01-02-2024

Naar Borgloon: 4 redenen voor een buitengewone trip

Borgloon is een charmant stadje gelegen op de 'heuvels' van Haspengouw. Gekend als bloesemhotspot heeft deze plek nog heel wat meer moois in de aanbieding. Waarom Borgloon ook in de andere seizoenen een aantrekkelijke bestemming is? We overtuigen je met deze 4 redenen.

Mmmmm, Loonse stroop

Loonse stroop smaakt heerlijk op een pannenkoek. Dit zoete streekproduct komt rechtstreeks van de fruitboomgaarden. Rep je naar de Stroopfabriek in Borgloon om er alles over te weten te komen. Via leuke spelmodules verken je het fruitige verleden van deze streek. Het kinderparcours zorgt voor een interactieve belevenis. Vraag jouw boekje aan de balie en start je ontdekkingstocht. Klaar om het Loons fruitverleden te proeven? Of eerder van de stroopwafels? Een bezoek aan de Streekproductenshop mag zeker niet ontbreken. Laat het smaken!

Proef van Loonse stroop in Borgloon

Kunst in het landschap

Kunst en natuur gaan in Borgloon hand in hand. Naast het bekende doorkijkkerkje ‘Reading between the Lines’ vind je nog acht andere bewonderenswaardige kunstwerken verstopt in het glooiende landschap. Op maar liefst 10 wandelroutes en verschillende fietsroutes kom je deze pareltjes in de Loonse natuur tegen. Kortom: voor elke fietser en wandelaar ligt wel een geschikte route uitgestippeld. Klaar om te vertrekken? Haal jouw routekaart bij Visit Borgloon en vink alle kunstwerken af.

Kunstwerk langs de wandel- en fietsroute in Borgloon

Historische gravenstad

In het centrum van Borgloon wacht om elke hoek een merkwaardig beeld. De spijkers in de stoep van de wandeling ‘In de voetsporen van de graven van Loon’ leiden je naar de gerestaureerde Sint-Odulphuskerk, die in 2022 de publieksprijs voor Onroerend Erfgoed won. Stap binnen en bewonder de muurschilderingen, het reliekschrijn van Sint-Odilia en de koorstoel van Sint-Lutgardis. Heden en verleden kruisen hier dankzij het kunstwerk HALO van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. De kerk is dagelijks open. Een groepsbezoek reserveer je bij Visit Borgloon.

Kunstwerk HALO in de Sint-Odulphuskerk van Borgloon

Glooiend landschap

Rust vinden tijdens het wandelen? Ja, dat kan in Borgloon. Haal de wandelkaart Grootloon bij Visit Borgloon en kies de route die het beste bij jou past. Onthaast in het glooiend landschap en geniet van de uitgestrekte vergezichten, de kastelen die dominant op de heuveltoppen schitteren of verscholen liggen in de dalen. Zet je picknickmand klaar, trek je wandelschoenen aan en vertrek op ontdekking in de Loonse natuur. Spot jij het doorkijkkerkje in de verte?

Landschap bij zonsondergang in Borgloon