18-06-2020

UITGETEST: De Maasfietsroute

Zin in een meerdaagse fietstocht maar mag het eens buiten de gekende terreinen? Dan is de Maasfietsroute iets voor jou. Deze bijzondere route loopt van de bron tot de monding van de Maas, over de taal- en landsgrens heen.

In Limburg start de Maasfietsroute in Lanaken, en volgt het de Maas via Maasmechelen, Dilsen-Stokkem en Maaseik tot in Kinrooi, waar een veerpont je naar de Nederlandse oever brengt. Deze route is trouwens dé ideale verbinding tussen het snoer van gezellige Maasdorpjes en een mooi voorbeeld van grensoverschrijdend fietsen. Bert (69 jaar) is als rasechte Maaseikenaar de geknipte persoon om een etappe uit deze route voor jullie te testen. Hij deelt graag zijn favoriete plekjes, uitzichtpunten en weetjes over deze toch wel unieke fietsroute.

Panorama over de Maas

De Maas op haar mooist

"Het Limburgse deel van de Maasfietsroute start in Smeermaas en loopt helemaal door tot in Kessenich. Het eerste dorpje op mijn weg is Oud-Rekem. Dit historische Maasdorp werd door Toerisme Vlaanderen uitgeroepen tot ‘Het Mooiste Dorp van Vlaanderen’. Ik kan ze geen ongelijk geven. Het ligt fotogeniek in een bocht van de Maas genesteld. Een heleboel historische gebouwen staan er nog altijd in piekfijne conditie.Van hieruit rijd ik naar Uikhoven (Maasmechelen) richting Maaseik. Met mijn elektrische fiets is deze afstand perfect haalbaar, zeker omdat de route grotendeels vlak is.

Wilde konikpaarden grazen aan de oever van de Maas

Zelf houd ik een eerste keer halt in Rotem (Dilsen-Stokkem). Hier vind je een open, weids landschap dat volledig door de Maas wordt gedomineerd. Het is mooi om te zien hoe deze waterweg haar oorspronkelijke vorm terugkrijgt door de rivierverruiming. Ter hoogte van Maascentrum De Wissen volg ik het kronkelende fietspad rond de mooie Maasplassen. Ook al fiets ik hier zo vaak voorbij, toch blijft de omgeving en de Maas me verwonderen. Keer op keer. Wanneer je deze route best fietst? Ieder moment van het jaar! Door de seizoenen heen verandert het landschap. Zo raak je nooit uitgekeken op deze streek.

Idyllische dorpjes

Aan fietsknooppunt 26 rijd ik langs het bedevaartsoord Heppeneert. Hier brand ik wel eens een kaars in de kapel. De gastvrijheid en de gemoedelijke sfeer van dit Maasdorpje werkt aanstekelijk. Iedereen die ik tegenkom, knikt vriendelijk terug. In het verrassend mooie stadje Maaseik parkeer ik mijn fiets. Ik zit met een klein hongertje en bestel een lichte lunch in fietscafé De Beurs. Vanop het terras werp je trouwens een blik op de historische markt en het standbeeld van de gebroeders Van Eyck. Van hieruit volg ik de Maasfietsroute verder tot in Aldeneik.

Zicht op de Maas met de wijngaarden van wijndomein Aldeneyck in Maaseik

Wind in de zeilen

Aan fietsknooppunt 22 rijd ik de laatste Belgische gemeente binnen van de Maasfietsroute: Kinrooi. Hier kronkelt de fietsroute rond jachthaven De Spaanjerd tot in het kerkdorp Geistingen. Het einde van mijn fietstocht is bijna in zicht. Tijdens het laatste stuk van deze route fiets ik langs de gigantische Maasplas, waar jongeren uit de buurt leren waterskiën en zeilen. Ook ik heb de wind in de rug en spot in de verte de kerktoren van Kessenich. De finish van het Belgisch-Limburgse stuk van de Maasfietsroute.

Ode aan de Maas

De volledige Maasfietsroute rijden, van Frankrijk tot Nederland, samen met mijn twee zonen, staat nog hoog op mijn verlanglijstje. Een traject van verschillende dagen gevuld met cultuur, gastronomie en ongerepte natuur … een mens mag dromen hé. De Maasfietsroute is wat mij betreft een ode aan de Maas, die je vooral zelf moet ervaren.“

Landschap in Kessenich

Geïnspireerd om deze fietstocht zelf te doen?

Wie net als Bert zelf de Maasfietsroute wil fietsen – helemaal of in kleinere etappes – volgt in Belgisch-Limburg de bekende blauwe borden van het knooppuntennetwerk. Onder deze borden bemerk je een kleiner bord met het opvallende logo van de Maasfietsroute, dat over het hele traject het herkenningspunt vormt. De route die Bert volgde, voert je door het noordelijke deel van RivierPark Maasvallei, start aan knooppunt 10 in Smeermaas en eindigt aan knooppunt 21.

Blauw fietsknooppuntenbord langs de Maasfietsroute