Marlo en Kristof van reisblog Along Came an Elephant
Geschreven door Along Came an Elephant
25-07-2022

Actief genieten in Limburg, te land en op het water

Marlo en Kristof van de reisblog Along Came an Elephant spendeerden een weekend in Limburg. Twee dagen lang beleefden ze de Limburgse natuur op een actieve manier. Laat je inspireren door hun verhaal.

Er wordt ons al wel eens gevraagd welke wij de meest verrassende provincie van België vinden? Daar kunnen we echt snel op antwoorden. Da’s Limburg natuurlijk! Het Nationaal Park Hoge Kempen en de Maasvallei zijn van die verborgen parels waar zoveel leuke en wondermooie avonturen te beleven zijn. Daar trokken we dan ook naartoe voor een actief weekendje ertussenuit. Om te fietsen en te kajakken. Om ondergedompeld te worden in de Limburgse gastvrijheid. Om te genieten. En ja, dat werd een groot succes.

Boot op de Zuid-Willemsvaart

Na een bezoek aan het gezellige dorpje Leut en een korte wandeling in en rondom het kasteeldomein Vilain XIIII (beschermd natuurhistorisch erfgoed met Toerisme Vlaanderen als eigenaar), waren onze spieren opgewarmd voor een fietstocht langs het water en Limburgse, pittoreske dorpjes. Een trip die ons vervolgens doorheen de natuurpracht van de Mechelse Heide zou gaan leiden, gelegen in het Nationaal Park Hoge Kempen. Met onze gehuurde, elektrische fietsen gleden we eerst verschillende kilometers langs de Zuid-Willemsvaart, het startpunt van onze fietstocht. Het water glinsterend door de zomerse zonnestralen. Eendenfamilies die zich het mooie zomerweer lieten welgevallen, zonnebadend vanop de oevers. Vele fietsers die halt hielden om een lekker ijsje te verorberen op 1 van de vele knooppunten. Zoveel moois toverde al snel een glimlach op ons gezicht.

Onze volgende halte leidde ons naar Oud-Rekem, het mooiste dorp van Vlaanderen. Een sfeer van gezelligheid overviel ons wanneer we door de historische Ucoverpoort de dorpskern binnen reden. We plaatsten ons op een van de aangename terrassen om even te verpozen. Een verfrissend drankje in het centrum van een van de meest authentieke dorpjes die Limburg rijk is. Op de achtergrond speelde een lokale muziekband een mooi stukje muziek. We waanden ons eventjes ver weg van alles en iedereen. Rust. Vakantie!

Fietstocht door reisbloggers Along Came an Elephant in Limburg

We sprongen echter al snel opnieuw op onze tweewielers want het hoogtepunt van de fietsroute kwam er nu aan: verschillende kilometers fietsen doorheen de prachtige natuur, de Mechelse Heide. Tussen fietsknooppunten 550-551 kwamen we 'Fietsen door de Heide' in het Nationaal Park Hoge Kempen tegen en werden we volledig ondergedompeld in de natuur. Heidelandschap voor zover je kan kijken, 4 km lang een unieke ervaring. Wist je trouwens dat elk jaar van midden augustus tot midden september de heide in volle bloei staat? Een ‘paarse oase’ strekt zich dan uit over het landschap. Een verrassende kleurenpracht waar je zeker een bezoek aan moet brengen als je daar de kans toe hebt.

'Fietsen door de Heide' in het Nationaal Park Hoge Kempen

We hielden regelmatig even halt op onze tocht door de heide. Om de details van de natuur rondom ons volledig te kunnen bewonderen. Om de heidestruiken te zien dansen op het ritme van de waaiende wind. Om te genieten tout court. 

Goedgemutst zetten we tenslotte vaart richting het eind van een erg fijne fietsnamiddag. Richting de Bed & Breakfast waar we onze beenspieren wat rust konden gunnen na ongeveer 40 km fietsplezier.

