04-12-2023

Smaakvolle Ontmoetingen: Bijenhal Kiewit

In het derde deel van de reeks 'Limburg open voor Smaakvolle Ontmoetingen' trekken we naar de Bijenhal in Kiewit. Bert Piron vertelt ons het verhaal van de Hasseltse honing.

Smaakvolle Ontmoeting: Bert Piron van Bijenhal Kiewit

Honing is een zeer streekgebonden product waarbij het seizoen en de lokale bodem de smaak en het aroma bepalen. Ook in een stedelijke context zoals Hasselt is het daarom mogelijk om bijenkasten te houden. Zo staan er enkele kasten in de volkstuintjes van Runkst en op het Domein Kiewit.

Als ik met de bijen aan het werken ben, aan het controleren of gewoon in de buurt van de bijen ben in de volkstuinen. Dat is voor mij het moment dat ik alles vergeet.

Imker Bert Piron aan het werk in de bijenkasten in Hasselt

Proeven van honing

De honing die de Hasseltse bijtjes maken, vind je op domein Kiewit zelf. In het natuurwinkeltje staat het vloeibare goud zolang de voorraad strekt in de rekken. Lokaler kan jouw potje honing niet zijn!  

"Waarom weet die bij op een bepaald moment dat ze nectar moet gaan halen? Dat maakt het zo fascinerend." En die fascinerende wereld kan je zelf gaan bekijken in Bijenhal van Kiewit. Tijdens de lente- en zomermaanden maak je kennis met de wondere wereld van de bijen en het werk van de imker.

Collage van Bijenhal Kiewit in Hasselt

Leuke doe-tip: Kiewit wintert

In de winter ligt het werk van de bijtjes stil. Ze kruipen dicht bij elkaar voor de warmte en slapen een hele winter lang. De imker heeft wel nog wat werk om zijn volken gezond en gelukkig te houden. Wat dat precies allemaal inhoudt, zie je tijdens het evenement Kiewit Wintert op 28 januari 2024.

Eindejaarstip: gebruik honing in je saus

Honing is misschien niet meteen het product dat je linkt aan de eindejaarstafel, maar deze natuurlijke zoetstof past zeer goed in sauzen. Een lekkere honing-mosterdsaus of een saus met honing en balsamicoazijn bij een stukje wild. Heerlijk!