Ingrediënten voor 2 personen
- 4 mooie dikke asperges
- 2 skreihaasjes (150 g/st)
- Enkele takjes jonge waterkers
Voor de saus
- 2 sjalotjes
- 1 stengel bleekselder
- 2 klontjes boter
- 1 dl witte wijn
- 1 dl Noilly Prat
- 1 blaadje laurier
- 1 dl room
- 100 g koude roomboter
Voor de waterkersolie
- 1 bussel gewassen en fijngesneden waterkers
- 100 g jonge spinazie
- 0,5 l zonnebloemolie
Bereiding
Saus
Snijd de sjalotten en de bleekselder fijn en stoof deze aan in de klontjes boter zonder ze te bakken. Voeg de laurier toe en blus af met de witte wijn en Noilly Prat. Laat tot de helft inkoken. Voeg de room toe en laat dit weer inkoken tot de helft. Zeef de saus met een fijn zeefje en voeg de klontjes boter toe. Mix of meng tot de boter mooi is opgenomen. Kruid af met peper en zout.
Waterkersolie
Verwarm de olie tot 70 °C en mix deze, samen met de waterkers en jonge spinazie, gedurende een minuutje op volle kracht in een blender. Zeef met een theedoek en laat de olie afkoelen in de koelkast.
Asperges
Schil de asperges grondig. Breng water aan de kook in een ruime kookpot en voeg er een flinke snuf zout aan toe. Doe de asperges in het water en breng het water even terug aan de kook. Haal de pot van het vuur en laat de asperges nog een 5 tot 6 minuten in het water garen. Haal de asperges uit het water als je de garing gecontroleerd hebt door erin te prikken. Dep deze droog op een keukenhanddoek.
Skrei
Verwarm de oven voor op 150 °C. Kruid de skrei langs beide zijden met peper, zout en olijfolie en bak ze in 8 tot 10 minuten gaar. Als je met een dun mesje in de skrei kan prikken zonder weerstand te voelen is de vis gaar.
Afwerking
- Bak de asperges kort in wat boter en kruid met peper en zout.
- Verwarm de saus terug lichtjes op zonder deze aan de kook te brengen.
- Dresseer het gerecht zoals op de foto of zoals je zelf wenst.
Smakelijk!