11-05-2021

Ga mee op pad: wandelroute in Bergerven

Bergerven is een uniek natuurgebied dat deel uitmaakt van Nationaal Park Hoge Kempen en zich uitstrekt over Maaseik en Dilsen-Stokkem. Op de diverse uitgestippelde routes vindt iedereen zijn gading. Van een korte wandeling van twee kilometer die ook met de buggy goed te doen is tot een flinke tocht van vijftien kilometer lang, iedere wandelaar vindt hier zijn goesting. Wij gaan op pad op de wandelroute van zeven kilometer.

Uitzicht over natuurgebied Bergerven in Dilsen-Stokkem

Prachtige panorama's

Wij vertrekken op onze wandeltocht vanaf de Kapel van de Weerstand in Dilsen-Stokkem en volgen de blauwe route. Door ontgrinding ontstonden er verschillende grote plassen, samen goed voor ruim 50 hectare open water. Deze wandeling loopt grotendeels langs deze plassen, wat voor prachtige uitzichten over het water zorgt.

Gallowayrunderen en konikpaarden in Bergerven

Het uitzicht is hier sowieso prachtig, maar na een paar kilometer komen we op een letterlijk hoogtepunt. De panoramaheuvel langs het pad geeft een fenomenaal uitzicht over het gebied. Konikpaarden en Gallowayrunderen grazen aan de oevers en zorgen zo mee voor het natuurbeheer.

Duik het bos in

We vervolgen onze weg en komen in de bossen tussen Opoeteren en Neeroeteren terecht. Smalle bospaadjes tussen naald-en loofbomen die af en toe wel flink bergop gaan. Ietsje verderop wandelen we langs het recreatiedomein van Warredal. Volgende keer boeken we hier zeker een overnachting, want je kan heel leuk in een boomhut slapen.

Langs het kanaal

Vanaf hier stappen we een groot stuk langs de Zuid-Willemsvaart. Hier kom je langs het noordelijk deel van de grootste plas waar landtongen en ondiepe zones gecreëerd werden. Dit vormt een ideale biotoop voor diverse soorten vogels en amfibieën. In de vogelkijkhut proberen we zoveel mogelijk water- en wadvogels te spotten. Een verrekijker is zeker niet overbodig.

  Vogels in wandelgebied Bergerven

  Voordat we het goed en wel beseffen, zit onze wandeltocht er alweer op. Het is puur genieten in dit stuk prachtige natuur in het oosten van de provincie en zeker een aanrader van de natuurliefhebber.

  Praktisch

  • Startplaats: Kapel van de Weerstand, Brugstraat, 3650 Dilsen-Stokkem
  • Blauwe route van 7 kilometer.
  • Terrein: grotendeels onverhard en heuvelachtig
  • Ga naar de wandelroute