01-05-2024

Naar Tongeren: tips voor een bijzondere trip naar de eerste stad

Tongeren combineert een historische stadskern vol erfgoedparels met rustige kerkdorpen in een typisch Haspengouws landschap. Klinkt als het recept voor een fijne dag vol leerrijke activiteiten afgewisseld met rustige wandelingen.

Top, die toren!

Al van ver zie je haar pronken: de toren van de Onze-lieve-Vrouwebasiliek. Na een volledige restauratie is dit stuk Unesco werelderfgoed in topconditie! En je hoeft er niet alleen langs de buitenkant naar te kijken.

De basiliektoren maakt deel uit van de museumsite Teseum. Maak je op voor een stevige beklimming langs de zolders van de basiliek en de binnenruimtes van de toren. Het beiaardspel klonk nog nooit zo adembenemend. Boven, op de top, wacht de beloning voor die brandende kuiten: een spectaculair uitzicht over de stad en het Haspengouwse landschap.

Luchtfoto van de basiliek van Tongeren

Schattenjacht op de antiekmarkt

Uitslapen op zondag? Daar doe je in Tongeren niet aan mee. De oudste stad kruipt al vroeg uit de veren voor de wekelijkse antiekmarkt. Laat je wekken door de gezellige bedrijvigheid in de binnenstad en de uitnodigende geuren van koffie en versgebakken broodjes. Kuier langs maar liefst 30 gerenommeerde antiekshops en zo’n 200 standhouders die uitpakken met antiek, vintage en designspullen. Wedden dat de schattenjager in je naar boven komt?

Snuisteren op de antiekmarkt van Tongeren

Ministad in de stad

Kasseienstraatjes, idyllische pleintjes, begijnenhuisjes. In het Sint-Catharina-Begijnhof van Tongeren (ook Unesco werelderfgoed!) kom je als vanzelf tot rust. Een kalme plek midden in de stad. Hier leefden al begijnen van voor 1239 en op het hoogtepunt, begin 18de eeuw, woonden 300 begijntjes in 100 huizen.

Hoe dat leven eruitzag en wat de geschiedenis van dit begijnhof vertelt, kom je te weten in het begijnhofmuseum Beghina. Uiteraard kan je ook gezellig struinen over de kasseien.

Rondleiding op het begijnhof van Tongeren

Rijg de kerkdorpjes aan elkaar

Je moet niet ver van het stadscentrum afdwalen om het omliggende landschap van fruitboomgaarden en akkers tegen te komen. De glooiingen geven meermaals uitgestrekte vergezichten cadeau.

Via het wandelgebied 'Pittoreske kerkdorpen' ervaar je de Haspengouwse natuur ten volle en wandel je door het platteland met zijn rustige kerkdorpen, monumentale vierkantshoeves en sprookjesachtige kastelen.

Mooi uitzicht over het landschap met kasteel van Betho in Tongeren

Er valt nog zoveel meer te zien, bezoeken, proeven. Neem een kijkje op de website van Visit Tongeren om nog meer ideeën op te graven voor een (verlengd) weekendje in de eerste stad van België.