01-04-2024

Driedaagse in Riemst: een trip vol smaak, natuur en geschiedenis

Riemst is een idyllisch stukje Limburg in het uiterste zuidoosten van de provincie. Ga al wandelend en fietsend op verkenning door de mergelstreek, luister naar de verhalen van de regio en proef van de streekproducten die de ondergrond voortbrengen. Een vakantie naar het zonnige zuiden kan ook dichtbij huis!

Dag 1: wijn van Vlijtingen

De Riemstse bodem leent zich perfect tot wijnbouw. De wijnen komen extra tot smaak dankzij het mergellaagje. In wijndomein Vlijtingen nemen wijnmakers Herman en Heidi je mee door de wijngaarden, hun werk en leven. Je ziet hoe ze in het ambachtelijk wijnatelier traditionele finesse mengen met hedendaagse technieken. De rijping ten slotte gebeurt deels in de Grotten van Kanne. Het resultaat is een topwijn die geproefd moet worden. En dat is exact wat je na de rondleiding kan doen!

's Avonds steek je de voeten onder tafel in het gastronomische restaurant Klost'r, gelegen in een authentieke, maar stijlvol gerenoveerde vierkantshoeve. Maak je op voor een verfijnde, culinaire ervaring in een intieme setting!

Dag 2: van onder de grond tot boven op de berg in Kanne

De tweede dag bekijk je die grotten van dichtbij. De metershoge koele gangen van de Grotten van Kanne vormen een fascinerende wereld. Het is er donker. En muisstil. En toch zie, hoor en voel je de verhalen. Wandel met een gids door het kilometerslange stelsel, eeuwen geleden achtergelaten door de blokbrekers, maar nog bruisend van leven. De lokale bakker bereidt het beslag voor zijn rijstevlaai, boeren slaan hun producten in de koelte op en er groeit hier een ondergrondse smaakbom: de grotchampignon. Een erkend streekproduct dat niet hetzelfde zou smaken zonder de mergelgangen.

Grotten van Kanner

Ook bovengronds is de omgeving van Kanne de moeite waard. Golvend en glooiend strekt het mergellandschap zich voor je uit. Wandelschoenen aan! Kies uit de 6 bewegwijzerde wandelingen van 5 tot 13 km jouw route en baan je een weg naar de mooiste uitzichten. Je wandelt tussen de Maas en Jeker zo de grens met Nederland of Wallonië over.

Aanrader is de oranje wandelroute van 7,9 km. Je dwaalt er door de verbluffende natuur van het Plateau van Caestert.

Dag 3 : de verhalen van Riemst

De Brug van Vroenhoven is de eerste activiteit op deze laatste dag, een architecturale parel op de weg naar Maastricht. Het amfitheater onder de brug vind je op heel wat profielen van reisbloggers en fotografen terug. In het belevingscentrum van de Brug komen twee lokale verhalen samen. Deze plek markeerde het begin van WO II voor België. De getuigenissen en verhalen van de Vroenhovenaren die de bombardementen op 10 mei 1940 meemaakten, laten je niet onberoerd. Daarnaast speelt de binnenvaart een belangrijke rol in deze streek. Je leert alles over kanalen en schepen in het tweede luik van het belevingscentrum.

Namiddag vertrek je met de fiets om de ruime omgeving van Riemst te verkennen. De fietslus ‘Akkerlanden en mergelwanden’ van 41 km toont je de leukste plekken van de mergelstreek. Langs het Albertkanaal torenen de mergelwanden hoog boven je uit. Aan de Waterburcht in Millen zie je hoe de middeleeuwse adel hun bouwwerken in mergelsteen lieten optrekken. Verwacht je geregeld aan pittige klimmetjes, met de Slingerberg in Kanne als mooiste kuitenbijter van ze allemaal.

Vul je weekend met nog meer wandelen, bezoeken en genieten. Kijk op de website van Toerisme Riemst om je reisplan aan te vullen.