09-10-2023

7 wandelingen voor kleine en grote citytrippers

Er is geen betere manier om een stad te verkennen dan te voet. Al zeker in wandelwalhalla Limburg. Elke kronkelende straat vertelt een verhaal, elke stap brengt je dichter bij Limburgse gezelligheid en om elke hoek loert een verrassing. Of je nu een fijnproever bent die de lokale cuisine wilt omarmen, een historie-hipster die de geheimen van oude monumenten wilt ontrafelen of een sfeerzoeker die zijn ogen uitkijkt op de idyllische pleinen. Met deze zeven stadswandelingen ben je klaar om te cityhoppen in Limburg.

1. Smaakmaker Spraakmakerroute in Hasselt

Of je nu Hasselt voor het eerst bezoekt of al op je duimpje kent: De Smaakmaker Spraakmaker Route is om duimen en vingers bij af te
likken. De stops op de route nodigen uit om je zintuigen te prikkelen. Volg de heerlijke geur van Hasseltse speculaas, spot verborgen street art, duik het Kadettensteegje in en proef een vleugje gastronomie op de Zuivelmarkt.

Tip: Ga op pad met de HasPas, een klein boekje gevuld met vouchers voor musea, bezienswaardigheden, winkels én restaurants.

Praktisch: De wandelroute van 5 km start aan Visit Hasselt in de Maastrichterstraat. De kaart mét informatie over de verschillende adresjes haal je gratis af bij Visit Hasselt of kan je op voorhand downloaden.

Voor het hele gezin: Met een schatkaart onder de arm ontdek je samen met je kleine avonturiers de binnenstad van Hasselt en ontmoet je Hasseltse helden zoals Kolonel Dusart. Dat belooft een schatkist aan smaaksensaties en levendige indrukken.

2. Sint-Truiden Ondergronds

In Sint-Truiden schuilen stadsverhalen tot diep onder de grond. Vanaf de Groenmarkt maak je een archeologische tijdreis waarbij een interactieve wandelapp jouw gids is. Hij loodst je langs de abdijsite en het tracé van de middeleeuwse stadsomwalling. Met de wandelkaart krijg je toegang tot monumenten op de route zoals de ondergrondse crypte van de abdij en de Kapucijnenkapel.

Tip: Ook bovengronds is het goed vertoeven bij de gezellige horeca op de Grote Markt.

Praktisch: De wandelroute van 4,2 km start op de Grote Markt van Sint-Truiden. Koop de wandelkaart voor €1 bij Visit Sint-Truiden of gebruik de app.

Voor het hele gezin: Via de stadszoektocht ‘Binnenste Buiten’ sprokkel je fascinerende stadsverhalen, kraak je 17 raadsels en maak je een tijdreis doorheen de Truiense geschiedenis. Deze wandeling onthult niet alleen monumenten zoals de abdijtoren en de kapucijnenkapel, maar verrast je ook met sfeervolle pleinen en groene rustplekken. Wie kent Sint-Truiden uiteindelijk vanbinnen en vanbuiten? Check het via de QR-code op de zoektochtenkaart en verwen deze bolleboos met een drankje op de Groenmarkt. Santé!

3. Cultuurwandeling in Maaseik

Sightseeing op een uurtje tijd? Het kan met de cultuurwandeling van Maaseik waar je de hotspots van de binnenstad tot langs de Maas leert kennen. Zo weet je meteen op welke plek je wat langer wilt verpozen met koffie en knapkoek. Op de route ontmoet je de gebroeders Van Eyck op het historische marktplein, loer je binnen bij de oudste privéapotheek van België en zie je de vier ‘deugden’ van de Maaseikenaren uitgebeeld: ‘kaal, lui, lekker en hovaardig’. Maaseikse cultuur opsnuiven, dat doet deugd!

Praktisch: De wandelroute van 2,5 km start op de Markt van Maaseik. Download de brochure of haal deze gratis af bij Visit Maaseik.

