03-10-2023

De favoriete wandelgebieden in Limburg van dit najaar

We vroegen aan onze Instagramvolgers welke wandelgebieden in Limburg zij zeker zouden aanraden. Blijkbaar is de natuur in onze provincie enorm geliefd en gaan mensen overal wel graag wandelen. De toppers die het vaakst genoemd werden, die lijsten we hier voor je op. Klaar voor een herfstwandeling?

1. Bokrijk

Afstand: van 1,7 tot 12 km

Het domein van Bokrijk telt kilometers aan wandelpaden door het typische vijverlandschap en dichte bossen. Je spot verschillende soorten watervogels. In het Arboretum neemt een wandellus je mee naar de mooiste plekjes en beleef je de herfst ten volle. Enkele wandelroutes passeren de unieke beleving van ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk. Op de langste route wandel je tot domein Kiewit waar Gallowayrunderen langs de paden grazen.

  • Start: Kasteel van Bokrijk. Let wel: de parking is betalend.
  • Toegankelijkheid: de gele wandelroute van 4,2 km is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Bekijk de wandelroutes. Een wandelkaart kan je in het Infocenter van Bokrijk verkrijgen.

2. Voerstreek

Afstand: zelf te bepalen

De Voerstreek staat al langer bekend als een waar wandelparadijs. Bij vele wandelaars is dit stukje groen tussen Nederlands Limburg en Wallonië de topfavoriet. Het landschap met groene hellingen en dichte bossen met hier en daar een kerkdorpje gelegen in het dal, doet denken aan dat van het Land van Herve. Verken deze regio aan de hand van het wandelnetwerk. Met 125 km aan wandelpaden loop je van knooppunt naar knooppunt zoveel kilometer als je zelf aan kan of volg een van de themawandelingen.

  • Start: waar je wilt
  • Toegankelijkheid: de paden zijn grotendeels onverhard en het is vaak flink klimmen.

Het wandelnetwerk vind je enkel op de wandelkaart die je in het Bezoekerscentrum kan halen.

3. Nationaal Park Hoge Kempen

Afstand: van 1 tot 110 km

Het eerste Nationaal Park van België ligt in, hoe kan het ook anders, Limburg. In dit uitgestrekte natuurgebied ligt heel wat diverse fauna op je te wachten. Bossen, heide, water, zandduinen, … waar heb jij zin in? Het volledige Nationaal Park Hoge Kempen verkennen op een meerdaagse wandelvakantie kan op de National Park Trail, een langeafstandswandeling van 110 km.

  • Start: de 9 toegangspoorten zijn het ideale vertrekpunt voor een wandeling door het Nationaal Park Hoge Kempen.
  • Toegankelijkheid: meerdere wandellussen zijn rolstoelvriendelijk. Bekijk het overzicht van de verharde routes.

Bekijk de wandelroutes. Voor de National Park Trail vind je de specifieke route op de website van Nationaal Park Hoge Kempen.

Bos Mechelse Heide

4. De Wijers

Afstand: van 1 tot 80 km

Het vijvergebied van De Wijers, ook wel het land van 1001 vijvers genoemd, strekt zich over Midden-Limburg uit en is een van de meest waardevolle natuurplekken in Europa. Het lappendeken van vijvers ontstond door de viskweek. Nu vormt het een decor voor een unieke natuurwandeling. Vele (zeldzame) diersoorten vinden hier een thuis. Houd je verrekijker maar in de aanslag! Op de uitkijktoren krijg je het mooiste zicht voorgeschoteld.

  • Start: 8 toegangspoorten en meerdere startplaatsen laten je de verschillende wandelgebieden van De Wijers ontdekken.
  • Toegankelijkheid: niet heel veel paden werden verhard. Maar in Kiewit-Bokrijk en Dauteweyers-Dorpsbemden zijn  wel rolstoeltoegankelijke wandellussen.

Bekijk de wandelroutes. Alle lussen staan ook op de streekkaart van De Wijers.

5. Thorpark

Afstand: 1,7 tot 16 km

Thorpark is een van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen en bevindt zich op de voormalige mijnsite van Waterschei in Genk. Dat mijnerfgoed is hier nog duidelijk aanwezig met de oude mijngebouwen en schachtbok, maar ook de terrils die het landschap vormen. Volg het Steenmannetjespad om de top de steenberg te bereiken. Het panorama dat je daar krijgt is een van de redenen waarom Thorpark in dit lijstje staat.

  • Start: Toegangspoort Thorpark, André Dumontlaan 67 in Genk
  • Toegankelijkheid: de paden zijn onverhard en op de terrils is het stevig klimmen. De wandellussen zijn dus niet echt geschikt voor rolstoelgebruikers of kinderwagens.

Bekijk de wandelroutes.

6. Hageven

Afstand: van 1,5 tot 10 km

Het Hageven vormt samen met De Plateaux in Nederland een grensoverschrijdend natuurgebied in het noorden van onze provincie. De rivier Dommel baant zich kronkelend een weg door heide, bossen en graslanden. Typisch zijn ook de vele vennen waar je libellen en watervogels kan gadeslaan.

  • Start: Bezoekerscentrum De Wulp, Tussenstraat 10 in Pelt
  • Toegankelijkheid: de gele wandelroute van 1,5 km is rolstoeltoegankelijk.

De wandelroutes kan je op voorhand afdrukken of je neemt een gratis brochure mee in het bezoekerscentrum.

7. Terhills

Afstand: van 3,5 tot 10 km

Wandel door een landschap van ‘bergen en meren’. In Terhills kan je maar liefst 3 mijnterrils beklimmen, een stevige training voor de kuiten. Maar op de top wachten prachtige panorama’s die de inspanning meer dan waard maken.  Je wandelt door uitgestrekte dennenbossen en langs waterplassen. Er start ook een wandeling door de tuinwijk van Eisden.

  • Start: Toegangspoort Terhills, Zetellaan 54 in Maasmechelen
  • Toegankelijkheid: de wandeling door de tuinwijk van Eisden van 5,4 km is rolstoelvriendelijk.

Bekijk de wandelroutes. In het National Park Visitor Center kan je een wandelkaart aankopen.

Terhills

8. De Maten

Afstand: van 2 tot 10 km

De Maten, een natuurgebied tussen Hasselt en Genk, is een van de oudste van Vlaanderen. Het maakt deel uit van het grotere vijverlandschap van De Wijers en dat is dus ook exact wat je op je wandeling te zien krijgt: heel veel vijvers. En ook wel een stukje heidelandschap. Zeldzame fauna en flora kan je hier opmerken. Wie weet zie je wel een roerdomp.

  • Start: Bezoekerscentrum De Maten - Slagmolen, Slagmolenweg 76 in Genk
  • Toegankelijkheid: De Maten is een moerassig gebied en de paden zijn niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Bekijk de wandelroutes of koop de wandelkaart.