Lesley en Yannick van de reisblog Het is de Merckx
Geschreven door Yannick en Lesley
19-09-2022

Haspengouw, de mooiste fietstocht door de fruitboomgaarden

Yannick en Lesley van de reisblog Het is de Merckx fietsten voor ons de route 'Appels met peren vergelijken' in het prachtige Haspengouw. De hotspots die ze onderweg tegenkwamen en wat ze van de fietsroute vonden, delen ze graag met jou.

Fietsen doorheen de fruitstreek in Limburg staat bij veel fietsers hoog aangeschreven. Haspengouw is geografisch het meest zuidelijke stuk Limburg en is de fruitstreek bij uitstek. De vruchtbare grond die de vele fruitbomen voedt, zorgt voor prachtige bloesems in het voorjaar en voor heerlijk fruit tijdens het plukseizoen. Wij maakten eerder dit jaar al een mooie fietsroute door het landschap van de Maasvallei, wat meteen naar meer smaakte. Deze keer kozen we een route uit de verschillende fietsroutes waarbij je met behulp van fietsknooppunten de regio rond Sint-Truiden en Borgloon kan ontdekken. De fietsroute ‘Appels met peren vergelijken’ neemt je mee langs de vele fruitboomgaarden, wijngaarden en mooie uitzichten die de regio te bieden heeft.

Fietsen tussen appelen en peren, de zoete zonde

De glooiende velden en vele fruitboomgaarden zorgen voor de ideale setting om een fietsweekendje door te brengen. Verschillende routes nemen je mee langs de smaakmakende hoogstandjes die de regio te bieden heeft. Haspengouw kent eveneens een rijk verleden dat zowel op historisch als cultureel vlak vele indrukken naliet. Deze kom je ongetwijfeld tegen tijdens één van de bezoekjes aan een wijndomein of brouwerij.

Fietser tussen de fruitboomgaarden van Haspengouw

Brouwerij & Distilleerderij Wilderen, even bijtanken

Dichtbij het centrum van Sint-Truiden, aan fietsknooppunt 188, was het tijd om een ‘dorstlessende’ tussenstop te maken bij de brouwerij en alcoholstokerij van Wilderen. Dit gebouw is reeds 100 jaar een gevestigde waarde in de streek en lag zo’n 70 jaar stil. Vervolgens werd het historische gebouw door de huidige eigenaars nieuw leven in geblazen en dit vanuit hun liefde voor Limburg. De oorspronkelijke oude stokerij met 5 verdiepingen bleef wonderbaarlijk gespaard tijdens de Wereldoorlog waardoor er hier tot op heden een schat aan oude machines en attributen te vinden zijn. Ze brouwen hier verschillende bieren, gin en Belgische whisky. Hun Cuvée Clarisse werd in 2018 zelfs als beste donkere bier ter wereld verkozen! We lieten ons maar al te graag onderdompelen tijdens een rondleiding in de wondere wereld van bier, wat toch wel als Haspengouws vakmanschap beschouwd kan worden. 

Het wijndomein Helshoven, Limburgse wijnpassie

Na ons te hebben verdiept in de wereld van bier, gin en whisky brachten we een bezoekje aan het wijndomein Helshoven. Wederom een prachtige vierkantshoeve, die vind je regelmatig terug hier in het Limburgse landschap, die omgetoverd werd naar een mooi restaurant, wijncafé en loungebar. Je kan hier eveneens overnachten in een wijnvat. Hoe origineel is dat?  

Na een verfrissend en heerlijk ijsje maakten we een rondleiding doorheen het wijndomein. Voordien was het domein veel kleiner en bevatte dit zo’n 6 hectaren wijnranken. Enkele jaren geleden werd het domein uitgebreid naar 32 hectaren. Hiervoor sloegen ze de handen in elkaar met enkele lokale fruittelers. Die gaven hun vruchtbare grond een nieuwe bestemming en verdiepten zich niet meer in de appelen en peren, maar in de culinaire wereld van de druiven. Dit is meteen de verklaring waarom de wijnranken 3 meter, en dus meer dan normaal, uit elkaar staan. Op die manier konden de boeren hun machines behouden om de druiven te oogsten.  

Bier en wijn in Haspengouw

Uiteraard genoten we elke minuut van de schoonheid van het Haspengouwse fruitlandschap, maar er zijn toch enkele hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je fietstocht!  

De visuele impressie van de zwevende kapel 

Aan knooppunt 169 ontdek je de zwevende kapel ‘Helsheaven’, die eveneens dichtbij het wijndomein Helshoven ligt. Dit kon je misschien al wel uit de naam afleiden. Dit kunstwerk van kunstenaar Frits Jeuris werd vervaardigd uit tientallen gekapte fruitbomen uit de omgeving. Het is een echte eyecatcher vanwege de visuele indruk dat het kapelletje ‘zweeft’, wat echt tot de verbeelding spreekt. Afhankelijk van het seizoen en de stand van de zon, krijg je een mooi schaduwspel dat menig fotograaf reeds aansprak.  

To do: We dagen jullie uit om een originele foto te maken op deze locatie!

De zwevende kapel Helsheaven

Kasteel van Ordingen, royaal genieten 

Dit kasteel is één van de vele pareltjes die Limburg rijk is. Het gebouw functioneerde in de middeleeuwen als een grenswachter van het graafschap Loon en doet heden dienst als prachtig 5-sterren hotel waar klasse en verfijning centraal staan. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd waarbij je kan genieten van de Limburgse gastvrijheid. Zo sloten wij maar al te graag aan bij een oldtimer event dat volop aan de gang was!

Domein ‘Het Speelhof’, rust in het hart van de stad 

Net buiten het centrum van Sint-Truiden bevindt zich ‘Het Speelhof’. We fietsten, na een bezoekje aan de rommel- en brocantemarkt , deze oase van rust binnen. We bezochten o.a. de rozentuin, die onderhouden wordt door mindervalide personen en die volop in bloei stond. Persoonlijk viel ik ‘als een blok’ voor het voormalige buitenverblijf van de abt. De authentieke gevel en karakteristieke elementen zorgen voor een prachtig geheel! Verder maakten we kennis met de diertjes van de kinderboerderij, wat zeker voor kinderen een leuk intermezzo is tussen het fietsen.

Fietsen in het groene Haspengouw

Panoramabassin, aanschouw de Haspengouwse velden en erfgoed 

In Haspengouw zijn ze trots op hun glooiende landschappen en prachtige vergezichten, en volledig terecht! Zo zal je tussen knooppunt 185 en 186 een mooi uitzicht over de Haspengouwse velden vinden vanop het Panoramabassin in Velm. Even uitrusten met een kleine snack en genieten van de stilaan ondergaande zon. Wat kan het leven toch mooi zijn.

Panoramabassin Velm