10-11-2022

Waar culinair uit eten in Limburg dit eindejaar?

De liefde gaat door de maag, zeggen ze wel. Geen betere manier dus om de liefde voor jouw familieleden of partner te tonen dan met een heerlijke maaltijd. En voor de eindejaarsfeesten mag het nét dat ietsje meer zijn. Daarom lieten wij ons inspireren door de nieuwe scores van Gault & Millau, die van de gerechten tot de beleving in detail bekijkt. In deze Limburgse toprestaurants zit je goed voor een heerlijk eindejaarsdiner.

Een slaapmutsje nemen

Na een heerlijke maaltijd mét aangepaste wijnen niet meer naar huis moeten rijden? Dat kan bij hostellerie La Feuille d'Or (15/20) in Dilsen-Stokkem. Na een heerlijk diner overnacht je hier diep in de bossen. De volgende dag wandel je de calorieën er meteen weer af in het Nationaal Park Hoge Kempen. Geniet gastronomisch in het heuvelachtige Voeren in de kasteelboerderij van Hof de Draeck (14/20). Ook Vous Lé Vous (14/20) is gevestigd in een gerenoveerde boerderij in Wimmertingen. Na een seizoensgebonden menu geniet je voor het slapengaan van de deugddoende wellness. Luxueus ontspan je ook bij de voormalige vierkantshoeve Klost’r (13,5/20) in de Kloosterstraat in Riemst. Ook in Sint-Truiden staat een stijlvol gerenoveerde vierkantshoeve die nu dienst doet als restaurant en B&B met privéwellness, namelijk Hoeve Roosbeek (13,5/20). Na een culinair diner in romantisch kader bij Sjalotte (13,5/20) vlij je neer in een heerlijk bed bij de Tongerse B&B Maison Sophie. In Heers heb je een heus familiedomein met B&B, een wijngaard en niet te vergeten: het restaurant Marsnil (13,5/20). Restaurant Akko (13/20) in Bilzen verwent je met culinaire topgerechten alvorens je in Martin's Rentmeesterij je bed induikt.

Restaurant Hof de Draeck in Limburg

Punten voor (huiselijke) sfeer en gezelligheid

Het voelt een beetje als thuiskomen wanneer er een huiselijke warmte in het restaurant hangt. In het Maaseikse Ratatouille (14/20) verwelkomt men je enthousiast en doe je jezelf te goed aan de opvallende bereidingen. In het creatieve De Kwizien (14,5/20) in Hasselt staat de charmante gastvrouw helemaal klaar om je in de watten te leggen. In Cocotte (13,5/20) in Lommel krijg je een warme ontvangst in een al even warm interieur. In het Genkse Restaurant U (14/20) zeg je “u” tegen de gerechten die chef Jo Lemmens bereidt op zijn eigen podium, namelijk de U-vormige toog rond de keuken. Zo heb je steeds persoonlijk contact met hem. Het klotsende water van de Dommel en de oude slagmolen vormen het decor waarin de gastvrouw jou aandacht schenkt in het warme Petite Source (13,5/20) in Pelt. Zet u en tast toe, dat ademt het laagdrempelige Bistro Zutt (14/20) in Sint-Truiden waar ze alles aan doen om jou een onvergetelijke avond te bezorgen. Of dineer in de warme omgeving van Bistro Philippe (14/20) in Alken, een gemoedelijke bistro die uitgegroeid is tot een verfijnd restaurant met internationale allure. Het knusse restaurant Stad 10 (14/20) brengt Franse gerechten met wereldse invloeden in een joviale sfeer naar Hamont-Achel.

Het oog wilt ook wat

En dan hebben we het niet enkel over de borden. In Haspengouw weten ze wel hoe ze voor een mooie omgeving bij de culinaire restaurants moeten zorgen. Aurum (15,5/20) brengt verfijnde gerechten op tafel in het middeleeuwse Kasteel van Ordingen wat zorgt voor zowel een stijlvolle binnenkant als buitenkant. De Stadt van Luijck (15/20) vind je in het centrum van Sint-Truiden in een voormalige notariswoning met een luxueuze inrichting. Die stijlvolle uitstraling is ook aanwezig bij het Truiense klasserestaurant De Fakkels (15/20). In de eerste stad van België, achter een dertiende-eeuws historisch gebouw, ligt Magis (17/20) waar een verfijnde keuken en een rustgevende sfeer samenkomen. Boven dat gastronomisch restaurant bevindt zich de no-nonsense Bistro Bis (13,5/20). Hier kom je voor de losse sfeer en inventieve smaakcombinaties. In diezelfde stad zorgt De Mijlpaal (16/20), genoemd naar de Romeinse mijlpaal in de binnentuin van het restaurant, voor een onverwacht modern interieur en intieme sfeer. Tijdens het heerlijke diner in de gerestaureerde vierkantshoeve The Black Knife (13,5/20) aanschouw je het contrast van het rustige Wellen buiten en de bedrijvigheid in de open keuken via de grote vensters binnen.

