01-06-2022

Vakmanschap in de kijker: Aspergelandbouw in Kinrooi

Een Limburgse groente, Extra Vierge? Proef de Kinrooise asperge! Knapperig, lijnrecht en maagdelijk wit. Eens zien hoe het met dit vakmanschap zit.

De luchtige Kinrooise zandgrond geeft de lekkerste asperges, zacht en lichtzoet van smaak.

Asperges kweken, Kindersspel

In het noordelijke Kinrooi, of Kinders, wordt de skyline bepaald door uitgestrekte velden met aspergebedden. Leo en Carine van Hoeve ’t Bommesaarke weten al meer dan twintig jaar waarom. “Voor asperges heb je lichte, losse, warme grond nodig. Stenen in de grond geven kromme asperges, want daar groeien ze omheen. Leemgrond is wel geschikt voor groene asperges, maar niet voor de witte. Daar heb je rulle grond voor nodig, die niet verhardt wanneer ze uitdroogt”, legt Leo uit. “Onze lichte zandgrond geeft de lekkerste asperges, zacht en zoeter van smaak”, vult Johan van Land- en Tuinbouwbedrijf Driessens aan.

Het juist steken van de asperges vraagt aandacht en handigheid.

Asperges blijven wit zolang ze beschut zijn. In contact met zon of wind kleuren ze blauw, en daarna groen. Witte, rechte  asperges kweken vergt heel wat aandacht, arbeid en planning. De levensduur van een aspergeveld is zo’n 10 jaar. “Eigenlijk start de teelt al een jaar voordien, met de bestelling van de plantjes. Daarop wordt het veld aangeplant en krijgen de wortels tijd om aan te sterken. Het tweede jaar kan er al deels worden geoogst. Vanaf het derde jaar kan je het volledig seizoen oogsten en dit gemiddeld nog een zes of zeven jaar, zolang de kwaliteit het toelaat”, zegt Leo. “Iedere twee of drie jaar aanplanten garandeert altijd topkwaliteit en continue aanvoer”, zegt Johan die intussen 35 jaar ervaring met aspergeteelt heeft. “Met goede velden heb je simpelweg een betere kwaliteit.”

Met een speciaal mes steken ze blind langs het kopje om de asperge onder de grond af te snijden.

Steekspel

In maart wordt de grond een 40-tal cm boven de plant los gefreesd zodat ze er makkelijk recht door kan groeien. Dan wordt de rug gemaakt en bedekt met folie. “In goei omstandigheden groeit een asperge tussen tien en twaalf cm per dag. Dat maakt dat je elke dag opnieuw moet steken”, zegt Leo. De asperges worden ‘s ochtend op het veld gestoken. Per tien meter leggen de stekers de grond bloot en speuren ze de rij nauwkeurig af naar beginnende aspergekopjes of barstjes in de aarde. Met een speciaal mes steken ze blind langs het kopje om de asperge onder de grond af te snijden. Het gat wordt weer dichtgemaakt en als de volledige tien meter is gecontroleerd en gestoken, gaat de folie er weer over. De oogst wordt meteen naar de sorteerhal gebracht. “Hier worden de asperges zuiver gemaakt en minstens zes uur ondergedompeld in vers water van 4 °C. Zo behouden ze hun witte kleur”, legt Carine uit.

De perfecte asperge is een lust voor tong én oog.

AAA-asperges

Tijd voor de sortering! De asperges worden zorgvuldig op de band gelegd en door een machine op 22 cm afgesneden. Deze lengte is algemeen door de veiling vastgelegd. De afgesneden stukken worden verwerkt tot compost of veevoeder. De asperge rolt naar een lagergelegen band waarbij een laser foto’s neemt, tot wel 65.000 per uur! Op basis van dikte, kleur en rechtheid wordt de klasse van de asperge bepaald en komt ze terecht in de juiste sorteerbak. “Dit is een voorbeeld kwaliteitsklasse Flandria, maat AA 22-28 mm, mooi recht met een witte kop”, zegt Johan. Wat dikte betreft, wordt het AA-formaat als optimaal beschouwd, maar ook A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) vallen onder de Extra- of Flandria-klasse als ze verder recht en volledig wit zijn. De perfecte asperge is een lust voor tong én oog.

Asperges beleven

Hoe kan je de kunst van dit vakmanschap beter ervaren dan er middenin? Wat dacht je van een aspergediner langs het veld? Geniet van kraakverse asperges, heerlijk bereid en met een uitzicht op de akkers waar ze die ochtend zijn gestoken. Of ontdek de aspergeroute met de Kinrooise E-cars! Langs de route vind je infoborden die meer uitleg geven over dit witte goud. Maak je het graag spannend? Doe mee aan de quiz en wees aandachtig voor de tips onderweg! Liever met de fiets? Volg de 41 km lange route langs uitgestrekte aspergevelden en charmante hoevegebouwen. Bovendien kan je op verschillende woensdagnamiddagen tussen 13 en 17 uur even langs bij de aspergeboeren voor een bezoekje en kort woordje uitleg. Een uitgebreide rondleiding met proevertje is steeds mogelijk op reservatie. Daarnaast kan je ook terecht bij de hoevewinkels van 't Bommesaarke en Driessens voor het lekkerste uit de streek. “Witte asperges zijn weliswaar een luxe product, het is ook de eerste groente van het seizoen én onbetaalbaar in smaak”, besluit Johan.

Kom eens langs bij de aspergeboeren voor een bezoekje en kort woordje uitleg.

Wil je ook eens een tipje van de folie lichten? Kijk snel op Visit Kinrooi en boek je bezoek!

Voor dit witte goud kan je in Kinrooi terecht bij de volgende aspergeboeren:
Driessens Johan (Haeldersheidestraat 6)
Henckens-Snijkers Leo en Carine (Kessenicherweg 27)
Hendrikx Jos (Reystraat 50)
Schroijen Brecht (Hunselerstraat 12)
Simons-Brouns (Nagelstraat 29)
Suylen Nick (Maasstraat 42)
Truyen Peter (Hunselerstraat 17)