01-03-2024

5x Nationaal Park Hoge Kempen op kindermaat

Welk kind houdt er nu niet van buitenspelen en ravotten in de natuur? Nationaal Park Hoge Kempen is als het ware een speelparadijs van 12.000 hectare. Verken het park aan de hand van deze 5 tips op kindermaat.

1. Ravotten in de speelbossen 

Hebben de kids wat energie te veel? Kom je dan uitleven in één van de speelbossen!  

Het Joekelbos in Duinengordel is het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van Vlaanderen: 10 spelelementen, houten dieren, schuilhutten en een speelduin met water laten iedereen heerlijk ravotten. Het verharde pad is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens, dus ook de allerkleinsten kunnen al mee.  

Het Beestige Boelbos bij de Mechelse Heide is er speciaal voor de kleine dierenliefhebbers. Je kleine bioloog in wording kan hier al spelenderwijs de dieren in het Nationaal Park leren kennen. Het opvallende heideblauwtje neemt je mee op pad doorheen het speelbos, van de ene avontuurlijke kennismaking naar de andere.

Kinderen spelen in het Joekelbos in Nationaal Park Hoge Kempen
Joekelbos © Rudi Van Beek

2. Schoenen uit op het Blotevoetenpad

Beleef in Lieteberg de natuur zoals nooit tevoren: op blote voeten. Zwier die schoenen aan de kant en laat je helemaal gaan tijdens deze wandeling over het Blotevoetenpad dwars doorheen water en modder. Drie kilometer lang wisselen koud en warm, vochtig en droog, aangenaam en prikkelend elkaar voortdurend af.

Zet al je zintuigen en beide voeten in om de bijzondere texturen van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water volop te ervaren. Het decor voor deze wandeling is een voormalige kiezel- en zandgroeve: met waterpartijen, zandheuvels, steile hellingen, een hangbrug en een uitkijktoren kan je onderweg ook naar hartenlust ploeteren en klimmen. 

Blotevoetenpad in Lieteberg © Rudi Van Beek

 

Blotevoetenpad in Lieteberg © Rudi Van Beek

3. Kinderpret in Pietersheim 

Dé ideale plek voor een geslaagde gezinsuitstap is wel de kinderboerderij bij Pietersheim. Geniet met de hele familie van een gezellige wandeling tussen de grote viervoeters. Vergeet ook zeker niet het Huis van Lotte & Giel, waar je de allerschattigste konijntjes en gevederde vrienden kunt bewonderen.

Waan je in een sprookjesbos en doe de Kabouterwandeling. Tijdens deze tocht van 3 km maak je kennis met de allerkleinste bewoners van het domein Pietersheim. 

Als afsluiter kunnen de kinderen nog even helemaal uitrazen in de grote buitenspeeltuin. Er zijn ook aangepaste toestellen voor kinderen met een beperking. 

Kabouterwandeling © Visit Lanaken

Kabouterwandeling © Visit Lanaken

4. Stappen en spelen

Een wandeling op maat van kinderen boordevol doe-activiteiten? Keuze te over! Het Multimovepad in Itterdal is een heus avonturenpad van 2 km, inclusief springbokparcours, hangbruggen, evenwichtsbalk en nog veel meer.

Of laat je in Kattevennen meevoeren op de Stokkenmanroute: 4,2 km lang kan je helemaal opgaan in het fascinerende verhaal van deze mysterieuze bosfiguren.

Geboeid door dieren? Dan is de Kidsafari in de Mechelse Heide je op het lijf geschreven. Volg via de QR-codes het spoor naar de 'big four' van het Nationaal Park.

Multimovepad Itterdal

5. Op pad met een Ranger 

Wil jij de titel 'Junior Ranger' behalen? Een Ranger van het Nationaal Park neemt jouw mini-avonturiers mee op pad. Maar liefst twee uur lang krijgen ze alle tips en tricks mee om de rijke variatie aan planten en dieren in het Nationaal Park te leren herkennen.

Aan het einde van de rit mogen ze zichzelf een volwaardige ‘Junior Ranger’ noemen! Je kiest zelf aan welke toegangspoort hun boeiende ontdekkingstocht van start zal gaan. Tip: ook ideaal als activiteit op een verjaardagsfeestje, er kunnen tot 25 kinderen mee op avontuur.

Junior Ranger © Rudi Van Beek

 

Junior Ranger © Rudi Van Beek

Meer activiteiten die leuk zijn voor het hele gezin, vind je op nationaalpark.be.