Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen en dat maakt het zo fijn om hier te wandelen. Van de fruitstreek in het zuiden tot de zandgronden in het noorden, trek je wandelschoenen al maar aan.

Voerstreek

Laten we meteen beginnen met een ongekend groen pareltje: de Voerstreek. Wandel van het ene panorama naar het andere doorheen het glooiende landschap. Hier en daar doorkruis je een pittoresk dorpje met nog van die typische vakwerkhuisjes. Het volledige wandelnetwerk is zo een 125 km lang. Daar ben je wel even zoet mee.

Ga naar de Voerstreek

Dorpje omringd door weilanden en bossen in de Voerstreek

Haspengouw

Haspengouw is vooral in het voorjaar enorm populair bij wandelaars die speciaal voor de bloesems afkomen. Ook in andere jaargetijden zijn je wandelschoenen geen overbodige luxe. Vooral de 10 Greenspots zijn echt het verkennen waard. Je ziet meteen hoe gevarieerd de regio is, hoogstamboomgaarden, valleigebieden, akkers,...

Ga naar Haspengouw

Boomgaarden en weiden in Haspengouw

Nationaal Park Hoge Kempen

Zullen we even met cijfers gooien? Meer dan 12.000 hectare aan bos, meer dan 80 wandellussen die goed zijn voor meer dan 220 km aan wandelpaden en 9 toegangspoorten waar je je tocht kan starten en... 1 Nationaal Park in Vlaanderen. Dat is Nationaal Park Hoge Kempen. De enige stress die je hier zou kunnen krijgen is keuzestress.

Ga naar het Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg

De Wijers

De Wijers is een groot vijvergebied dat zich uitstrekt van Genk en Diepenbeek helemaal tot in Lummen. De meer magische naam van dit gebied luidt 'het land van 1001 vijvers'. Dit natuurgebied is bijzonder waardevol en huisvest enkele zeldzame diersoorten, zoals de roerdomp en de boomkikker. Je neemt best een verrekijker mee.

Ga naar De Wijers

Vijvergebied 'De Wijers', het land van 1001 vijvers

RivierPark Maasvallei

De Maas vormt in het oosten 40 km lang de grens met Nederlands Limburg. Het rivierlandschap dat zich hier heeft ontwikkeld is zeer gevarieerd en grotendeels vlak. Hier kan je flink doorstappen en zo heel wat kilometers doen tot zelfs in Nederland. Op de oevers grazen halfwilde Konikpaarden en Galloway-runderen.

Ga naar RivierPark Maasvallei

Zonsondergang in RivierPark Maasvallei

Duinengordel

Vlak kan je de Duinengordel dan weer niet noemen. Hier train je de kuitspieren wanneer je je door het mulle zand een weg naar boven baant. Naar de top van de Oudsberg bijvoorbeeld, de hoogste landduin van Vlaanderen. Het prachtige uitzicht krijg je er zo bij. Er zijn gelukkig ook minder steile stukken om weer op adem te komen.

Ga naar Duinengordel

Natuurgebied 'Duinengordel' in Limburg

Nationaal Park Bosland

Soms moet je het niet moeilijker maken dan het is. De naam Bosland zegt al wat je hier heel veel vindt: bos. Meer dan 400 km wandelplezier door loofbossen en naaldbossen en...bossen dus. Via het wandelnetwerk stippel je je eigen tocht uit aan de hand van de knooppunten.

Ga naar Nationaal Park Bosland

Bospad in natuurgebied Bosland in Limburg

Kempen~Broek

Kempen~Broek is een grensoverschrijdend natuurgebied. Even te voet naar Nederland, dat klinkt best wel indrukwekkend toch. De diverse landschappen vormen als het ware een mozaïek: moerassen en vennetjes en tussendoor wat weilanden en akkers. Het is hier wel redelijk vochtig, dus stevige stappers zijn aan te raden.

Ga naar GrensPark Kempen~Broek

Grensoverschrijdend natuurgebied Kempen~Broek