Praktisch:  

We verbleven in de gezellige B&B ‘t Vèèrke in het dorp Lanklaar. Handig centraal gelegen, vlakbij heel wat toeristische trekpleisters in de Maasvallei. Leuk weetje: Martine en Bruno, de sympathieke eigenaars van ‘t Vèèrke, hebben een paar nandoes rondlopen. Dat zijn stevig uit de kluiten gewassen Zuid-Amerikaanse loopvogels, waarvan één enkel ei volstaat om een zeer grote én erg lekkere frittata te bereiden voor meerdere gasten. Smullen bij het ontbijt!

B&B 't Veerke in Dilsen-Stokkem

Op dag 2 gooiden we het over een totaal andere boeg. Onze benen werd rust gegund, maar dat betekende niet dat we niet actief zouden zijn. Integendeel! Een 13 kilometerslange kajaktocht op de Maas stond ons te wachten. Kajakken kan iedereen trouwens en dat ontdekten we zelf al heel snel. Wij zijn immers helemaal geen geoefende kajakkers. Na eventjes zoeken en wat kleine coördinatieprobleempjes in het begin voelden we ons al snel ‘als een vis in het water’ in onze tweepersoonskajak. De Maas voerde ons op een gezapige manier stroomafwaarts, een tocht midden in de natuur. Natuur in al zijn glorie. Zo zagen we verschillende wilde paarden die gekend zijn om zich op te houden in het natuurgebied rond de Maas. Dobberend in het midden van de rivier genoten we met volle teugen van hetgeen zich rondom ons allemaal afspeelde. Of wat dacht je bijvoorbeeld van een statige reiger die onze kajak geen blik gunde terwijl hij even tot rust kwam op de oever.  

Kajakken op de Maas door reisbloggers Along Came an Elephant

Tijdens de kajaktocht zijn er op duidelijk aangegeven locaties mogelijkheden om even terug voet aan land te zetten. Daar vind je dan ofwel een gezellige bar of een taverne. Handig en ook welgekomen om de armen even te laten rusten en krachten op te doen voor het vervolg van de tocht door iets te eten of te drinken. In totaal deden we er ongeveer 4 uur over om aan het eindpunt van ons kajak avontuur te komen in Kotem. Tevreden en ook wel een tikje vermoeid trokken we de kajak aan land. Wat was dit een buitengewone ervaring om de Limburgse Maasvallei te bewonderen vanop het water zelf. Een echte aanrader! 

Praktisch:  

Kajak Maasland voorziet 1- en 2-persoons kajaks voor een unieke en onvergetelijke tocht tussen Smeermaas en Kotem. Reservaties en andere praktische informatie kan je terugvinden op de website van Kajak Maasland.

Voor wie na al dat fietsen en kajakken nog wat energie overheeft, kan er trouwens nog fijn gewandeld worden in de streek. Wij trokken na onze tocht over het water, onze wandelschoenen aan om natuurgebied Bergerven te exploreren, gelegen tussen Maaseik en Dilsen-Stokkem. Bergerven heeft verschillende wandelroutes (tussen 2 en 15 km), voor ieder wat wils dus. Wij kozen voor een 7,5 km lange wandeling om ons Limburgs weekend af te sluiten. Tot rust komen in de natuur op een plaats waar vroeger nog aan grindwinning werd gedaan. Omgeven door dennenbossen en met prachtige uitzichten over de waterplassen, snoven we de sfeer op en raakten we eens te meer overtuigd van de pracht van deze streek!

Je kan je wel voorstellen dat we meer dan voldaan waren op het eind van het weekend. We wuifden Limburg uit en keerden ontspannen en met vele mooie herinneringen terug naar huis.

Fietsen, kajakken en wandelen in de Limburgse Maasvallei even samenvatten in 3 zinnen? ‘Da’s fun. Da’s genieten. Da’s Limburg!’