Restaurant De Stadt van Luijck in Limburg

Natuurlijk zijn de blikvangers niet enkel in Haspengouw te vinden. Zo serveert Vivendum (16/20) geraffineerde bereidingen met een combinatie van Thais en streekproducten in een achttiende-eeuwse pastoriewoning in Dilsen-Stokkem. Een moody inrichting met blikvangers, zoals de glazen plafondsculptuur, leverde het Lommelse Cuchara (17,5/20) de titel op van mooiste restaurant design 2021. Zij zijn niet de enige die een prijs voor hun interieur wisten te bemachtigen. Zo behaalde Hoeve De Bies (15/20) in Voeren de titel van het mooiste terras 2023 met uitzicht op de velden waar je terecht komt via de negentiende-eeuwse boerderij. Tussen de goddelijke gangen door  geniet je bij De Kristalijn (17/20) in Genk van het prachtige uitzicht op de tuin of van de bedrijvigheid in de open keuken. In Bistrôt Le Ciel (13,5/20) loopt het elegante en luxueuze interieur met subtropische boom en de vele decoratieve elementen naadloos over in het hotel La Butte aux Bois in Lanaken. Trendy interieur met zwarte tinten en grote raampartijen die zicht geven op de Oudsbergse natuur is het decor bij de hoogste nieuwkomer van 2023: Restaurant Modest (15/20).

Anders dan anders

Sommige culinaire restaurants zijn nét dat beetje anders. Wil je gaan voor de Italiaanse keuken, dan moet je bij Arlecchino (14/20) of Osteria Moretti (13,5/20) zijn. Hier zetten ze de Italiaanse klassiekers op tafel in Hasselt. Of ga voor die keuken in Houthalen-Helchteren bij Cucina di Gio (13,5/20) met een Italiaanse warmte als service. Siciliaanse warmte komt je dan weer volop tegemoet in het Genkse La Botte (16/20). Limburgers zijn trots op Limburg en dat merk je aan de restaurants die inspelen op de streekproducten. Zo heb je JER (15,5/20) in Hasselt waar de chef liefst lokale en seizoensgebonden producten gebruikt. Dat doen ze ook bij de Hasseltse Ogst (16/20). Er wordt gewerkt met wat de oogst binnenbrengt. In diezelfde stad kijkt ook Jürgen van Jurgen Eetboetiek (13,5/20) steeds naar het aanbod en de seizoenen voor zijn wekelijkse menu. Delicatessen eten én meenemen naar huis kan dan weer bij Food Emotions (14,5/20) in Hamont-Achel.

Restaurant Food Emotions in Limburg

Bij The Thrill (14/20) in Genk krijg je de gezelligheid mee van het knetterende vuur terwijl ze jouw vlees grillen. Grilllen, dat kunnen ze bij Nif (13,5/20) in Bilzen ook en neem er zeker een passende cocktail van mixologist Bram erbij. Ben je vegetarisch of wil je minder vlees eten? Bij NYDE (14/20) in Borgloon geniet je van de volledig vegetarische gerechten gemaakt van lokale producten. De Poorterij (14,5/20) haalt zijn dagelijkse ingrediënten dan weer rechtstreeks uit hun eigen moestuin in Dilsen-Stokkem.

Dé chefs van de keuken

De chef is uiteraard belangrijk in ieder restaurant, want zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun keuken. Zo nam chef Jo Grootaers als jonge chef van negentien jaar de keuken van Altermezzo (17/20) over waar hij nu een verfrissende en genuanceerde keuken brengt in een voormalige gemeenteschool in Tongeren. Chef Ralf Berendsen (18/20) zorgt in het restaurant dat zijn naam draagt voor moderne en elegante gerechten in Lanaken. Een restaurant openen, dat was voor Anne-Sophie Breysem en Jaume Soler een droom. Die werd werkelijkheid in Hasselt met het restaurant Ansoler (14,5/20) waar de twee chefs hun Spaanse en Belgische roots samenbrengen. Last but not least: in restaurant Slagmolen (18/20) in Oudsbergen kijk je uit op de authentieke watermolen, zoals de naam van het restaurant al weggeeft. In één van de meest populaire restaurants van het land schotelen chef Bert Meeuwis en zoon Giel klassieke gerechten in een hedendaags jasje voor.