01-05-2023

Proeven van vakmanschap: Asperges uit Kinrooi

Met muzikale optredens, op de fiets, of midden op het veld. In Kinrooi proef je dit voorjaar weer overal van puur vakmanschap in de vorm van de heerlijkste asperges.

Johan Driessens met zijn asperges

Bij de boer

In de hoevewinkel van Aspergebedrijf Johan Driessens voelt elke fijnproever zich als een kind in de snoepwinkel. Kakelverse eieren, speciale wijnen, romige sauzen en een schijnbaar oneindige voorraad aan net gestoken asperges. In deze periode gonst het in de grote hal van de bedrijvigheid. Een restaurateur uit Gent komt zijn bestelling van 200 kilo asperges ophalen. “Alles wat asperges wil eten, komt hier wel terecht!”, lacht Johan. Ook particulieren vinden hun weg naar de hoevewinkel. Mensen zijn zich steeds meer bewust dat er een verhaal achter hun voeding zit en ze willen dat graag ervaren. Daarvoor ben je in Kinrooi aan het juiste adres.

Johan Driessens en zijn team sorteren zorgvuldig de asperges

Aspergecultuur

“Vroeger kregen we in juni nog wel eens iemand over de vloer met de vraag of er al asperges waren. Dat is jammer, want dan hebben ze het eigenlijk al gemist. Net als het mossel- en aardbeiseizoen, wordt daarom ook het aspergeseizoen nu met toeters en bellen geopend. Het duurt al maar drie maanden, op die tijd moet het dan ook vollebak gebeuren”, zegt Johan. En dat kan je hier letterlijk nemen. Zo zijn er het eerste weekend van mei de Kinrooise aspergefeesten, met vrijdag een walking dinner en party band, zaterdag een Dorstige Aspergefuif en zondag een gezellige brunch en boerenmarkt. Een tractorzegening, boerentram langs de velden en muzikaal zomerterras maken deze familiedag compleet. Bovendien staat het bedrijf het hele weekend open voor bezoekers.

Stekers aan het werk op een aspergeveld in Kinrooi

In Geistingen kan je bij Hoeve ’t Bommesaarke op 19, 20 en 21 mei terecht voor de wandeldriedaagse doorheen de aspergevelden, met een soepje onderweg. Op 26, 27 mei en 3, 4, 5 juni zijn de velden van ’t Bommesaarke het decor voor een betoverend culinair aspergediner. Daarnaast organiseren de aspergeboeren ook leuke rondleidingen van twee uur met hapjes. Laat je animeren door de evolutie van zaadje tot op het bord, aanschouw de sortering van dichtbij en sluit af met een kleine kookworkshop. Geniet je graag optimaal van die prachtige landelijke skyline? Stap op je fiets en volg de aspergeroute naar het witte goud! Of huur een E-car, ga op ontdekking langs de uitgestrekte aspergevelden en test je kennis met een leuke quiz onderweg.

Met de handen in het zand om asperges te steken

Grondig vakmanschap

Limburg en vooral Kinrooi en omstreken heeft hele zachte zandgrond die ideaal is voor de aspergeteelt. Enerzijds geeft deze grond de asperges een zoetere smaak. Anderzijds groeit de asperge hier makkelijker recht omhoog dan bijvoorbeeld in een harde leemgrond of een steenrijke bodem. De rechtheid is één van de drie punten waarop een asperge wordt beoordeeld, naast dikte en kleur. AA, A en B zijn de meest gangbare diktes, maar ook AAA of C komen regelmatig voor. Wanneer de asperges iets te hoog uitkomen en wat zon krijgen, kleuren de kopjes paars. Dit heeft geen invloed op de smaak, maar puur witte asperges zijn meer gegeerd. In totaal zijn er een twintigtal sorteringen volgens deze normen, die door de veiling zijn bepaald. “Asperges zijn niet de goedkoopste groenten,” beseft Johan, “maar wanneer mensen zien hoeveel intensieve arbeid er in de aspergeteelt kruipt, vinden ze die prijs meer dan terecht.”

Ook helemaal overtuigd? Neem snel een kijkje op Asperges uit Kinrooi en plan je uitstap, nu het kan!