Voor het hele gezin: Waag je aan de speurtocht waar jouw oogappel zich onderweg uitleeft met coole opdrachten en win een toffe prijs uit de kluis.

4. Jazz Bilzen-wandeling

Al wandelend door de stad een festival vibe meepikken? Dat had je nog niet gedaan! Met de Jazz Bilzen-wandeling swing je door de proeftuin voor alle grote festivals die in België volgden. Herbeleef het legendarische festival dat jazz, pop en rock samenbracht van 1965 tot 1981 via een audio-app. Van de gescheiden camping, eerste backstage, graffitoren met festivalimpressies, muziekfragmenten tot interviews met artiesten en verhalen van Bilzenaren. Een bezoek langs de gedenkwaardige plekken van Jazz Bilzen klinkt als muziek in de oren.

Praktisch: De wandeling van 5,5 km start op de Markt van Bilzen. Download de audio-app.

Jazz Bilzen Wandeling

5. Stadswandeling door Lommel

Wist je dat Lommel de stad van glas en zand is? Waarom kom je te weten in het GlazenHuis. En dat is zeker niet het enige hoogtepunt dat je op de stadswandeling tegenkomt. Architectuur, kunst, monumenten en stukjes groen kleuren je tocht door het centrum. Je passeert De Kroon, het oudste café van Lommel. In dit bruin volkscafé met authentiek interieur vloeit al meer dan een eeuw bier uit de tapkraan.

Praktisch: De route van 3 km start aan Toerisme Lommel. Bij de stadswandeling hoort een begeleidende tekst die gratis verkrijgbaar is bij het Toeristisch infokantoor.

Voor het hele gezin: Op stap met de hele reutemeteut. Zoals de naam verklapt is het een leuke wandeling met goed gezelschap: van familie, vrienden tot de kleinste deugniet in de buggy. Maar in de Lommelse volksmond heeft het een nóg diepere betekenis. Lang geleden reisden Teuten oftewel kooplui met hun koopwaren op hun rug van stad tot stad. Vandaag hebben zeven Teuten zich gesetteld in het centrum van Lommel. Kruip in de huid van deze handelaren, word Teut voor één dag en vind alle Teutenbeeldjes. Zo sleep jij een mooie prijs in de wacht.

Standbeeld Teut Lommel

6. Mijlpaalroute in Tongeren

Als eerste stad van België heeft Tongeren al veel mijlpalen mogen vieren. Vooral het Tongerse erfgoed is een heus feestje. Wie in de richting van de klinknagels met de gekleurde letter ‘M’ wandelt, stapt van het ene hoogtepunt naar het andere. Zo hoog dat je tot de top van de eeuwenoude Onze-Lieve-Vrouwebasiliek kan klimmen. Dacht je vanaf dit panoramisch punt heel Tongeren gezien te hebben? Denk opnieuw. Want Ambiorix op de Grote Markt, het Teseum en de antiek- en brocantemarkt op zondag moet je van dichtbij bewonderen.

Praktisch: Deze rode wandellus van 2,3 km start aan Visit Tongeren. Koop de mijlpaalroute brochure voor €5 bij Visit Tongeren of volg de stapstenen met de gekleurde letter ‘M’.

Voor het hele gezin: Ook kids verkennen al spelenderwijs de eerste stad van België via het speciaal kinderparcours op de rode route.

7. Nutteloze Borden Wandeling in Genk

Van “Let op: vies shteil” tot “Wat zie je er goed uit. Voor iemand die complimenten aanneemt van een bordje.” De nutteloze bordenwandeling van Genk is de eerste in Limburg en behaagt wandelaars met absurditeit en humor. Via het centrum en de Melberg vind je maar liefst 69 borden met flauwe moppen van Kamiel De Bruyne. Kom de stad verkennen met een lach van oor tot oor!

Praktisch: De wandeling van 4 km start op het Stadsplein van Genk. Download de route of haal een gedetailleerde brochure af bij het C-mine bezoekersonthaal of de bibliotheek.

Nutteloze Borden Wandeling in Genk