27-03-2024

Wat te doen in de paasvakantie 2024?

Een paasvakantie boordevol leuke activiteiten. Dat is wat je in Limburg mag verwachten. Van kleurrijke wandelingen tot museumbezoekjes op maat, begin al maar te plannen!

Naar de bloesems

De bloei van de bloesems in de fruitstreek valt dit jaar perfect samen met de paasvakantie. Ga dus zeker op bloesemavontuur met de kinderen, want er is heel wat te doen!

In het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon leren kinderen op een speelse manier welke weg fruit aflegt, vanaf de bloesem tot zoete Loonse stroop. Achteraf kan die pannenkoek met stroop in de bistro natuurlijk niet ontbreken.

Extra tip: op maandag 1 april gaan op de site van de Stroopfabriek de Loonse Stroopfeesten door. Geniet van muziek, lekker eten en drinken, workshops voor kinderen, rondleidingen in de stroopfabriek en ga langs op de boerenmarkt om van de lokale smaken te proeven.

Fietsen tussen bloesems

Uiteraard wil je vooral de bloeiende fruitboomgaarden zelf verkennen. Dit kan uiteraard al wandelend of fietsend. Voor de kinderen is een rondrit met de PiPo-trein een extra leuke belevenis. Of zoef met een 2pk'tje van Route38 door de velden.

Dit is nog maar het absolute topje van de ijsberg van wat er allemaal te doen en beleven valt tijdens de bloesemperiode. Kijk voor nog meer inspiratie op onze fruitpagina.

De Japanse sakura (kersenbloesem) bloeit ook volop. Breng in de paasvakantie een bezoek aan de Japanse Tuin in Hasselt voor een magisch moment tussen de roze kerselaren.

Bloesems zijn niet de enige bloemen die in het voorjaar verschijnen. Verschillende lentebloemen zorgen voor een kleurrijk landschap. Op deze allermooiste voorjaarswandelingen ontdek je narcissen, magnolia’s, wilde orchideeën en nog zoveel meer. Kijken mag, plukken uiteraard niet.

Japanse Tuin in Hasselt

Ga op speurtocht

Geen paasvakantie zonder paaseieren! Op de Alpacaboerderij in Bocholt zitten de eieren op een wel heel bijzondere plek verstopt .Tijdens het zoeken komen de alpaca's nieuwsgierig helpen. Een leuke speurtocht voor kinderen van 3 tot 13 jaar!

Polly Paashaas houdt een feestje in de tuin van Abdijsite Herkenrode. Haar vriendjes zijn echter verloren gelopen. Ga mee met Polly op zoek naar alle genodigden en zorg dat het paasfeest kan doorgaan. Gelukt? Dan volgt een lekkere verrassing. Deze zoektocht is geschikt voor kinderen tussen 3 en 6 jaar. Oudere broers en zussen tot 10 jaar kunnen gelijktijdig de zoektocht 'Pientere Theepotten' doen.

Op zaterdag 30 maart raap je paaseieren Heers tijdens de Paaszoektocht.

Paaseieren rapen in Bokrijk Genk

Vier Pasen in Bokrijk

Tijdens de paasvakantie beleef je het Openluchtmuseum van Bokrijk op z'n paasbest! Tijdens de Paasdagen geniet je van een uitgebreid programma. Je komt molenaars, mandenvlechters, pottenbakkers, lederbewerkers en nog veel meer vakmensen aan het werk. Ook de pasgeboren boerderijdieren kijken al uit naar jouw bezoek.

Pasen zelf wordt heel bijzonder, want dan vier je het paasfeest zoals ze dat honderd jaar geleden deden. Ga op zoek naar de verstopte eieren en leer paaseieren kleuren op (over)grootmoeders wijze.

Naar het museum

Minder goed weer? Red de dag met een bezoek aan een museum. In Museum De Mindere in Sint-Truiden gaan kinderen op zoek naar de 10 paasstempels om een chocoladen paasei te verzilveren.

Het Gallo-Romeins Museum pakt op 1, 2 en 3 april uit met de performing act Blanko in kleur. Het is eens iets anders dan paaseitjes schilderen. In het museum ga je naar de expo 'De oudheid in kleur' kijken.Tijdens de paasvakantie gaan kinderen aan de slag in het creatief atelier en beschilderen ze hun eigen marmeren tabletje.

Duik in het mijnverleden van Limburg in het Mijnmuseum van Beringen. De ondergrondsimulatie laat je zien hoe het was om te werken onder de grond. En op zondag 7 april kan je tijdens de Mijnzondag ook nog de historische gebouwen bezoeken die anders gesloten zijn voor het publiek.

Bilzen Mysteries Het Complot

Bilzen Mysteries: Het Complot

De speurtocht ‘Het Complot’ van Bilzen Mysteries is een interactief spel voor jong en oud. Gewapend met tablet en een flinke portie speurderstalent ontrafel je stukje bij beetje de oplossing van het mysterie. Je verkent op een speelse en spannende manier het historische domein van Alden Biesen. Commissaris Angel en haar assistent De Wolf (vertolkt door acteurs Joke Devynck en Jeron Dewulf) leggen je raadsels voor en geven tips. Laat de speurder in je los en zie wat anderen niet zien!

Je kan kiezen tussen twee versies van het spel: eenvoudig (vanaf 8 jaar) en gevorderd (vanaf 12 jaar).

Avontuurlijke paden

Op het Blotevoetenpad in Zutendaal loop je dus letterlijk met blote voeten over verschillende soorten ondergrond: gras, houtsnippers, steen, water,… Alles komt aan bod. Op het einde van het pad klim je omhoog naar de uitkijktoren die een mooi uitzicht over de groene omgeving geeft.

Blotevoetenpad

Ook op het Kruinenpad begeef je je in hogere sferen. In Maasmechelen loop je tussen de boomtoppen door in het grindverzakkingsgebied.

Op de hindernissen van het Beestige Multimovepad in Domein Kelchterhoef ravotten kinderen zich rot. Klimmen, duikelen, balanceren op een evenwichtsbalk,…

In Genk kan je je de weg laten wijzen door ofwel de Stokkenmannen ofwel de Steenmannetjes. De ene route leidt je doorheen de dennenbossen van Kattevennen, terwijl de andere je naar de top van mijnterril brengt.