboom met daarin 16 figuren die allemaal te maken hebben met de ecologie, mythologie en geschiedenis van deze locatie.

Op een boogscheut van Oud-Rekem wandel je het natuurgebied de Oude Weerd binnen. Het landschap bestaat hier uit houtkanten, hagen, bosjes en poelen. Het gebied ligt in een oude Maasmeander en wordt beheerd door Natuurpunt vzw. Het is een belangrijke stapsteen tussen de Maasvallei en de Hoge Kempen voor tal van planten en dieren, voor jou is het de laatste rechte lijn richting finish.

 

  • Rode route
  • 15.4 km
  • Gevorderd
  • Landschapspark 'RivierPark Maasvallei'
  • P19 Oud-Rekem
    Colmonterveld
    LANAKEN

Download je bestand