Wijndomeinen

Terug

De Romeinen verbouwden 2000 jaar geleden al wijn in Haspengouw. De streek heeft als wijnregio dan ook tal van troeven: niet alleen een goed klimaat, vruchtbare bodem en een rijke geschiedenis aan fruitteelt, ook een verse set aan gedreven wijnboeren! Dit leidt tot een opleving van de Haspengouwse wijnbouw met krachtige, (smaak-)volle wijnen!

Meerdere Limburgse wijnen behoren inmiddels tot de top en wijnbouw zit hier nog volop in de lift, zowel als het gaat om het aantal wijnstokken als de kwaliteit! Een regio als Haspengouw laat zich nog vooral kenmerken door fruitboomgaarden, maar toch kan je al op verschillende plekken een leuke tijd doorbrengen tussen zonovergoten wijnranken met een lekker glas.

Waarom niet eens een wijndomein bezoeken? Wij geven je enkele tips en tricks!

In tegenstelling tot de Franse of Italiaanse wijnhuizen, waar je zo binnen walst voor een ‘petite dégustation’, verwelkomen de Limburgse wijndomeinen je graag op afspraak of tijdens open dagen. Met geprogrammeerde rondleidingen en degustaties zijn er tal van kansen om je onder te dompelen in een Limburgs wijndomein. De prijzen schommelen tussen 8 en 20 euro, en één of meerdere degustaties zijn meestal inbegrepen in de prijs. Meerdere domeinen combineren kan zelfs op een heuse Haspengouwse Wijnsafari!

Vaste wijnbars of -winkels vind je enkel bij de grootste Limburgse wijndomeinen, maar in de zomermaanden poppen er op de kleinere domeinen tal van wijnterrassen en zomerbars op tussen de ranken. Telkens weer exclusieve plekjes om te genieten van een glas.

En je hebt geluk, de Limburgse wijngaarden liggen ten midden van verbluffende landschappen. Je combineert je bezoek aan een wijndomein dan ook best met een wandeling of fietstocht om er een fijne daguitstap van te maken. De wijnboer zal je vast wel enkele goede tochtjes in de omgeving kunnen aanraden, maar wij pikken er voor jou alvast enkele uit:

Diezelfde wijnboer kan je ook doorverwijzen naar de beste horecazaken en logeeradressen in de buurt waar zijn wijn perfect pairt met de gerechten! Ideaal om je wijnuitstap in Limburg culinair te vervolmaken. En als dat niet volstaat, zijn er ook nog overnachtingsmogelijkheden tussen de wijnranken!

Goed. Wie heeft er hier zin gekregen in een wijntje?

Ontdek de Limburgse wijndomeinen

Jerom Winery - Jeroen- en Ghislain Houben

Jerom Winery

BORGLOON
Over Jerom Winery
Een nieuwe toekomst voor Haspengouw
Jeroen en vader prof. Dr. Ghislain Houben zagen de crisis in de appel- en perensector als een kans om smaakvolle wijnen te maken. In het glooiend Haspengouws landschap, op zuidelijk en wat hoger gelegen flanken, pronken wijngaarden waar vroeger boomgaarden stonden. De oogst van de lokale fruitteler koopt Jerom Winery integraal op en zo creëert Jeroen duurzame samenwerkingen.

Ontdek en proef het op je eigen tempo, € 6 per persoon.
Vraag in het fietscafé naar onze wijnbeleving, je ontvangt een kaart die je rond de hoeve zal leiden. Aan de hand van een virtuele film en uitleg doorheen de wijngaard laat Jeroen je zien wat er zo uniek is aan wijn maken in België. Na deze beleving kan je plaatsnemen voor de degustatie. 3 verschillende wijnen om uw zintuigen ten volle te benutten: bekijk, ruik en proef de Haspengouwse terroir.

Vanaf 8 personen: Rondleidingen door de wijnmaker
Groepsdegustatie (1 u.)
Een rondleiding door de wijnmaker. Zo maak je kennis met de werking van, en de mensen achter, Jerom Winery. Je brengt ook een bezoek aan de wijnhoek en de wijngaard waar u uitleg krijgt over het proces van het wijn maken. Hierna degusteren we samen 3 wijnen van Jerom Winery.
Vanaf 8 personen: € 12,5/p.p.
Vanaf 25 personen: € 9/p.p.

Groepsdegustatie XL (2,5 u.)
Een rondleiding van oprichters Jeroen Houben en wijnpionier Prof. Dr. Ghislain Houben. Zij leiden je rond en delen hun kennis van 18 jaar wijn maken in België. Natuurlijk verteld Ghislain ook over zijn specialiteit: de economische kant van de wijnbouw. Je proeft 8 verschillende wijnen, waaronder enkele van hun exclusieve topwijnen.
Vanaf 8 personen € 29,5/p.p.
Vanaf 25 personen: € 22,5/p.p.
Wines, Tales & Tastings (Alden Biesen) - Wines, Tales & Tastings guide

Wines, Tales & Tastings (Alden Biesen)

BILZEN
Hou je van wijn en straffe verhalen? Dan is Wines, Tales & Tastings iets voor jou!

Wines, Tales & Tastings is een unieke en originele wandeltour met gids, waarbij je de omgeving van Landcommanderij Alden Biesen ontdekt en geniet van heerlijke wijnen.
Je wandelt ongeveer 4 km rond het prachtige kasteeldomein, dat meer dan 800 jaar geschiedenis herbergt. Op verschillende unieke plekken proef je lokale wijnen, die gekoppeld worden aan straffe verhalen van vroeger en nu. Je leert over de ridders, de priesters, de koningen, ambassadeurs en bezetters die hier verbleven of op bezoek kwamen, en over de legendes en de geheimen die hier schuilgaan. Je gaat op schelpenzoektocht om te zien waar de mergelgrond vandaan komt. Je krijgt ook een blik op de historische tuinen, de boomgaarden en de wijngaarden die hier plaatsvonden en -vinden!

Wines, Tales & Tastings duurt 3 uur en is geschikt voor iedereen die van wijn en cultuur houdt. Je kunt Wines, Tales & Tastings boeken als individu, als koppel, als groep of als cadeau. Het is een ideale activiteit voor een uitstapje, een verjaardag, een vrijgezellenfeest, een teambuilding of gewoon een gezellige dag uit.

Wines, Tales & Tastings vindt iedere eerste zondag van de maand plaats van 14u00 tot 17u00 én is ook op aanvraag te boeken op elke dag van de week of in het weekend.

Wines, Tales & Tastings is een exclusief aanbod van Terroir-Wijnsafari, een organisatie die gespecialiseerd is in wijnbelevingen in Limburg. Terroir-Wijnsafari biedt ook andere rondleidingen aan, zoals de Bubbelsafari, waarbij je verschillende soorten mousserende wijnen proeft, en de Wijnsafari, waarbij je verschillende soorten stille & mousserende wijnen proeft.

Wil je meer weten over Wines, Tales & Tastings of een reservering maken? Bezoek dan de website van Terroir-Wijnsafari of neem contact op via e-mail of telefoon. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt!