01-04-2024

5 topactiviteiten met de kinderen in Tongeren

Tongeren is een schatkist vol leuke activiteiten om te doen met de kinderen. Erfgoed opsnuiven op kindermaat of een speelse wandeling in het groen, bekijk onze 5 toptips om te doen tijdens een uitstap naar de eerste stad van België.

1. Familievriendelijk Teseum

Het Teseum is dé uitvalsbasis om het boeiende verleden van de stad Tongeren te ontrafelen. Ook voor kinderen! Onderneem een stoere reddingsoperatie met Servaasje in de schatkamer en zorg dat de kunstschatten niet in vuur opgaan. Op de archeologische site duiken kinderen van 6 tot 12 jaar in de leefwereld van Max en Tine op een audiotour.

Of maak een sportieve klim naar de top van de basiliektoren met ‘Gust’ de waterspuwer. Spelenderwijs ontdekken de jongste bezoekers vanaf 6 jaar het verhaal van het belfort. Onvergetelijk!

2. Wandelen met fruitmascotte Diego

En garde! Zet je tanden in een fruitige wandeling van 6 km langs de prachtige boomgaarden van de Tongerse dorpen Kolmont en Piringen. Fruitmascotte Diego, een eikelmuis met opvallend Zorro-masker, heeft weetjes en sappige verhalen in petto om je strooptocht nog boeiender te maken. In april is dit wandelparcours eens zo mooi, dankzij de bloesemende fruitbomen! Pik de begeleidende wandelbrochure gratis mee bij Visit Tongeren.

Fruitwandeling Kolmont

3. Expo 'De oudheid in kleur' - creatief atelier voor kinderen

Wist je dat de witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid eigenlijk kleurrijk waren beschilderd? Ontdek tijdens de boeiende expo ‘De oudheid in kleur’ hoe de oude Grieken en Romeinen hun beeldhouwwerken van kleur voorzagen. Kinderen bezoeken de tentoonstelling met een audiogids ingesproken door acteur Warre Borgmans.

Op zondag en tijdens schoolvakanties kunnen ze deelnemen aan een creatief atelier waarbij ze, geïnspireerd door de kleuren uit de expo, een eigen ontwerp maken op een marmeren tabletje. Dit kunstwerk mag uiteraard als souvenir mee naar huis!

Kinderatelier Gallo-Romeins Museum in Tongeren

4. Op stap met Joris Ambiorix

Verken de binnenstad van Tongeren samen met Joris Ambiorix, de achter-achter-achter-achter-achter-achter-achterkleinzoon van Ambiorix himself. Volg de rode Mijlpaalroute van 2,3 kilometer door het historische stadscentrum. Leuke spelletjes, raadsels en een fotozoektocht voor speurneuzen tot 12 jaar maken de wandeling extra leuk! Haal de begeleidende kinderbrochure met route gratis af bij Visit Tongeren.

Mijlpaalroute Tongeren

5. Trek de natuur in met Barry de Bever

Klaar om op pad te gaan in natuurreservaat De Kevie? Barry de Bever neemt je mee op sleeptouw in zijn habitat. Aan de hand van leuke opdrachten en spelletjes ontdek je de dieren en planten uit zijn leefwereld. Aan het eind van je wandeltocht mag je ook een wenskaart maken. Een topactiviteit voor kleine padvinders tussen 6 en 12 jaar.

Overtuigd om met de kinderen naar de oudste stad van België te trekken? Op de website van Visit Tongeren vind je nog meer kidsproof tips.