With Kids on the Road
Geschreven door With Kids on the Road
12-07-2022

Verrassend veelzijdige dichtbij-bestemming: dit deden wij tijdens ons weekendje Limburg

With Kids on the Road trok een weekend naar het Nationaal Park Hoge Kempen. Twee dagen vol plezier voor het hele gezin. Laat je inspireren door hun verhaal.

We hopen van harte dat je het ook voelt: in de zomer lijken er - mede dankzij de lange dagen - meer uren in een dag te passen en dus lijkt er ook meer tijd om met familie op stap te gaan. Minder stress, want het vakantieseizoen is aangebroken en het is hét uitgelezen moment om de zomer in eigen land te voelen, proeven, beleven. We trokken een weekendje naar Nationaal Park Hoge Kempen en geven graag wat tips mee waar ook jij plezier aan kan beleven. Wist je trouwens dat het Nationaal Park Hoge Kempen het enige Nationaal Park van Vlaanderen is? En dat het de natuur in al haar glorie is met duinen, bossen en heide? Geen wonder dat we hier op vakantie komen. Om één te worden met de natuur, op manieren die de kinderen uitdagen, verwonderen en verbazen.  

Trotseer het Blotevoetenpad in Zutendaal

Een boswandeling op blote voeten. Door de modder, over stenen en met de voeten (ok, benen, het was soms best diep :-) ) in het water. Het Blotevoetenpad is een uitdaging en zelfs niet alleen voor de kinderen. Wandelen was nooit een groter avontuur. Het Blotevoetenpad start aan Bezoekerscentrum Lieteberg in Zutendaal en is zo’n drie km lang. Drie km, dat is ongeveer anderhalf uur wandelen. Pardon: dat is ongeveer anderhalf uur lopen, klimmen en struikelen. Een wandeling ging mentaal nog nooit zo vlot. Tickets kan je ter plaatse kopen, maar dat doe je best voor 17u20, want dan gaan de laatste tickets de deur uit.  

Reisblogger With Kids on the Road op het Blotevoetenpad op het Blotevoetenpad Lieteberg

Bezoek Domein Pietersheim

Het Nationaal Park Hoge Kempen heeft verschillende toegangspoorten waar er van alles te beleven valt. In Lanaken heeft die de naam Pietersheim. Als je met kinderen op pad bent, is het altijd handig te weten dat er ergens een speeltuin aanwezig is. Instant lifesaver op moeilijke momenten. Maar Pietersheim heeft twee lifesavers: naast de speeltuin kan je immers de kinderboerderij bezoeken. Mét knuffelweide (tussen 10u en 16u)! Je kan er de konijntjes aaien en geitjes knuffelen terwijl de kippen hopelijk goedkeurend kakelen. Voor zij die fan zijn van wandelingen op kindermaat is er ook een kabouterpad van een drietal kilometer. Een route met spelletjes en opdrachten in de natuur, op zoek naar de kabouterfamilies die er al járen wonen. Het Kabouterpad leidt jullie langs de Waterburcht, een stukje historiek verpakt in een kindvriendelijk jasje. Want ja hoor, ook hier dacht men aan hoe je families op hun wenken bedient. Met een speurtocht met spelboekje ontdekken we in no time het verleden van de ridders en edellieden van Pietersheim in de 12e eeuw. Het spelboekje kan je verkrijgen in het bezoekersonthaal (vlakbij de ingang van de burcht). 

Reisblogger With Kids on the Road op het Blotevoetenpad in Pietersheim Lanaken

Op ontdekking door Kattevennen in Genk 

In Genk heet de toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen dan weer Kattevennen. Ook hier staat de combinatie van recreatie en natuur centraal. En al spelend leren, dat ook. Met een dochter die ambities heeft in wat zij noemt ‘wetenschap van de ruimte’ konden we niet anders dan de Cosmodrome bezoeken. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd om zoveel mogelijk mensen en kinderen te bereiken met de wonderen van de ruimte. Elodie kreeg op school introductielesjes over de ruimte via het figuurtje Paxi. Laat het nu ook net Paxi zijn die hier in de Cosmodrome vertelt over de ruimte, perfect op kindermaat! Maar hoe leergierig Elodie is, zo sportief en energiek is Bas. En dus trokken we na onze wetenschappelijke ontdekkingstocht in de Cosmodrome weer het bos in. We wandelden de Stokkenmanroute. Ik denk te mogen zeggen, in naam van ons allemaal, dat het een van de leukste wandelingen is die we ooit al deden. De route door het bos wordt volledig opgeluisterd door verhalen over het bos en haar Stokkenmannen. Bij het bezoekersonthaal haal je een spelboekje, je downloadt de app (om de verhaaltjes te beluisteren terwijl je wandelt) en je gaat op pad. Je wandelt een kleine twee uur. Met kleine kindjes neem je best een stevige buggy mee (dat lukt wel) of een draagdoek als de korte beentjes het even laten afweten. De verhalen zelf zijn vanaf een jaar of 4 echt goed te volgen, maar eigenlijk voor alle leeftijden leuk om te beluisteren. Ook voor volwassenen die kunnen genieten van een goed verteld verhaal. Want vooral dat wil ik zeker benadrukken: alles zit zo goed in elkaar dat het, hoewel voor kinderen gecreëerd, niet kinderlijk is. Het is echt een activiteit voor het hele gezin. Honger of dorst na die 4,2 km durende tocht? Naast het bezoekersonthaal vind je De Krater waar je iets kan eten of drinken. Het terras van De Krater kijkt uit over De Speelplaneet, een speeltuin waar de kinderen zich nog verder kunnen uitleven (seriously, waar halen ze de energie?!) terwijl je als ouder nageniet in het midden van de natuur. 

Reisblogger With Kids on the Road op het Blotevoetenpad in Kattevennen Genk

Glamperen in een tent

En dan vraag je je wellicht af: zoveel activiteiten, dat doe je toch niet op 1 dag? Nee natuurlijk niet, we maakten er een weekendje van! We logeerden in een Papendaal Lodge in Europarcs Hoge Kempen en sliepen allemaal samen in een luxetent. Daar stel je je waarschijnlijk niet van voor dat er zowel een keukentje als badkamer in passen? Wel, we kunnen je verbazen: dat is wel degelijk zo. Een Papendaal Lodge is van alles voorzien; zelfs van eigen keuken en sanitair! Het is een soort duplex tent waarbij de kinderen boven sliepen en wij beneden. ‘s Avonds haalden we frietjes om gezellig op te eten op ons eigen terras, maar eigenlijk is er ook een restaurant (dat alweer uitkijkt over een leuke speeltuin!). Volgende keer nemen we ook onze zwemkleren mee, want overnachten in het vakantiepark, betekent ook toegang tot het zwembad aan de overkant van de straat én er is ook een waterspeeltuin op het domein zelf. Note to self: altijd zwemgerief voorzien!

With Kids on the Road in Europarcs Hoge Kempen