02-12-2022

Kerst-me-nu op z'n Limburgs

De feestdagen draaien rond samenzijn... aan tafel. Want Limburgers zijn Bourgondiërs. Wij inspireren je graag om een kerstmenu op tafel te zetten met producten uit onze streek.

Ho ho ho apéro

Sprankelende Haspengouwse appel, ravissante rabarber en een ferm shotje Hasseltse jenever voor wie wil. Dankzij dit heerlijke aperitief van Nif start je kerstfeest met een feestje in je glas! Liever een schuimparty? Ga dan voor een Limburgs bubbeltje van eigen bodem. Ja tegen smaak, nee tegen alcohol? Dan is vruchtensap het antwoord. En wil die Limburgse grond nu toevallig uitmuntende vruchten voortbrengen. Blauwe bessen- of appelsap, puur, met kers, of peer. Dat smaakt – je weet wat er gaat komen – onverdund naar meer!

Voor de hapjes doen we een ware Tour de Limbourg. Gemaakt met grotchampignons uit Riemst brengen deze kleine champignontaartjes van As Cooked by Ginger je helemaal in vervoering. Wie aan de Voerstreek denkt, denkt aan Commanderie 7, en dan kan deze amuse van gebrande ui, aardappel en forel van Kook Leef Geniet niet ontbreken. Kempisch Haspengoud in je mond met deze Hasseltse speculaas toast vergezeld van balkenbrij en perenchutney. En een smeuïg Maaslands geitenkaasje maakt je aperitief apert af.

Soeperlekker

Niets zo mooi als een diepgroene waterkerssoep in zo’n bord dat één keer per jaar de kast uit mag. Helemaal als ie zelfgemaakt is met cresson van Sint-Lucie. Heb je nog wat gerookte forel over? Die past er prima bij! Toch liever wat anders? In deze feestelijke witloofsoep kan je de resterende grotchampignons opgebruiken. Zero waste, all the taste.

Tussen de soep en de patatten

Tijd voor het voorgerecht, en het is een specialleke: een heerlijk stukje zeeduivel gelakt met Limburgse stroop, volgens een recept van Dagny Ros Asmunddottir. Voor een alternatief zonder vis vinden we inspiratie bij Bart De Roeck: peer met geitenkaas en walnoot uit de oven, met of zonder spekjes. Zijn frisse witloofsalade past ook perfect bij de gelakte zeeduivel.

Vierde proefstuk

Of je nu gaat voor kalkoen of kerstgebraad, elke klassieker is op z’n best met verse groenten van de lokale boer. Een verantwoord stuk vlees kan een maaltijd absoluut verrijken, maar de echte supersterren zijn de wortel-, knol- en stengelgewassen uit Limburgse grond. Rol de rode loper uit bij de Tievis Markt, Hoevewinkel De Kleinaart of één van de talrijke wekelijkse markten. Wafel, puree of gratin erbij en alle gezichtjes rond de tafel zijn blij!

Kerstkaasjes

Bij onze voorlaatste gang laat je de kaas niet van je brood eten. Kaasmakerij Catharinadal biedt net als de Jambrouwerij kant-en-klare schotels aan, maar je kan er evenzeer zelf een selectie samenstellen. En voor kaas van blije schapen ga je naar De Stalse Schans. Vergezel deze subleeeeeehme streekproducten van confituren en stroop van onze Limburgse bodem en je hebt een meesterlijke kaas-van-de-bovenste-plank.

Met stronken pronken

Het slotstuk van het Kerstdiner is geheel volgens traditie een ijsstronk, en dan liefst nog ambachtelijk gemaakt. Haal jouw feestdessert bij de Alfonsine hoeve, IJs van Gelooven, The Bakery by Panerex, Ons IJshuys of IJssalon Mario. Kiezen is verliezen. Maar als je uit deze ijsstronken een keuze moet maken, win je altijd!

De leste geste

Geen gouden lepeltje maar een Gulden Tas koffie om nog wat na te genieten. Theeliefhebbers verblijd je met een mengeling van de Kleine Theeboom of Het Buskruid. Daar horen vanzelfsprekend nog wat zoetjes bij, zoals koekjes uit Bosland of van de Bottelarij. Of een portie endorfines in de vorm van pralines van chocolatier Vanwetswinkel, Chocoladehuis Boon, Chocolaterie Bonaparte en Wele’s Chocolade.

Aan het eind van zo’n streekeigen maaltijd hoort een streekeigen digestief. Met een heerlijke Amaretto likeur van de Korhaan, Whisky van Wilderen, Vermouth van Blosm of een Eau de Vie van Vanderlinden sluit je deze verrukkelijke avond op een hoogtepunt af. Net als de weegschaal, maar dat zijn zorgen voor volgend jaar.

Smakelijke feestdagen!

Feestelijk Limburgs kerstmenu op tafel