Lesley en Yannick van de reisblog Het is de Merckx
Geschreven door Yannick en Lesley
31-03-2022

Hasselt ontdekken met de vakmanschapsroute Smaakmaker Spraakmaker

Yannick en Lesley van de reisblog Het is de Merckx gingen op een zonnige zaterdag voor ons op wandel doorheen Hasselt. Wat zij onderweg gedaan hebben en wat hun favoriete plekjes zijn, kom je hier te weten.

Limburg is één van de mooiste regio’s in Vlaanderen. De hoofdstad Hasselt is een bruisende maar ‘o zo gezellige' stad’ waarbij het centrum op amper 800 meter te doorkruisen is. Ideaal om te voet te ontdekken want daarbovenop is quasi de hele stad verkeersvrij! Wil je Hasselt echt leren kennen? Dan is de vakmanschapsroute Smaakmaker Spraakmaker een leuke wandeling die je de mooiste plekjes van Hasselt toont. Uiteraard kan je kiezen waar en wanneer je ergens stops inplant. Op die manier is er voor ieder wat wils. Geef je ogen en oren de kost, maar geniet vooral van het mooie Hasselt.

Jenever, een Europees erkend streekproduct

Hasselt en jenever gaan hand in hand. Wist je dat de Hasselaren ook wel ‘ossenkoppen’ worden genoemd? Dit heeft te maken met hun jeneververleden. Vroeger was de meest voorkomende inhoudsmaat van de tonnen de ‘ossenkop’ (268 liter). Weeral een leuk weetje voor tijdens je bezoek.

Jenevermuseum in Hasselt

Je kan kiezen hoe je het Jenevermuseum bezoekt, op de klassieke manier of wat ludieker met de kinderen. Zo kunnen ze deelnemen aan een spel waarbij ze moeten achterhalen wie er ‘vermoord’ werd. Gaandeweg tijdens ons bezoek werden we ondergedompeld in de wereld van dit Eurpees erkend streekproduct. Na onze kennis te hebben uitgebreid via de workshop Kunstinstallatie en expo was het tijd om de smaakpapillen te triggeren! Schol!

Het Modemuseum Hasselt, een knipoog naar Belgische mode

We hoppen van het ene museum naar het andere. Het Modemuseum is toegankelijk voor jong en oud. De artistieke sfeer en unieke setting zorgen ervoor dat dit museum een niet te missen item is op de vakmanschapsroute. Hedendaagse mode wordt afgewisseld met toonaangevende stukken die ons wisten te intrigeren. Bij het binnenkomen van het museum word je al meteen geprikkeld door een prachtig staaltje kunst van DressUndress met realistische vrouwelijke vormen. Je moet echt van dichtbij gaan kijken want deze beelden werden enorm realistisch uitgewerkt. Werkelijk prachtig om zien! Wat ons enorm bij DressUndress aansprak is de balans tussen het verstoppen en onthullen van je lichaam. Want geef toe, we hebben allemaal toch onze complexen?

Street art kunstwerk in Hasselt

Street art, de rode draad doorheen Hasselt

Wie zijn ogen goed open houdt, zal op verschillende plekken in de stad street art en grafitti tegenkomen. Het gaat welgeteld over 80 kunstwerken! Tijdens onze ontdekkingstocht vonden we enkele pareltjes, denk maar aan het werk van Studio Giftig op de hoek van de Zuivelmarkt en de Badderijstraat of Insane 51 aan de Dr. Willemsstraat.

Blauwe Boulevard, het nieuwe gezicht van Hasselt

De Kanaalkom heeft de laatste jaren een enorme transformatie doorgemaakt waardoor Hasselt zich nu ook een stad aan het water mag noemen. Want geef toe, water heeft toch echt iets rustgevend? We brachten een bezoekje aan deze gloednieuwe hotspot. De lichtjes van de vele restaurants en eetgelegenheden die de jachthaven omringen, zorgen voor een gezellige sfeer.

Quartier Bleu in Hasselt

Ontdek de meest lekkere plekjes in de Minderbroederstraat

Hasselt begint na een tijdje meer en meer vertrouwd aan te voelen. De gastvrijheid en gezellige stadskern zorgen voor de uitgesproken charme die de stad uitstraalt. In de Minderbroederstraat zijn er verschillende leuke adresjes voor een snelle zoete hap of lekkere koffie.

Fietsbar Hasselt

Bij PEAS kan je niet anders dan een tussenstop houden. Hun cinnamon rolls zijn letterlijk om duimen en vingers af te likken. Vervolgens zijn ze ook meervoudig Vegan Award Winner! Na onze zoete zonde bij PEAS, brachten we een bezoekje aan de Fietsbar. Als we spreken over ‘het nuttige aan het aangename koppelen’, dan is de Fietsbar daar een uitstekend voorbeeld van. Dit is, zoals de naam doet vermoeden, een fietsherstelplaats waarbij je gelijktijdig kan genieten van een hartige lunch of een warme koffie.

Chocolatier aan het werk in Chocoladehuis Boon in Hasselt

Chocoladehuis Boon, pure ambacht

Bij het binnenwandelen van het prachtig gebouw, omringt de geur van chocolade je al snel. Heerlijk! Via het open atelier kan je een blik achter de schermen werpen. Je ziet Patrick Mertens en Tom Theysmans in opperste concentratie zwoegen aan hun unieke ontwerpen. Want elk ontwerp bij chocoladehuis Boon wordt door hen persoonlijk vervaardigd. Vervolgens werken ze telkens met een nieuw thema zodat er elke keer weer nieuwe culinaire hoogstandjes kunnen uitgetest worden.

Het begeesterend Begijnhof, een plek van geluk

De Begijnen leefden een rustig leventje rondom de centrale kerk, die helaas in 1944 werd gebombardeerd. Het Begijnhof is één van de favoriete plekken van de Hasselaren. Ideaal om bij mooi weer even te relaxen in deze historische setting. Dan weten jullie ook meteen wat wij hier hebben gedaan, gewoon even in alle rust van elkaars gezelschap genieten. Het is een unieke plek waar kunst, creatie en rust samenkomen en vormt de ideale ontmoetingsplek voor bezoekers, jongeren en Hasselaren.

Het Begijnhof van Hasselt

Kadettenplein, het gezelligste plein van Hasselt

Hasselt bruist van de verborgen pleintjes en schattige steegjes, maar onze favoriet bij uitstek is zonder twijfel het Kadettenplein! Achter de winkel van Dille&Kamille wandel je in een witgeschilderd steegje dat je tot een romantisch binnentuintje brengt. Als we zeggen romantisch, mag je dit gerust letterlijk nemen want er zijn verschillende sprookjes gekoppeld aan deze intieme plek. Ze noemen het soms ook ‘de plek van geluk’ waarbij je kan proberen de verschillende sprookjesachtige verrassingen te ontrafelen.

Hopelijk tot snel, Hasselt!
Lesley & Yannick