Ene van ‘t huis
Op nummer 19 van de Witte Nonnenstraat in Hasselt vind je het Jenevermuseum. In de museumstokerij worden vijf huisproducten gemaakt waarvan twee jenevers en drie likeuren, elk op basis van een 19de-eeuws recept. Zo viert het museum de hoogdagen van de jenevernijverheid met goudwater, oranjebitter en elixir: vergeten likeuren met een boeiend verhaal. De graanjenever heeft minstens zes maanden gerijpt, zoals het de Hasseltse jenever betaamt. Daarnaast is er ook een vatgerijpte variant waarvan de moutwijn acht jaar op eikenhouten vaten heeft gerijpt, met op het etiket een afbeelding van stoker Jos Theunissen.
Jaarlijks brengt het Jenevermuseum een nieuwe lichting van zijn huisjenevers uit. Dit jaar siert Ann-Sophie Breysem de graanjeneverfles als eerste jeneverambassadeur van Hasselt. Zo wil het museum meer inzetten op de link tussen jenever en gastronomie met food pairings en smaakwandelingen voor smaaklovers, mensen die op zoek gaan naar authentieke smaken en het vak erachter weten te appreciëren.