02-04-2021

Wat te doen in de paasvakantie?

Een paasvakantie boordevol leuke activiteiten. Dat is wat je in Limburg mag verwachten. Houd wel altijd rekening met de coronamaatregelen en check op voorhand op de website van de organisator of de activiteit doorgaat.

Gezin aan het picknicken tussen de bloesems in Haspengouw

1. Op bloesembezoek in Haspengouw

De paasvakantie valt dit jaar heel mooi samen met de bloesemperiode in Haspengouw. Ga dus op wandel- of fietstocht om van deze jaarlijkse pracht te genieten. Wil je er zeker van zijn dat je jouw trip op het juiste moment plant? Volg de bloei van de bloesems via de bloesemmeter. Tips om te doen vind je op de bloesemkalender.

2. Kleurrijke wandelingen

De bloesems zijn niet de enige bloemen die in het voorjaar verschijnen. Verschillende lentebloemen zorgen voor een kleurrijk landschap. Op deze allermooiste voorjaarswandelingen ontdek je narcissen, magnolia’s, wilde orchideeën en nog zoveel meer. Kijken mag, plukken uiteraard niet.

Narcissen in natuurgebied Overbroek Egoven in Sint-Truiden

3. Op zoektocht met de kinderen

In Hechtel-Eksel is de paashaas verdwenen. Van 2 tot en met 11 april leg je een wandeltocht van vier kilometer af waarbij je onderweg de leukste paasverhalen te horen krijgt.

In de tuin van Herkenrode is de paashaas op bezoek geweest en heeft die leuke cadeautjes achtergelaten. Zoek mee en verzamel alle cadeaus.

In het centrum van Hasselt speur je naar wilde dieren. Een neushoorn, een koala, een dolfijn,… Ja, echt, die vind je vanaf nu ook in Limburg. Op het einde van de tocht krijg je een leuke verrassing.

4. Museum op kindermaat

LEGO, al bijna negentig jaar hét speelgoed voor groot en klein. In de belevingstentoonstelling Bricks@Terhills staan maar liefst zestig modellen uit legosteentjes opgebouwd. Natuurlijk kan je ook zelf aan de slag.

Kinderen in Gallo-Romeins Museum in Tongeren

In Het Stadsmus in Hasselt mag je je smartphone en je leukste dansjes bovenhalen. Op de TikTokroute door het museum speel je samen met enkele objecten de hoofdrol in enkele filmpjes.

Ook in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren ga je met de smartphone of camera aan de slag. Zoek de objecten, maak er een foto van en ga dan op pad doorheen de stad om de moderne tegenhangers van die voorwerpen te vinden in Klik en Match.

Op maandag 12 april is het Gezinnen only-dag in het Modemuseum Hasselt. Kinderen mogen die dag net ietsje meer. Ook leuk is om eens een nacht in het museum te beleven. Niet echt een volledige nacht natuurlijk, maar met de zaklamp door een donker museum dwalen is toch net even wat anders. Voor de echte speurneuzen is er een parcours uitgestippeld waarbij ze op zoek gaan naar de dader van een grote roof.

Nog meer museumtips? Ga 5x met de kinderen naar het museum.

Groene wagentjes in Bilzen

5. Alles loopt op rolletjes

Vanuit Riemst vertrek je op een autorondrit van ongeveer 65 kilometer langs kleine boerendorpjes, glooiende heuvels, statige herenboerderijen en prachtige kastelen. Onderweg stop je bij de mooiste hotspots en proef je de lekkerste streekproducten. Op pad doorheen de afwisselende landschappen van Haspengouw met ook nog een leuke picknick onderweg? Het kan geruisloos met de elektrische groene wagentjes of juist heel authentiek met een 2PK’tje.

6. Leuke paden

Op het Blotevoetenpad in Zutendaal loop je dus letterlijk met blote voeten over verschillende soorten ondergrond: gras, houtsnippers, steen, water,… Alles komt aan bod. Op het einde van het pad klim je omhoog naar de uitkijktoren die een mooi uitzicht over de groene omgeving geeft. Ook op het Kruinenpad begeef je je in hogere sferen. In Maasmechelen loop je tussen de boomtoppen door. Op de hindernissen van het Beestige Multimovepad in Domein Kelchterhoef ravotten kinderen zich rot. Klimmen, duikelen, balanceren op een evenwichtsbalk,…

7. Langs stokken en stenen

In Genk kan je je de weg laten wijzen door de Stokkenmannen of de Steenmannetjes. De ene route leidt je doorheen de dennenbossen van Kattevennen, terwijl de andere je naar de top van mijnterril brengt.

Stokkenmanroute in Kattevennen Genk