22-03-2023

Wat te doen in de paasvakantie 2023?

Een paasvakantie boordevol leuke activiteiten. Dat is wat je in Limburg mag verwachten. Van kleurrijke wandelingen tot museumbezoekjes op maat, begin al maar te plannen!

1. Kleurrijke wandelingen tussen de bloemen

Het hoogtepunt van de bloesems valt dit jaar waarschijnlijk net na de paasvakantie, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen bloesempracht te zien is. Ga dus op wandel- of fietstocht door de fruitboomgaarden van Haspengouw om van deze jaarlijkse pracht te genieten. Neem een kijkje in de fruitkalender om te kiezen uit allerlei activiteiten en festiviteiten tijdens de paasvakantie.

De allerkleinsten gaan op pad op een verhalende tocht door de hoogstamboomgaard van Alden Biesen. Op 8 april beleef je op dezelfde plek een gezellige avond tijdens Lumineus. Verwacht je aan live muziek, lichtkunstwerken, vertellingen, acrobatie, hapjes en drankjes en kinderanimatie.

De start van de lente vieren we uitgebreid op de Loonse Stroopfeesten met rondleidingen door de stroopfabriek, een boerenmarkt en workshops voor kinderen. Ook in de Japanse Tuin in Hasselt is het feest omdat de kersenbloesems in bloei staan.

Bloesems zijn niet de enige bloemen die in het voorjaar verschijnen. Verschillende lentebloemen zorgen voor een kleurrijk landschap. Op deze allermooiste voorjaarswandelingen ontdek je narcissen, magnolia’s, wilde orchideeën en nog zoveel meer. Kijken mag, plukken uiteraard niet.

Narcissen in natuurgebied Overbroek Egoven in Sint-Truiden

2. Op speurtocht naar paaseieren

In Bocholt zitten de paaseieren verstopt op de Alpacaboerderij. Tijdens het zoeken kan je natuurlijk ook de alpaca's knuffelen. Dit is een leuke speurtocht voor kinderen van 3 tot 13 jaar.

De paashaas is langs de Abdijsite van Herkenrode geweest en heeft overal paaseieren verstopt. Sommige zijn zelfs heel bijzonder. Ga op zoek naar de gouden eieren en vind het magische woord. Je krijgt er iets lekkers voor in de plaats.

Op 8 april is het zoeken geblazen in Heers tijdens de Paaszoektocht. Kom mee knutselen en paaseieren zoeken!

In Domein Kiewit speur je naar wel hele speciale eitjes. Weet jij hoe een kikkerei, een vissenei, een vlinderei of het ei van een roodborstje eruitziet? Na het SNUIT-atelier op 5 april zeker wel!

Paaseieren rapen in Bokrijk Genk

3. Vier Pasen in Bokrijk

Tijdens de paasvakantie beleef je het Openluchtmuseum van Bokrijk op z'n paasbest! Tijdens de Paasdagen geniet je van een uitgebreid programma. Je komt molenaars, mandenvlechters, pottenbakkers, lederbewerkers en nog veel meer vakmensen aan het werk. Ook de pasgeboren boerderijdieren kijken al uit naar jouw bezoek.

Pasen zelf wordt heel bijzonder, want dan vieren we het paasfeest zoals ze dat honderd jaar geleden deden. Ga op zoek naar de verstopte eieren en leer paaseieren kleuren op (over)grootmoeders wijze.

4. Workshops op kindermaat

Het Modemuseum van Hasselt toont op 15 april aan tieners van 10 tot 16 jaar wat upcyclen inhoudt. Je maakt een eigen tas van bestaande kledingstukken en objecten. Stijlvol zonder verspilling!

In het Museum De Mindere in Sint-Truiden knutselen kinderen van 4 tot 12 jaar een wollig schaapje. Want lente staat natuurlijk gelijk aan lammetjes. En je hebt al een eerste bewoner voor je kerststal in december. Een week later, op 12 april, maken we de kerststal compleet met de ezel en de os.

Villa Verbeelding is tijdens de paasvakantie in de ban van de wolf. Als hoofdrolspeler in verschillende sprookjes komt hij vaak in illustraties in boeken voor. Breng zeker een bezoek aan de tentoonstelling met het Wolvenblad. Nadien ga je zelf aan de slag in de workshop waarbij je een wolvenmasker knutselt.

Verzamelt jouw kind stenen en fossielen? In Kattevennen in Genk kan hij of zij op 6 april de workshop Stenen vertellen volgen. Met een loep en keienkaart gaan we op pad. Op 13 april volgt een workshop waar paleontologen in spe dan weer alles leren over fossielen

Nu de lente in het land is, gaan ook de vogels op zoek naar een plaats om een nest te maken. In het Genkse Heempark timmer je op 5 april onder begeleiding een nestkastje in elkaar. Op 12 april ga je op zoek naar de sporen van reeën, everzwijnen en andere dieren in het bos.

6. Avontuurlijke paden

Op het Blotevoetenpad in Zutendaal loop je dus letterlijk met blote voeten over verschillende soorten ondergrond: gras, houtsnippers, steen, water,… Alles komt aan bod. Op het einde van het pad klim je omhoog naar de uitkijktoren die een mooi uitzicht over de groene omgeving geeft.

Ook op het Kruinenpad begeef je je in hogere sferen. In Maasmechelen loop je tussen de boomtoppen door in het grindverzakkingsgebied.

Op de hindernissen van het Beestige Multimovepad in Domein Kelchterhoef ravotten kinderen zich rot. Klimmen, duikelen, balanceren op een evenwichtsbalk,…

In Genk kan je je de weg laten wijzen door ofwel de Stokkenmannen ofwel de Steenmannetjes. De ene route leidt je doorheen de dennenbossen van Kattevennen, terwijl de andere je naar de top van mijnterril brengt.