05-09-2022

Bakken met streekproducten: Brijosh

Onder de ruwe bolster en bebloemde bakkershanden van Johan Haiverlain schuilt een ongeziene passie voor zuurdesem. En voor gezonde alternatieven in onze dagelijkse voeding. Samen met zijn broer Gert bemant hij bakkerij Brijosh op ambachtelijke wijze in het historische stadshart van Tongeren.

Het verhaal van bakkerij Brijosh | Visit Limburg

Het verhaal van Brijosh

“Een goed zuurdesembrood is niet meer dan bloem, meel, water en zout. Zelfs in het bos zou je een brood kunnen bakken.” Johan laat het eenvoudig klinken, maar het is vakmanschap dat spreekt. Kwaliteit staat garant voor een goede smaak. Dat begint bij de basis, in de keuze van hoogwaardig meel van granen die voor 80% lokaal geteeld worden. “Emmer, einkorn, spelt, kamut, … Vooral de oergranen zorgen voor heel veel smaak aan het brood.”

In Brijosh liggen niet alleen broden in de rekken, ook heerlijk gebak en patisserie sieren de toog. Als we er iets uit moeten kiezen? Met een bakkerij in de fruitstreek van Limburg maak je natuurlijk de lekkerste appeltaarten. Om vingers en duimen bij af te likken! Als toemaatje deelt hij zijn appeltaartrecept iets verderop in dit artikel.

Johan Haiverlain van bakkerij Brijosh in Tongeren

Johan en zijn broer bakken ook voor andere bakkerijen en leveren brood aan verschillende restaurants. “Het persoonlijke contact met mijn klanten is belangrijk. Ik wil hun feedback krijgen. De goede band die je daardoor krijgt, dat valt voor mij onder ‘lokaal werken’.”

Of Johan zichzelf een ambachtsman vindt? “Een ambacht is niet alleen met je handen iets maken, maar helemaal je hart en ziel ergens insteken. Je kan dat niet van de ene dag op de andere zeggen: nu ben ik met een ambacht bezig. Je moet het zo vaak doen, dat je je fouten begint te begrijpen en dus ook uit je fouten kan leren.”

Klaar om zelf met je handen in het deeg te duiken? Trek je bakkersschort aan en test Johans recept voor lekkere appeltaart uit.

Recept voor appeltaartjes in een zanddeegjasje

Benodigdheden voor 8 taartjes van 16 cm

Voor het zanddeeg

  • 360 g roomboter
  • 240 g bloemsuiker
  • 600 g bloem T55 (patisseriebloem)
  • 2 eieren
  • 1 vanillestokje

Voor het beslag

  • 200 g gesmolten boter
  • 350 g rietsuiker
  • 70 g aardappelbloem
  • 5 eieren

Extra

  • 2 kg appelen in dobbelsteentjes gesneden

Hoe maak je het?

1. Eerst de zandbodem! Zet het K-vormig hulpstuk op je keukenrobot, klop de boter zacht en voeg de suiker toe. Het vanillestokje mag er ook bij. Voeg daarna de eieren één voor één voorzichtig toe. Meng de bloem kort door het mengsel. Let op voor taai deeg bij te hevig kneden.

2. Zet de schillen en de klokhuizen van de appels onder water en laat 45 minuten zachtjes koken. Zeef het water en laat het vocht reduceren tot het net geen siroop is. Hiermee werk je de taart af voor een mooie glans. Voor het beslag meng je alle ingrediënten bij elkaar.

3. Het zanddeeg heeft minstens een uur rust nodig in de koelte van de frigo. Rol daarna uit tot ongeveer een dikte van 3,5 mm in de beboterde taartvormen. Leg de appels er royaal over en overgiet met beslag. Zet de taartjes in een oven van 200 graden en dat voor 30 tot 40 minuten. Even laten afkoelen en de nodige glans geven met het appelvocht. Smakelijk!

appeltaart van bakkerij Brijosh in Tongeren