03-12-2021

Waar culinair uit eten in Limburg dit eindejaar?

De liefde gaat door de maag, zeggen ze wel. Geen betere manier dus om de liefde voor jouw familieleden of partner te tonen dan met een heerlijke maaltijd. En voor de eindejaarsfeesten mag het nét dat ietsje meer zijn. Daarom keken wij naar de scores van Gault & Millau die van de gerechten tot de beleving in detail bekijkt. In deze Limburgse toprestaurants zit je goed voor een heerlijk eindejaarsdiner.

Een slaapmutsje nemen

Na een heerlijke maaltijd mét aangepaste wijnen niet meer naar huis moeten rijden? Dat kan bij hostellerie La Feuille d'Or (15/20) in Dilsen-Stokkem. Na een heerlijk diner overnacht je hier diep in de bossen. De volgende dag wandel je de calorieën er meteen weer af in het Nationaal Park Hoge Kempen. Restaurant én hotel Koeckhofs (14/20) is gelegen in het pittoreske Hamont-Achel en in de kasteelboerderij van Hof de Draeck (14/20) is het gastronomisch genieten in het heuvelachtige Voeren. Ook Vous Lé Vous (14/20) is gevestigd in een gerenoveerde boerderij in Wimmertingen. Na een seizoensgebonden menu geniet je voor het slapengaan van de deugddoende wellness. In Maasmechelen in de voormalige ingenieursvilla Leonardo (13,5/20) overnacht je na het culinair diner in hotel Porta Cité.

Restaurant Hof de Draeck in Limburg

Huiselijke sfeer en gezelligheid ten top

Het voelt een beetje als thuiskomen wanneer er een huiselijke warmte in het restaurant hangt. In Ratatouille (14/20) in Maaseik verwelkomt men je enthousiast en doe je jezelf te goed aan de opvallende bereidingen. In het creatieve De Kwizien (14,5/20) in Hasselt staat de charmante gastvrouw helemaal klaar om je in de watten te leggen. De charmante bediening en de huiselijke sfeer van de Hasseltse Rosch (14,5/20) wordt perfect aangevuld door de kwaliteitsvolle keuken. In Cocotte (13,5/20) in Lommel krijg je een warme ontvangst in een al even warm interieur.

Het oog wilt ook wat

En dan hebben we het niet enkel over de borden. In Haspengouw weten ze wel hoe ze voor een mooie omgeving bij de culinaire restaurants moeten zorgen. Aurum (15,5/20) brengt verfijnde gerechten op tafel in het middeleeuwse Kasteel van Ordingen wat zorgt voor zowel een stijlvolle binnenkant als buitenkant. De Stadt van Luijck (15/20) vind je in het centrum van Sint-Truiden in een voormalige notariswoning met een luxueuze inrichting. Die stijlvolle uitstraling is ook aanwezig bij het Truiense klasserestaurant De Fakkels (15/20). In de eerste stad van België, achter een dertiende-eeuws historisch gebouw, ligt Magis (17/20) waar een verfijnde keuken en een rustgevende sfeer samenkomen. Boven dat gastronomisch restaurant bevindt zich de no-nonsense Bistro Bis (13,5/20). Hier kom je voor de losse sfeer en inventieve smaakcombinaties. In diezelfde stad zorgt De Mijlpaal (16/20), genoemd naar de Romeinse mijlpaal in de binnentuin van het restaurant, voor een onverwacht modern interieur en intieme sfeer.

Restaurant De Stadt van Luijck in Limburg

Natuurlijk zijn de blikvangers niet enkel in Haspengouw te vinden. Zo serveert Vivendum (16/20) geraffineerde bereidingen met een combinatie van Thais en streekproducten in een achttiende-eeuwse pastoriewoning in Dilsen-Stokkem. Een moody inrichting met blikvangers, zoals de glazen plafondsculptuur, zorgde ervoor dat de Lommelse Cuchara (17/20) uitgeroepen werd tot mooiste restaurant design 2021. Tijdens het wachten geniet je van het uitzicht of zie je hoe de chef aan de slag gaat in de open keuken van De Kristalijn (16,5/20) in Genk. Last but not least: in restaurant Slagmolen (18/20) in Oudsbergen, één van de meest populaire restaurants van het land, kijk je uit op de authentieke watermolen, zoals de naam van het restaurant al weggeeft.

Anders dan anders

Sommige culinaire restaurants zijn nét dat beetje anders. Wil je gaan voor de Italiaanse keuken, dan moet je bij Arlecchino (14/20) of Osteria Moretti (13,5/20) zijn. Hier zetten ze de Italiaanse klassiekers op tafel in Hasselt. Limburgers zijn trots op Limburg en dat merk je aan de restaurants die inspelen op de streekproducten. Zo heb je JER (16/20) in Hasselt waar de chef liefst lokale en seizoensgebonden producten gebruikt. Dat doen ze ook bij de Hasseltse Ogst (15,5/20). Er wordt gewerkt met wat de oogst binnenbrengt. Delicatessen eten én meenemen naar huis kan dan weer bij Food Emotions (14/20) in Hamont-Achel. Bij The Thrill (14/20) in Genk krijg je de gezelligheid mee van het knetterende vuur terwijl ze jouw vlees grillen.

Restaurant Food Emotions in Limburg

Dé chefs van de keuken

De chef is uiteraard belangrijk in ieder restaurant, want zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun keuken. Zo nam chef Jo Grootaers als jonge chef van negentien jaar de keuken van Altermezzo (16,5/20) over waar hij nu een verfrissende en genuanceerde keuken brengt in een voormalige gemeenteschool in Tongeren. Luc Bellings is dan weer een voortrekker van de Limburgse gastronomie. Je kan hem in de open keuken aan het werk zien in De Vork van Luc Bellings (15,5/20) in Hasselt. Chef Ralf Berendsen zorgt in het restaurant dat zijn naam draagt - voorheen La Source (17,5/20) - voor moderne en elegante gerechten in Lanaken.