01-10-2023

Lanaken op maat van natuurliefhebbers

Lanaken verleidt natuurliefhebbers met zijn afwisselende landschappen en betoverende wandelroutes. Of je nu een fervente wandelaar bent op zoek naar een uitdagende meerdaagse tocht of gewoon wilt genieten van rustige wandelingen te midden van de natuurpracht, Lanaken heeft voor elk wat wils. We nemen je mee op een ontdekkingsreis en laten je kennismaken met de adembenemende natuur van deze regio.

1. National Park Trail: 110 km lang wandelplezier

Ben je een liefhebber van hiken door de natuur? Dan is de National Park Trail iets voor jou. Op deze langeafstandswandeling van maar liefst 110 km ontdek je het volledige Nationale Park Hoge Kempen. In vijf etappes wandel je van toegangspoort naar toegangspoort en leg je de volledige trail af. Onderweg tref je heel wat verrassingen: 7 beklimmingen, uitgestrekte heide, mooie vennen, weidse waterplassen, duinen en geurende bossen.

Vanuit Lanaken start je tocht aan toegangspoort Pietersheim. De etappe richting Terhills van bijna 25 km loopt van zuid naar noord over de rand van het Kempens Plateau doorheen betoverend heidelandschap. De etappe richting Kattevennen in Genk leidt voornamelijk door uitgestrekte bossen.

De volledige route is in twee richtingen permanent bewegwijzerd. Er is ook een wandelkaart beschikbaar. Navigeren met de smartphone kan via de online routeplanner en gpx-file.

Wandelen op de National Park Trail

2. Rode premiumwandeling - boswandeling

Maar liefst twee wandelingen in Lanaken kregen het label 'Premium-wandeling' van het Duitse Wanderinstitut. De rode Premiumwandeling van 11,4 km leidt je over de historische site van de 12de-eeuwse Waterburcht en het Kasteelpark. Via een zwevend looppad ontdek je alle verborgen plekjes van de burcht.

Langs de beukendreven wandel je naar het uitgestrekte Pietersembos. Waar de Asbeek het bos doorkruist, zorgt het nieuw aangelegde plankenpad ervoor dat je voeten droog blijven. De boslounge langs het water nodigt uit tot een welverdiende rustpauze.

Deze wandeling is permanent bewegwijzerd. Volg de rode driehoek-signalisatie vanaf toegangspoort Pietersheim.

Boswandeling in Lanaken

3. Paarse premiumwandeling - heidewandeling

De paarse Premiumwandeling heeft deze kleur niet voor niets gekregen. Wanneer de heidevelden in bloei staan, wandel je door uitgestrekte paarse landschappen. Deze wandelroute van 11,4 km is in augustus en september op zijn allermooist. Maar ook in het najaar vormt de veranderende natuur een kleurrijk decor.

Vertrekpunt van je wandeling is La Butte aux Bois, een luxe 5-sterren superior hotel met sterrenrestaurant en spa. Volg de paarse bewegwijzering door bos en heide. Aan de Aspermansvijver strekt een prachtig zicht over het water voor je uit. Al heb je op deze wandeling sowieso geen gebrek aan adembenemende panorama’s.

Wandelen in Pietersheim Lanaken

4. Lange afstandswandeling door RivierPark Maasvallei

Met de titel van ‘Beste wandelroute van de Benelux 2021’, is deze meerdaagse wandeltocht zeker een plek op jouw bucketlist waard. 40 km lang vormt de Maas de natuurlijke grens tussen België en Nederland. Op de langeafstandswandeling van 137 km wandel je over grenzen heen langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes.

De route is in twee richtingen bewegwijzerd met het logo van RivierPark Maasvallei. Op verschillende plaatsen kun je de route inkorten. In Lanaken start je wandeling aan de instapplaats Oud-Rekem, een pittoresk dorpje langs de Maas. Meer info over wandelen in RivierPark Maasvallei.

Op wandel door het dorpje Oud-Rekem in Lanaken

5. Kunst aan de Maas

‘Kunst aan de Maas’ is een kunstenproject van Z33 en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland waarbij in de loop van 2022 – 2024 vijf kunstwerken zullen verschijnen op de oevers van de rivier in de vijf Maasgemeenten.

In Lanaken kan je het eerste werk al bewonderen. ‘Tree of Life’ van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion is een levensboom vol dieren en voorwerpen die een link hebben met de omgeving.

Dit kunstwerk zeker passeren? Volg de rode of oranje wandelroute vanuit Oud-Rekem, beide zijn 15,4 km lang.

Voor natuurliefhebbers is Lanaken het middelpunt van vele wandeltochten. Met het Nationaal Park Hoge Kempen aan de ene kant en het RivierPark Maasvallei stap je door zeer diverse landschappen.