08-06-2022

Koken met streekproducten: Nif

Food with an attitude. Een lokale attitude dan nog wel, want met een strakke focus op ingrediënten van bij ons en de passie van een jong klein team, koestert restaurant Nif mooie ambities. Met hun topkwaliteit in producten en een warm contact aan tafel, beloven Bram Bogaerts en Elise Schinkel een totale conceptbeleving in hartje Bilzen.

Het verhaal van Nif I Gastronomie I Visit Limburg

Het verhaal van restaurant Nif

In het jaar 2020 een restaurant beginnen, het is niet de meest voor de hand liggende keuze. Bram en Elise deden het. Hij is mixologist, zij sommelier. De drank is al in orde! Voeg daar de buitengewone skills van chef Radu aan toe en je zit goed voor een avondje gastronomisch genieten.

Het verhaal start eigenlijk een jaar eerder. Bram werd zaakvoerder van een gloednieuw hotel in het centrum van Bilzen: hotel Beila. “In de bar van het hotel groeide mijn interesse voor cocktails. Enkele intensieve cursussen en heel wat experimenten later, veranderden we de bar in een volwaardige cocktailbar. Die kennis komt nu heel goed van pas in ons restaurant Nif.

De klassieke cocktails zal je niet zo snel terugvinden op de kaart. Bram houdt van experimenteren en werkt graag met vernieuwende en zelfs atypische ingrediënten. “Onlangs maakte ik er nog eentje op basis van wakame, Japans zeewier. Soms ben ik dingen aan het proberen en denk ik dat het onmogelijk iets kan worden. Maar als ik het uiteindelijk proef, is het toch heel erg lekker. Dan krijg je toch wel een euforisch gevoel.” De grootste aandacht wordt besteed aan het pairen van de dranken met de gerechten. “Vooral de aperitiefcocktail is daarbij belangrijk omdat dat natuurlijk de kennismaking met het menu is. De gasten moeten meteen het gevoel hebben dat ze aan een bijzondere beleving begonnen zijn.”

Koken met streekproducten: Restaurant Nif in Bilzen

De lokale insteek zit verweven in het volledige Nif-concept. Van het eten tot de drankenkaart en zelfs het interieur, waar je kunstwerken van lokale artiesten om je heen ziet. “We werken met lokale ingrediënten en streven naar zo weinig mogelijk overschot. Dat is de filosofie van onze zaak.” Eén zo'n streekproduct waar Bram dankbaar gebruik van maakt, is het Biesonder appelsap, geperst van het fruit van de hoogstamboomgaarden in Alden Biesen. “Het is een heel puur product, zonder smaakstoffen of toevoegingen. Het is gewoon echt appelsap. Heel vol van smaak met een licht zuurtje. Het is daarom dat ik het ook graag gebruik samen met rabarber en limoensap. Dat vult elkaar heel erg lekker aan!”

Wil je zelf ook de mixologist in jezelf loslaten? Bram deelt het recept voor een cocktail met het Biesonder appelsap en voor een mocktail met appelsiroop.

Recept: cocktail met vlierbloesem en Bilzers appelsap

Benodigdheden

  • 6 cl Hasseltse jenever
  • 3 cl limoensap
  • 1 cl vlierbloesemsiroop
  • 3 cl rabarbercoulis
  • 4 cl Bilzers appelsap

Voorbereiding

Vlierbloesemsiroop

Deze siroop kan je makkelijk zelf maken door eerst water op te warmen. Los daarin de suiker op. Combineer 1 deel water met 2 delen suiker. Daarna voeg je vlierbloesem toe. Laat infuseren tot op smaak. Eenmaal klaar kan je de vlierbloesem eruit zeven. Vind je geen vlierbloesem? Overweeg dan een kant-en-klare siroop.
 
Rabarbercoulis

Schil de rabarber in kleine stukjes. Voeg daarna suiker toe in verhouding van 1 deel rabarber en 1/3e deel suiker. Meng met een tweetal centiliter citroensap. Verhit alles samen op een vuur en laat zachtjes pruttelen. Mix daarna tot een goede consistentie.

cocktail met vlierbloesem en Bilzers appelsap van restaurant Nif

Cocktail maken

Vanwege de verschillende diktes van de ingrediënten, 'dry shake' je deze cocktail best. Doe hiervoor alle ingrediënten in een shaker zonder ijs en shake het geheel een tiental seconden. Heb je geen shaker thuis? Meng alle ingrediënten dan in het glas en roer goed door.

Doe de inhoud in het glas. Vul het glas verder met crushed ice tot het 3/4e vol is, roer even rustig zodat het ijs zich vermengt met de vloeistof. Vul het glas tot boven verder met crushed ice. Werk tot slot af met een rietje, en voeg als garnering enkele dunne schijfjes appel of rabarber toe.

Recept: mocktail met appelsiroop en rabarber

Benodigdheden

  • 5 cl rabarbercoulis
  • 2 cl appelsiroop
  • 10 cl alcoholvrij gemberbier

Voorbereiding

Rabarbercoulis

Schil de rabarber in kleine stukjes. Voeg daarna suiker toe in verhouding van 1 deel rabarber en 1/3e deel suiker. Meng met een tweetal centiliter citroensap. Verhit alles samen op een vuur en laat zachtjes pruttelen. Mix daarna tot een goede consistentie.

Appelsiroop

Meng suiker en water in een pan en laat warm worden. Voeg daarna schijfjes appel toe en laat infuseren tot op smaak. Zodra de appelschijfjes bruin zijn, zeef je de appel uit de siroop en voeg je nieuwe appelschijfjes toe.

mocktail met appelsiroop en rabarber in restaurant Nif

Mocktail maken

Doe de coulis en de siroop in het glas en roer goed. Voeg crushed ice toe, tot 1/3e van het glas, en roer verder, tot de mix iets minder dik wordt en het ijs goed vermengd is met de vloeistof. Voeg het gemberbier toe en roer opnieuw rustig. Zo vermijd je dat de prik uit het bier gaat. Vul het glas verder met crushed ice tot de rand. Garneren kan met appel of rabarber, maar je kan ook kiezen voor een munttakje voor extra frisheid. Voeg voor de finishing touch een gembersnoepje op een prikkertje toe aan de mocktail.