01-04-2024

Wandelgebied van de maand: Munsterbos in Nationaal Park Hoge Kempen

In april begint de lente echt: het zonnetje komt al wat vaker piepen, de dagen zijn voelbaar langer en de natuur schudt de laatste winterslaap van zich af. Deze maand gaan we op verkenning in het Munsterbos in Bilzen, op het snijvlak van twee landschappen.

Het Munsterbos bevindt zich namelijk op de grens van de Hoge Kempen en Haspengouw. Nu eens stap je over droge zandgrond met naaldbomen aan je zij, dan weer over natte leemgrond door loof- en moerasbossen.

Van cultuur naar natuur

Startplaats van de wandelroutes is Munsterbilzen Dorp. De aanlooproute is ongeveer 1,5 km lang, dus houd er rekening mee dat je 3 km moet bijtellen aan het totaal aantal kilometers van je route. Voordat je de natuur induikt, passeer je heel wat erfgoedparels: de voormalige abdij, het abdissenhuis, de Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming Kerk en kasteel Edelhof.

 

Al snel wandel je over de brede bosdreven met hier en daar een vergezicht over de graslanden. Wie weet zie je wel een ree wegspringen door het hoge gras. Met de vele vogelsoorten die zich hier thuis voelen, kijk je best ook eens naar omhoog. In de kruinen zitten boomleeuweriken, boompiepers en roodborsttapuiten, terwijl haviken, buizers en wespendieven door de lucht klieven.

Munsterbos panorama
© Visit Bilzen

Op het kruispunt van 3 paden staat de sprookjesachtige kapel Sint-Amor. Zou er een heks wonen? Vanop de uitkijktoren heb je een goed zicht op de vijvers. Als je heel veel geluk hebt, vang je een glimp op van de roerdomp.

Op de langere wandelroutes van 13 en 18 km wandel je helemaal tot aan het Albertkanaal waar het aangenaam stappen is op het jaagpad langs het water.

Eindeloos veel wandelroutes

Vanaf de twee alternatieve vertrekplaatsen aan de Taunusweg en De Hoefaert verken je ook weer op andere wandelroutes delen van het Munsterbos. Met 9 routes van 3 tot 18 km is het wandelaanbod meer dan ruim genoeg om vaker naar dit gebied terug te keren.

Bekijk de wandelroutes op de kaart.

Munsterbos panorama
© Erwin Christis