De aanhouder wint
Met veel wows en wauws rijden we de oprit van Wijnkasteel Genoels-Elderen binnen. Van een idyllische vijver, over een park met 250-jarige bomen tot een groepje vrolijke kwakers die ons begroeten. Voor het pronkende wijnkasteel met blauwe accenten wacht Julia ons op met viervoeter Bella – de diva van het kasteel. "In 1990 werden mijn grootouders verliefd op het domein. Ze hebben het gekocht en gerestaureerd", vertelt Julia.
Met Bella op kop wandelen we richting de proefwijngaard. "Onvoorspelbare weeromstandigheden en Amerikaanse wijnstokken met druifluis, brachten de Belgische wijnbouw in de 18e eeuw tot zijn einde. Deze proefwijngaard is aangelegd om te testen of wijnbouw mogelijk was. Mensen waren sceptisch: Het is hier te koud, te nat." De moeder van Julia gooide als jonge twintiger dit vooroordeel van de baan. Ze laadde haar auto vol met wijn om het hele land te doorkruisen en restaurants te laten proeven van hun familieproduct. Het resultaat? Een duurzaam klantensysteem én het begin van een succesvol en sappig familieverhaal.
Family time, family wine
Wijn én plezier maken gecombineerd met hard werken, daar weet de familie Kékkö – van Rennes wel raad mee. "De kunst van het wijn maken hebben zowel mijn mama en ik geleerd in ‘la douce France’ tijdens de studie wijnbouw en oenologie. Momenteel ben ik samen met mama verantwoordelijk voor de kelder en het horecagedeelte. Papa heeft geen achtergrond in land- of wijnbouw, maar leerde veel van mijn opa en geeft deze kennis weer door aan mijn broer Gabriël die vooral in de wijngaard staat."
"Zoals een mousserende wijn heerlijk moet bruisen, bruist papa van de ideeën. Tijdens de coronacrisis introduceerde hij het wijnterras waar je buiten op een veilige afstand kon zitten te midden van oma's geliefde rozentuin. Mensen zijn tijdens die crisis hun eigen land én Belgische wijn gaan ontdekken."